"Terhesen speedet fogyasztottam, mire számíthatok?" - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

"Húsz hetes kismama vagyok. A terhesség első 3 hónapjában, amíg nem tudtam a terhességről, rendzseresen fogyasztottam metamfetamint (speed). Szeretném tudni, hogy mire számíthatok, milyen rendellenessége lehet a babának?" A WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Biztosan nem tett jót. Az, hogy ez most az idegrendszeri tünetekben meg fog-e nyilvánulni, rosszabb képességű lesz-e a gyermek, nem lehet tudni.

A vetélés

A terhesség megszakadását a betöltött 24. terhességi hét előtt spontán vetélésnek nevezzük. Ha nem állapítható meg a terhesség kora, akkor az 500 g alatti vagy 30 cm-nél hosszabb, életjelenséget nem mutató magzat esetében beszélünk vetélésről. A vetélés

Az amfetamin-származékok a központi idegrendszer fokozott izgalmi állapotát okozzák. Vizsgálatok során ellenőrizték, hogy milyen hatással van a magzatra azon anyák esetében, akik a gyógyszert étvágy-csökkentőnek, narkolepszia kezelésére, vagy illegális drogként fogyasztották.

Azt hamar igazolták, hogy a gyógyszer hamar átjut a méhlepényen, és közel 6 óráig ugyanolyan koncentrációban van jelen a baba vérében, mint az anyáéban, létrehozva ugyanazon káros hatásokat, mint ami a felnőtt szervezetben bekövetkezik.

Az eddigi kutatások eredményei nem egyértelműek, de több felmérés is kimutatta, hogy a droghasználat következménye fejlődési rendellenesség lehet, leggyakrabban szívfejlődési rendellenesség.

Fejlődési rendellenességeket okoz

Drogok és veszélyeik

A legkönnyebben volt vizsgálható az étvágy-csökkentők hatása, melyben dextroamphetamine volt. Húgy- és ivarszervi fejlődési rendellenességeket, szívfejlődési hibákat, nyúlajkat, súlyos végtagdeformitásokat, és veleszületett csípőficamot találtak.

Emellett kimutatták, hogy droghasználat során megnövekedett a koraszülések, a kis súlyú újszülöttek, és a spontán vetélések száma.

Egy esetriport leírása szerint egy 34 hetes kismama nagyobb dózisú (500 mg) amfetamin használata következtében, mérgezés miatt került kórházi felvételre, és 3000 gramm halvaszületett babát hozott a világra.

(WEBBeteg - F. Á.: Forrás: drugsafetysite.com)

Hozzászólások (8)

Cikkajánló

Fájdalomcsillapítás Fájdalomcsillapítás

Mit érdemes tudni a fájdalomcsillapító kenőcsökről, krémekről, gélekről?

Szívinfarktus Szívinfarktus

Mi a teendő szívinfarktus gyanúja esetén?

Milyen tényezők hajlamosítanak a...

Sokszor felmerülhet a kérdés: hogyan lehetett volna megelőzni a függőséget, még mielőtt az kialakult volna? Honnan tudhatom, hogy szerettem nem...

Mi lesz az alternatív technológiák...

A dohányzási ártalom csökkentése körüli vita a Lancetben sem veszít aktualitásából. A tudományos folyóiratban rendre szakértői eszmecsere zajlik...

Új, veszélyes szerek a drogpiacon

Nagy tisztaságú amfetamint találtak a nyomozók a feketepiacon és négy újabb szer is felkerült az ún. biofüvek listájára. A Bűnügyi Szakértői...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.