Drogok és veszélyeik: szerves oldószerek, gombák

szerző: Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - WEBBeteg
megjelent:

A szerves oldószerek jelenleg a legkönnyebben elérhető drogok közé tartoznak. Lehet, hogy alkalmazásukkal múló kéjérzet, vagy kellemesnek tartott bódult állapot érhető el, de mellékhatása sokkal súlyosabb is lehet, hiszen már egyszeri használtuk is járhat súlyos, halálos következményekkel.

A téma cikkei
6/1 Drogok és veszélyeik: a kokain
6/2 Drogok és veszélyeik: a speed
6/3 Drogok és veszélyeik: az extasy
6/4 Drogok és veszélyeik: az LSD
6/5 Drogok és veszélyeik: szerves oldószerek, gombák
6/6 Drogok és veszélyeik: a cannabis

A szerves oldószerek jelenleg a legkönnyebben elérhető drogok közé tartoznak. Számos háztartási, vegyi boltban kapható termék belélegzésével elérhető bódult állapot. Ilyenek a ragasztó (talán legismertebb), festékhígító, jégoldó, zománcfesték, körömlakk, körömlakk-lemosó oldat, lakk, öngyújtógáz, benzin.

Többnyire zacskóból (szipuzás) vagy rongyról belélegezve használják, így gyorsan eljut a központi idegrendszerbe. Kábulatot, bódulatot, esetenként hallucinációkat okoz.

Már egyszeri használtuk is járhat súlyos, halálos következményekkel. A szerves oldószerek a szervezetbe jutva végzetes szívritmuszavart okozhatnak, a légzőközpont bénításával fulladást. Gyakori, hogy a szipuzó személy a zacskót a fejére húzza, a drog azonban bénítja a légzőközpontot, így nem észleli az oxigénhiányt és megfullad.

Tartós használtuk szintén súlyos következményekkel jár, komoly szervi károsodásokat okoz elsősorban az agyban, májban, vesékben. Gyakori az izomgyengeség, zsibbadás, remegés, bizonytalan járás, tompultság, rossz közérzet, kimerültség, alhasi fájdalmak, feledékenység. Szerves oldószereket az orvosi gyakorlatban is alkalmaznak.

Korábban étert, kloroformot használtak a sebészeti beavatkozások során, jelenleg legismertebb a nitrogénoxidul, köznapi nevén kéjgáz. Belélegezve félpercen belül kellemes közérzetet, gyakran kellemes, akár erotikus hallucinációkat okoz, emellett érzéstelenítő hatása is van. A szervezetből pár perc alatt maradéktalanul kiürül. Fogászatban és szülészetben gyakran alkalmazzák fájdalomcsillapításra.

Gombákról és azok narkotikus hatásairól

A pszichedelikus gombák használata egyidős az emberiséggel. Számos régészeti lelet bizonyítja, hogy Szibériától Afrikán át az aztékokig mindenhol alkalmaztak szertartások során különböző, droghatású gombákat. Sokan napjainkban otthonukban termesztik a varázsgombát. A gombák hatása nagyjából az LSD-vel egyezik meg.

A varázsgombák vizsgálata során pszilocibint, pszilocint, kisebb mértékben baeocisztint és norbaeocisztint találtak hatóanyagként. Ezen hatóanyagok megoszlása gombánként eltérő lehet. A gomba megehető nyersen, készíthető belőle tea, szárítva, porrá őrölve ételekbe keverhető.

Hatása 10-20 perc múlva jelehalluntkezik, furcsa dolgok ötlenek az egyén eszébe, nagyfokú nyugalom vagy aktivitás jellemzi, majd 40 perc múlva jelentkeznek a hallucinációk, az mámor kb. a 70. perc körül indul és kb. 6 óráig tart, de a befolyásolt állapot még napokig tarthat. Pszichotikus reakciók, „bad tripek” itt is előfordulnak.

További drogok
Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló drogok utcai neveit és azok élettani hatásait.
Drogok és hatásaik

(Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter)

Cikkajánló

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete - Kulcsár Flóra, orvostanhallgató
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Nagy Attila, fordító
WEBBeteg - Benő Brigitta, Feövenyessy Krisztina
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.