• Betiltott dohányzás

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet

    Munkahelyen, étteremben, szórakozóhelyen – azaz minden zárt légterű nyilvános helyen - az év második felétől teljes lehet a dohányzási tilalom, ha az országgyűlés elfogadja a pénteken (február 25-én) benyújtott képviselői indítványt, mely szerint a közoktatási és egészségügyi intézményekben, még a hozzájuk tartozó külterületen, a szabad ég alatt sem lehetne rágyújtani. Kivételt mindössze két helyszín jelenthet: a hotelek dohányzószobái és a pszichiátriai osztályok.

    Az egészségügyben dolgozó szakértők véleményét ismételve, politikusok is úgy vélik, a szigorítás már akár egy éven belül látványos egészségnyereséggel járna, amit a teljes lakosság, maguk a dohányosok is érezhetnének, tapasztalhatnának.

    A „Dohányfüst-expozíció elleni védelemről” szóló törvény

    A nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását jelentő indítvány részleteiről dr. Mucsi János tüdőgyógyász, belgyógyász szakorvost kérdeztük, aki a Nemzeti Egészségügyi Tanács tagjaként, maga is részt vett az előkészületi munkákban. Felkért szakértőként február 1-én előterjesztett javaslattervezetét a NET egyhangúlag elfogadta, így tehát szakmai sikerként értékeli a pénteki fejleményeket. Az eredmény igazolásaképpen adatokat sorolt a WEBBeteg olvasói számára.

    Hirdetés

    Fageström nikotinfüggőségi teszt


    Ön azt állítja, nem dohányzik? Csak alkalomadtán, netán szórakozó helyen gyújt rá? Most megtudhatja, hogy csak áltatja magát, és komoly nikotinfüggőségben szenved, vagy tényleg le tudja tenni a cigarettát. Töltse ki Nikotinfüggőségi tesztünket! >>

    Magyarországon a 14 évesnél idősebb lakosság 34 százaléka rendszeresen dohányzik (a nők részesedése 28, a férfiaké 40%), ezzel az EU országok negatív listáján miénk az ötödik hely. A tendencia ráadásul romlik, a nők és a fiatalok körében folyamatosan nő a cigarettázók száma, riasztó arány, hogy a húsz év alattiak több mint 40%-a már e szenvedély rabja.

    Ami pedig a „passzívak” helyzetét illeti, a dolgozó felnőttek 53 és a fiatalok 80%-a passzív dohányosként szívja be a környezeti dohányfüstöt – e téren különös figyelmet érdemel egy budapesti adat, miszerint minden harmadik óvodáskorú kénytelen elviselni mások (például a szülei) dohányzásának következményeit. Mindez pedig súlyosan befolyásolja a hazai közegészségügyi állapotokat.

    A statisztikák tanúsága szerint 18 percenként történik haláleset olyan betegség miatt, ami a dohányzással hozható összefüggésbe, állítja a tüdőgyógyász. Ezen a helyzeten akartak változtatni tehát a szakértők, amikor a dohányzók számának, arányának jelentős csökkentésére, a dohányzás következményeként kialakuló morbiditási mutatók javítására igyekeztek megnyerni a politikai döntéshozókat is.

    Sokan támogatják a tiltó rendelkezéseket

    A változtatásra már korábban megérett az idő, mondja dr. Mucsi János, egy 2007-es felmérés alanyainak 86%-a fejezte ki „vágyálmát”, hogy munkahelye dohányfüsttől mentes legyen, 85% pedig azt állította, szívesen venné, ha a zárt köztereken is tiltanák a „füstölgést”. Ugyanilyen magas arányban (82%) nem engedélyeznék a megkérdezettek a rágyújtást az éttermekben, 62% pedig a kocsmából, kávézóból is kitiltaná a cigarettázó vendéget.

     Dohányzás: sokan támogatnák a szigorítást


    Hazánk felnőtt lakosságának 30 százaléka cigarettázik, ami uniós viszonylatban igen magas aránynak számít. A dohányzók csaknem negyven százaléka a Szinapszis Kft. és a WEBBeteg kutatása szerint ugyanakkor támogatná a dohányzásellenes törvények szigorítását.
    Dohányzás: sokan támogatnák a szigorítást>>

    Ami napjainkat illeti, minden második dohányos támogatja a tiltás szigorítására vonatkozó kezdeményezést, idéz egy meglepő adatot a tüdőgyógyász. A nemdohányzók pedig - szinte teljes számban - a dohányzás visszaszorításáért küzdő szövetség oldalán állnak, állítja a szervezet elnöke.

    A várhatóan júniustól életbe lépő törvény mostani parlamenti sikerét a tüdőgyógyász a józan ész győzelmének tulajdonítja, mert úgy véli, még a dohányosok többsége sem szeret úgy étkezni, ha más az orra alá fújja a füstöt. Mint mondja, sokakat gondolkodtat el, ha megtudja, hányféle rákkeltő anyag van a kifújt füstben, vagy ha szembesül azzal a ténnyel, hogy a füsttel belélegzett finom szemcsék tömege - a léghólyagocskák falán átjutva -, véralvadási folyamatot indít be, amit a hő-kamera ki tud mutatni. Látható, hogy már 1 órával a füstös térbe lépés után a kézen lévő hajszálerekben megindult az érösszehúzódás.

     A 45 legkreatívabb dohányzásellenes hirdetés - Képekkel!


    A további képek megtekintéséhez kattintson!

    Az internetes oldal által legjobbnak ítélt dohányzásellenes képek ide kattintva tekinthetőek meg! 
    (Lassú internetkapcsolat esetén az oldal betöltődésére várni kell!)

    A vendéglátóiparban dolgozók vannak kitéve leginkább a füst veszélyeinek

     Tüdőrák - Világelsők vagyunk


    A tüdőrákos halálozást tekintve hazánk világelsőnek mondható, e betegség kialakulása az esetek 90 százalékában a dohányzás számlájára írható. Az idült hörghurut és a tüdőtágulás (COPD) előfordulásának 80 százaléka szintén e káros szenvedéllyel függ össze. A 65 év alattiak koszorúér-betegség miatti halálozási listáját az EU-tagállamok sorában Magyarország vezeti, az ugyane korcsoport tagjainál előforduló stroke halálozás miatt pedig hazánk a második helyen áll. A dohányosoknál két-háromszor nagyobb a halált okozó szívinfarktus kockázata, mint a nemdohányzóknál. A rendszeresen napi 20 szál cigarettát elszívók körében 15-ször gyakoribb a tüdőrák és 12-szeres a COPD. A dohányzással töltött évek és a naponta elszívott cigaretták számával arányosan pedig nő a kockázat. A teljes közterületi dohányzási tilalom bevezetését követő első évben jelentősen, várhatóan 11-20 százalékkal fog hazánkban csökkenni a szívinfarktus miatt történő kórházi beutalások száma.

    Az égő cigaretta füstjének belélegzése tartós köhögést, gége-, nyálkahártya gyulladást, szemészeti panaszokat, fejfájást okoz, krónikus hörghurutot, tüdőgyulladást, szívritmuszavarokat idézhet elő, hosszú távon pedig növeli a trombózis, a tüdő-, gégerák kockázatát, terheseknél vetéléshez vezethet. Az ártalomnak leginkább a vendéglátóiparban dolgozók vannak kitéve, számukra egyáltalán nincs biztosítva az egészséges munkahelyhez való jog, hiszen a pincér, a biztonsági embernek nincs szabad döntése, arra kényszerül, hogy napi 8-10 órán át, folyamatosan szívja mások füstjét.

    A dohányzással összefüggő betegségek következtében évente mintegy ötmillió ember hal meg a világon, Magyarországon harmincezer. A passzív dohányzás áldozatainak száma (évi 2300-3000) mintegy háromszorosa a közlekedési balesetek miatt meghaltakénak (2010-ben). Tehát jogos az igény, mondja Mucsi doktor, hogy legalább annyi figyelmet és erőforrást fordítson a kormányzat a passzív dohányzás megszűntetésére, mint a közlekedési balesetek visszaszorítására. A tiltás következtében már egy év múlva akár 15-20 százalékkal csökkenhet a keringési megbetegedés – erre utal a nemzetközi tapasztalat is. Skóciában a zárt éttermekben való tiltás hatására az akut szívkoszorúér elzáródás miatt kórházba kerültek száma országosan 17%-kal csökkent egy évvel a tilalom bevezetését követően.

    A kardiológusok, tüdőgyógyászok, háziorvosok, prevenciós szakemberek, valamint a szív- és érbetegek szervezeteinek példátlan összefogásával – már rövidtávon is várható eredmény, véli dr. Mucsi János, ám népegészségügyi szinten 15-20 év után fog megmutatkozni a kedvező irányú változást követő nagymértékű egészségügyi haszon.

    Az új szabályozást előkészítő szakemberek munkájának eredményeként mindenképpen elérhető, hogy a jövőben, akaratán kívül, senkinek ne kelljen mások füstjét beszívnia!

      A legfontosabb kérdések a dohányzásról


    Nikotinfüggőségi teszt - Ön azt állítja, nem dohányzik? Csak alkalomadtán, netán szórakozó helyen gyújt rá? Töltse ki tesztünket, és megtudhatja, hogy csak áltatja magát, és komoly nikotinfüggőségben szenved, vagy tényleg le tudja tenni a cigarettát. Töltse ki Nikotinfüggőségi tesztünket! >>

    Dohányzás: nemcsak a tüdőnek és szívnek méreg: A dohány méreg - nemcsak a tüdő és a szív, hanem fogaink számára is. A dohányosok körében ötször nagyobb a fogíny és a fogágy gyulladásának esélye, így a fogaikat is nagyobb eséllyel veszítik el. Legyen az cigaretta, pipa vagy akár szivar, a füst a fogakat is támadja - nem közvetlenül. A rákkeltő füst bejárja a szájüreget, káros anyagai megtapadnak a fogakon, a nyelven és a szájnyálkahártyán. Dohányzás: nemcsak a tüdőnek és szívnek méreg>>

    Mit tartalmaz egy cigaretta? A cigarettásdobozokon feltüntetett vegyi anyagok csak töredékét jelentik annak, ami valójában a dohányosok szervezetébe jut. Körülbelül 4000 különböző kémiai vegyület található ugyanis egy cigarettában, amelynek csak az egyike a függőség kialakulásáért felelős drog, a nikotin. A cigarettában és más dohánytermékekben található vegyületek jelentős része ártalmas, esetleg rákkeltő hatású is.
    Ilyen például a benzol, ammónia, hidrogén-cianid, aceton, bután, DDT, formaldehid, hidrazit. A kátrány mint égési melléktermék lerakódik a tüdőben, így minden egyes szál elszívásával csökken annak légzési felülete. Nem elhanyagolható az sem, hogy a dohányfüstnek jelentős a mérgező hatású szénmonoxid-tartalma.

    A függőség kialakulásáért azonban a nikotin a felelős. A nikotin tulajdonképpen erős drog, aminek halálos dózisa 20-60 mg. Enyhe mérgezés során fejfájást, szédülést, hányingert, hasmenést, verejtékezést, szapora pulzust okoz. Ezt gyakran tapasztalják az első alkalommal rágyújtók is. A tartós nikotinhatás gyomorfekélyt, érszűkületet (a szívkoszorúerek szűkületét), valamint légúti károsodást okozhat. Mit tartalmaz a cigaretta?>>

    Dohányosok táplálkozása - Sok gyümölcs és zöldség, kevesebb zsír, sok mozgás: néhány tipp, mit érdemes fogyasztaniuk a dohányzóknak. A leszokás utáni hízás csak átmeneti állapot, így nem érdemes a kövérségtől való félelem miatt ragaszkodnia a káros szenvedélyhez. A dohányosoknak több antioxidáns vitaminra van szükségük, mint nemdohányzó társaiknak, a leghatásosabbak az A-, E-, és C-vitaminok, ennélfogva több gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztaniuk, mert a természetes vitaminok hatásosabbak, mint a tablettaformában bevitt készítmények. Dohányosok táplálkozása >>

    Módszerek a leszokáshoz - Egyedül nem megy - A dohányosok nagy része annak tudatában is tovább dohányzik, hogy tisztában van annak veszélyeivel. Ennek legfőbb oka, hogy a dohányzás az egyik legsúlyosabb - a kemény drogokra jellemző mértékű - függőséget képes létrehozni. Az első lépés persze minden esetben a valóban komoly elhatározás, enélkül eredmény eleve nem érhető el.

    Amennyiben azonban a döntés megszületett, lehetőség van nem csupán az akaraterőre bízni a leszokás sikerességét, hanem különböző terápiákat is segítségül hívni. A legszélesebb körben a nikotinpótláson alapuló módszerek terjedtek el. Ennek lényege, hogy a dohányzás abbahagyásával párhuzamosan valamilyen formában pótolják a szervezetbe jutó nikotint, így csökkentve a megvonásos tüneteket. A terápia általában három hónapon át tart, ezalatt fokozatosan csökkentik a nikotin bevitelét. Módszerek a leszokáshoz - Egyedül nem megy>>

    (WEBBeteg - Fazekas Erzsébet)

    Módosítva: 2011.02.28 17:12, Megjelenés: 2011.02.28 17:12
   • Cikkajánló

    Influenza

    Influenza

    Dr. Gócs Viktor

    Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

    Portré

    Portré

    Balogh Mária, újságíró

    A beteg java a legfőbb törvény! - Dr. Major Tamás, nőgyógyásszal beszélgettünk.

    A gyógyszerfüggőség alattomosan alakul ki és nagy veszélyeket rejt

    Mikor és mitől válik valaki gyógyszerfüggővé? Miként alakul ki a gyógyszerfüggőség? Milyen súlyos következményei lehetnek? Hogyan lehet elkerülni a gyógyszerfüggővé válást?

    FDA: az IQOS dohányhevítő rendszer kevésbé ártalmas, mint a cigarettázás

    2020. július 7-én az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA) engedélyezte a Philip Morris IQOS dohányhevítő rendszerének úgynevezett módosított kockázatú dohánytermék minősítéssel történő forgalmazását. Ez a második olyan alkalom, amikor az FDA egy termékre módosított kockázatú minősítésre adott felhatalmazást, és az első eset, hogy dohányipari termék (a kibocsátott káros vagy potenciálisan káros vegyi anyagok tekintetében) módosított kitettségű minősítésben részesül.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    A hurutos köhögés
    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások