• Utazás alatt fokozottabban leselkedik ránk a trombózis veszélye

    Szerző: healzz.com

    Itt a nyár, és az emberek ilyenkor kikapcsolódni utaznak a vízpartokra, szép hegyekbe, turistaparadicsomokba. Azok, akik nem olyan szerencsések, hogy ilyen hely közelében lakhatnak, bizony sokszor igen hosszú utat kell, hogy megtegyenek, ami sajnos nem veszélytelen, mivel a több órás zötykölődés akár trombózishoz is vezethet.

    Professzor Blaskó György, a Trombózisközpont szakmai vezetője és véralvadási specialistája kifejti, miért olyan fontos a kivizsgálás, és mi a teendő, ha veszélyeztetettek vagyunk.

    Hirdetés

    Mikor jelentkezhet trombózis az utazás során?

    Fogamzásgátlás és trombózisveszély

    A fogamzásgátló tabletták szedése önmagában igen kis kockázatot jelent a trombózis kialakulása szempontjából, ám bizonyos öröklött vagy szerzett betegségek, állapotok esetén érdemesebb más fogamzásgátló módszert előnyben részesítenünk! Fogamzásgátlás és trombózisveszély

    „Trombózis leginkább azoknál fordul elő, akik 2000 km-nél hosszabb légi útra (de ez az autóbuszra is vonatkozik) vállalkoznak, és a gépen nem fogyasztanak elég folyadékot, nem mozognak és nem tornáztatják lábaikat. Kialakulásához szükséges még továbbá, hogy rendelkezzenek valamilyen, addig még meg nem nyilvánuló trombózis hajlammal (amit thrombofiliának hívunk, és ami számos, az alvadás megakadályozásában, a vér folyékonyságának fenntartásában szerepet játszó természetes tényező veleszületett hibája, vagy csökkent szintézise lehet). Erre akkor kezdtek felfigyelni, amikor hosszú utak után egyesek hirtelen összeestek tüdőembólia miatt. De ugyanígy van a meccsek alatti hirtelen halálokkal is: az elszenvedők mind olyan egyének voltak, akiket erre vonatkozóan nem vizsgáltak ki kellően. Sajnos csak egészségesnek látszottak” – mondja a szakember.

    Mi történik, ha nem foglalkozunk vele, nem vesszük észre?

    Mélyvénás trombózis - Egyre több fiatalra is veszélyes

    A mélyen fekvő vénákban, leggyakrabban a lábszár, comb és medence vénáiban kialakuló vérrög esetén beszélünk mélyvénás trombózisról. Melyek a betegség okai és kockázati tényezői? Mélyvénás trombózis - Egyre több fiatalra is veszélyes

    „Ha bekövetkezik a mélyvénás trombózis, az nem mindig derül ki a helyszínen, esetleg csak napok múlva, műszeres vizsgálatokkal veszik észre. A tüdőembólia azonban más: hirtelen jelentkezik, azonnali mellkasi fájdalom, vérköpés, collapsus (összeesés), eszméletvesztés, keringés-összeomlás hívja fel rá a figyelmet. Ha a tüdőembóliát nem kezelik azonnal, akkor sajnos halálos kimenetelű lehet. A mélyvénás trombózis épp azért veszélyes, mert ha nem kezelik azonnal, akkor nagy valószínűséggel előbb-utóbb leszakad egy embolus (vérrög), és – eljutva a tüdőbe –  embóliát okoz. Ha ez nem következik be (de ez csak a szerencsén múlik) akkor a beteg végtag keringése egyre romlik és napok múlva lesz katasztrofális az állapota. De ekkor már remélhetőleg kórházban van az illető.” – fejti ki Professzor Blaskó György, a Trombózisközpont szakmai vezetője, és véralvadási specialistája.

    Sokszor hallhatjuk, hogy a trombózis kialakulásának veszélye akár meg is duplázódik akkor, ha hosszabb útra indulunk – ez azonban szerencsére nem egészen van így.

    „Csak azoknál duplázódik meg a trombózis esélye, akiknek rizikófaktorai vannak (thrombofiliás, túlsúlyos, nem mozog rendszeresen, daganatos, vagy egy betegségei vannak). Ezért fontos a fapados gépeken is a lábtorna!

    Ha a beteg ismerten rendelkezik a trombózis rizikófaktoraival (daganat, bélgyulladás, genetikai hajlam) akkor a felszállás előtt egy ampulla alacsony molekulatömegű heparint adjon be magának a hasfal bőrébe és ugyanezt visszaút előtt is! Ezzel kivédhető a thromboemboliás esemény. Ha valaki nincs kivizsgálva, akkor is érdemes sok folyadékot fogyasztania a gépen, és óránként 5-8 percre felállnia az ülésből, tornáztatnia lábait, hogy még véletlenül se következzen be nagyobb baj.

    A hosszú utak veszélyeit érdemes komolyan venni

    Az már régóta ismert, hogy a hosszabb utazás növeli a trombózis kialakulásának kockázatát. Elsősorban a repülőutakkal kapcsolatban halljuk ezt gyakran, ám a kockázat a jármű fajtájától függetlenül bármely hosszabb utazás során fokozott. A hosszú utak veszélyeit érdemes komolyan venni

    (Forrás: Trombózisközpont)

     

    Módosítva: 2014.07.02 09:41, Megjelenés: 2014.07.02 09:41
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a betegségből.

    Hüvelygomba

    Hüvelygomba

    Dr. Farkas Ágnes

    Miért lehet gyakoribb fogamzásgátló szedése mellett? Okozhatja a fogamzásgátló?

    A mélyvénás trombózis tünetei és okai

    A mélyvénás trombózis veszélyes, sokszor halálos szövődményekkel járhat. Ha a vénában kialakult trombus egy része leszakad és az embólus a tüdőbe jutva elzár egy verőeret, halálos kimenetelű tüdőembólia alakulhat ki.

    Agyi érelmeszesedés

    Mi okozhat agyi érelmeszesedést? Milyen tényezők növelik a kialakulásának kockázatát? Milyen következményei lehetnek az agyi érelmeszesedésnek?

    COVID-19 - Miért jelent nagyobb kockázatot a szívbetegek körében?

    A pandémiát okozó koronavírus nemcsak tüdőgyulladást okoz, hanem hatással van a szív- és érrendszerre is. Emiatt magasabb a komplikációk aránya az idősebbeknél, cukorbetegeknél, magas vérnyomással küzdőknél.

    Miért növekedhet a trombózisveszély terhesség idején?

    Mai ismereteink alapján számos veleszületett és szerzett tényező vezethet vérrög (trombus) kialakulásához az artériás és a vénás rendszerben. Az öröklődő faktorokon túl azonban önálló trombózisrizikót jelent maga a terhesség is. Vajon miért jár nagyobb rizikóval ez az időszak a nők életében?

    Trombózis: hogyan szűrhető a hajlamunk?

    Számos olyan veleszületett állapotot ismerünk, melyek önmagukban vagy más szerzett kockázati tényezővel társulva mélyvénás trombózis kialakulását eredményezik.

    A hosszú utak veszélyeit érdemes komolyan venni

    Az már régóta ismert, hogy a hosszabb utazás növeli a trombózis kialakulásának kockázatát. Elsősorban a repülőutakkal kapcsolatban halljuk ezt gyakran, ám a kockázat a jármű fajtájától függetlenül bármely hosszabb utazás során fokozott.

    Mélyvénás trombózis - diagnózis és kezelés

    A mélyvénás trombózis kezelésének elsődleges célja a vérrög növekedésének megakadályozása, a későbbiekben pedig a trombus ismételt kialakulásának megelőzése. A terápiára gyógyszerek, műtéti megoldások és gyógyászati segédeszközök is rendelkezésre állnak.

    Hogyan történik a trombózishajlam szűrése?

    A trombofília, vagyis a trombózishajlam lehet örökletes (familiáris) vagy szerzett állapot is, sőt, a kettő társulhat is egymással.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Hüvelygomba és fogamzásgátló
    Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű.
    Online konzultáció
    Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
    Allergiás?
    Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások