• "Terhesen speedet fogyasztottam, mire számíthatok?" - Az orvos válaszol

    Szerző: WEBBeteg

    "Húsz hetes kismama vagyok. A terhesség első 3 hónapjában, amíg nem tudtam a terhességről, rendzseresen fogyasztottam metamfetamint (speed). Szeretném tudni, hogy mire számíthatok, milyen rendellenessége lehet a babának?" A WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Biztosan nem tett jót. Az, hogy ez most az idegrendszeri tünetekben meg fog-e nyilvánulni, rosszabb képességű lesz-e a gyermek, nem lehet tudni.

    Hirdetés

      A vetélés


    A terhesség megszakadását a betöltött 24. terhességi hét előtt spontán vetélésnek nevezzük. Ha nem állapítható meg a terhesség kora, akkor az 500 g alatti vagy 30 cm-nél hosszabb, életjelenséget nem mutató magzat esetében beszélünk vetélésről. A vetélés >>

    Az amfetamin-származékok a központi idegrendszer fokozott izgalmi állapotát okozzák. Vizsgálatok során ellenőrizték, hogy milyen hatással van a magzatra azon anyák esetében, akik a gyógyszert étvágy-csökkentőnek, narkolepszia kezelésére, vagy illegális drogként fogyasztották.

    Azt hamar igazolták, hogy a gyógyszer hamar átjut a méhlepényen, és közel 6 óráig ugyanolyan koncentrációban van jelen a baba vérében, mint az anyáéban, létrehozva ugyanazon káros hatásokat, mint ami a felnőtt szervezetben bekövetkezik.

    Az eddigi kutatások eredményei nem egyértelműek, de több felmérés is kimutatta, hogy a droghasználat következménye fejlődési rendellenesség lehet, leggyakrabban szívfejlődési rendellenesség.

    Fejlődési rendellenességeket okoz

      Drogok és veszélyeik


    A legkönnyebben volt vizsgálható az étvágy-csökkentők hatása, melyben dextroamphetamine volt. Húgy- és ivarszervi fejlődési rendellenességeket, szívfejlődési hibákat, nyúlajkat, súlyos végtagdeformitásokat, és veleszületett csípőficamot találtak.

    Emellett kimutatták, hogy droghasználat során megnövekedett a koraszülések, a kis súlyú újszülöttek, és a spontán vetélések száma.

    Egy esetriport leírása szerint egy 34 hetes kismama nagyobb dózisú (500 mg) amfetamin használata következtében, mérgezés miatt került kórházi felvételre, és 3000 gramm  halvaszületett babát hozott a világra.

    (WEBBeteg - F. Á.: Forrás: drugsafetysite.com)

    Módosítva: 2010.11.28 21:41, Megjelenés: 2010.11.28 21:41
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Az arc zsibbadása

    Az arc zsibbadása

    Dr. Kerekes Éva

    Érdemes neurológushoz fordulni, aki kideríti a zsibbadás okát.

    Helyes lázmérés

    Helyes lázmérés

    Cs. K., fordító

    Cikkünkből többet megtudhat a modern lázmérési módszerekről.

    Ezer megbetegedés köthető az e-cigarettához

    Az amerikai járványügyi hatóság nyilvános adatbázisa szerint már ezernyolc megbetegedés köthető az elektromos cigarettához (e-cigaretta) - mondta Joó Tamás egészségügyi közgazdász.

    WHO: Az elektromos cigaretta káros az egészségre

    Az elektronikus cigaretta kétségkívül káros az egészségre, és szabályozni kell használatát - olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által közzétett jelentésében, amely egyben nem tanácsolja az e-cigarettát azoknak, akik le akarnak szokni a dohányzásról.

    Törvénykerülő dizájner drogok

    A dizájner drogok olyan vegyületek, amelyeket a kábítószerlistán szereplő tiltott anyagok apró változtatásaival állítanak elő. A kémiai szerkezet apró módosítása is jelentős hatással lehet az anyag élettani hatására, nem beszélve arról, hogy az emberi szervezetre gyakorolt hatása is változik. Ez jelenti a legnagyobb veszélyét ezeknek a szereknek. Összeszedtük a legfontosabbakat.

    Új, veszélyes szerek a drogpiacon

    Nagy tisztaságú amfetamint találtak a nyomozók a feketepiacon és négy újabb szer is felkerült az ún. biofüvek listájára. A Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet riasztást adott ki, hiszen a nagy koncentrációjú tudatmódosító akár halálos is lehet.

    A férjem füvezik, lehet baja a leendő gyerekünknek ebből?

    Férjem 10 éve fogyaszt marihuánát, mostanában már napi rendszerességgel füvezik. Babát szeretnénk, a kérdésem az: károsodhat az ő füvezése miatt a leendő gyerekünk? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Egyre népszerűbb a Hitler-speed

    A Német Szövetségi Bíróság háborút indított a kristály-speed – másnéven pervitin - terjesztői és fogyasztói ellen, ugyanis a Németországban néhány éve jelen lévő amfetaminszármazék egyre nagyobb gondot okoz.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.