Szemészet - Betegségek megértése: tünet cikkek

Szemészet - Betegségek megértése: tünet cikkek

Acanthamoeba-keratitis - Egy fájdalmas szembetegség

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
2022-02-16 22:03

A keratitis a szaruhártya (cornea) gyulladásos folyamatát jelenti, melynek kiváltó oka különböző lehet. Az 1973-ban felismert Acanthamoeba-keratitis egy ritka, leginkább kontaktlencse-viselőknél előforduló súlyos parazitafertőzés, mely látáskárosodással vagy akár vaksággal is járhat. A betegséget nehéz diagnosztizálni és nehezen is kezelhető.

Kettős látás - Miért alakulhat ki? Hogyan kezelhető?

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
2022-06-12 07:33

Kettős látás esetén általában a szemizmok nem működnek megfelelően. A nem működő izom irányába a szem nem tud elmozdulni, így amikor a beteg ebbe az irányba tekint, intenzív kettős látás jelentkezik.

Makuladegeneráció (sárgafoltsorvadás)

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
2022-06-10 22:03

Az időskori makuladegeneráció (macula degeneratio) az éleslátásért felelős sárgafolt sorvadásos betegsége, mely típusosan 50 éves kor felett jelentkezik. Vezető vaksági ok, a vakok 22-25 százaléka emiatt veszíti el látását.

Szembetegségek megjelenése negyvenéves kor felett

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
2022-06-07 10:33

Tapasztalták már, hogy homályos látás esetén, az orvosi vizsgálattal megállapított dioptriának megfelelően készült szemüveg viselése ellenére sem éreztek javulást a látásukban? Vannak ugyanis olyan ritka esetek, amikor hiába megfelelő a felírt orvosi szemüveglencse, látásunk nem javul.

Mit jelent a cilinderes szem?

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
2022-05-24 16:03

Az astigmatizmus (astigmia) - a rövidlátás és a távollátás után - a harmadik leggyakoribb fénytörési hiba, mely speciális, hiszen a szem felszínére eső fénysugarak nem egy pontban vetülnek le, a szemnek nem egy fókuszpontja van.

A kötőhártya-gyulladás - tünetek és kezelés

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
2022-05-16 17:03

Ha Önnek kötőhártya-gyulladása (conjunctivitis) van, úgy érezheti, hogy szemében van valami, amit nem tud eltávolítani. Ébredéskor a szemhéjak összeragadhatnak a szemből folyó váladék miatt, a szem fehér része pedig rózsaszínesen elszíneződhet, és a látásélesség is romolhat.

A szemizombénulás okai, kezelése (Fotóval)

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
2022-04-29 17:03

A szemgolyót mozgató szemizmok bénulása leggyakrabban kettős látással - diplopiával - jár. Külső szemlélőnek az adott tekintési irányban jelentkező kancsalság a legszembetűnőbb! A kancsalság foka, mértéke jelentősen változhat. Nagyon súlyos betegségek is állhatnak a hátterében, ezért teljes kivizsgálás szükséges.

A szárazszem-szindróma

WEBBeteg, otvenentul.hu
2022-04-17 17:36

Ma a világ civilizált országaiban már népbetegségként tartják számon a szárazszem-szindrómát.

A zöld hályog (glaucoma) és tünetei

WEBBeteg - Dr. Juhász Levente Ákos, szemész, látszerész
2022-03-31 13:03

A zöld hályog (glaucoma, glaukóma) nem gyógyítható, de kezelhető betegség, így ma már az általa okozott látásromlás, vakság is megelőzhető. A legfontosabb a probléma korai felismerése, amelyre a számítógépes látásvizsgálatnak köszönhetően igen kis elváltozások esetén is fény derülhet.

Ég a szeme? Gondolja át, hogy milyen készítményt használ!

Oxygen Medical - Dr. Jánosi Eszter, szemész
2022-03-27 15:06

Ég, viszket, úgy érzi, mintha homok lenne a szemében? Ezek a szemszárazság klasszikus tünetei. Mielőtt azonban műkönnyhöz nyúlna, feltétlenül konzultáljon szemész szakorvossal, hiszen ahogy Dr. Jánosházi Eszter szemész szakorvos fogalmaz, akár ártani is tudunk egy-egy rosszul megválasztott készítménnyel. Ugyanis szemszárazság nemcsak egyféle van, és ezek kezelése különféle készítményeket igényel.