A szem betegségei

A szem betegségei

Az ínhártya vagy sclera gyulladása (episcleritis, scleritis)

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
2022-02-07 22:03

Az ínhártya a szemgolyót körben a szaruhártyával burkoló kb. 1 mm vastag, kötőszövetből és sejtekből álló rostos tok. Gyulladása (scleritis) szempirossággal és állandó, igen kifejezett fájdalommal jár. A betegség főleg a 40-60 éves nőket érinti, súlyossága és prognózisa változó. Fiatalokra a felületes rétegek visszatérő, igen jó prognózisú, enyhe lefolyású gyulladása (episcleritis) jellemző.

A szemtengelyferdülés felismerése és kezelési lehetőségei

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész rezidens
2022-02-03 03:03

Akkor beszélünk szemtengelyferdülésről, ha a két szem nézővonala a távolba tekintve nem párhuzamos, vagyis a szemek egy időben nem tekintenek ugyanarra a fixált pontra, tehát szöget zárnak be.

Ezt okozhatja a túlzott mobilozás és tabletezés

WEBBeteg - Tóth András, újságíró
2022-02-01 05:03

Megdöbbentő, de van benne igazság: a különböző mobileszközök lehajtott fejjel történő nézegetésének olyan hatása van, mintha egy több mint húszkilós zsákot cipelnénk folyamatosan a nyakunkban. Mit okozhat a túlzásba vitt okostelefonálás, tabletezés? Megkérdeztük az ortopédsebészt és a szemészt.

Hogyan látnak a látássérültek?

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
2022-01-29 04:03

A látássérültek rehabilitációjának része: a látó emberek részéről kialakított elfogadás, megfelelő segítségnyújtás. Mindenki kapcsolatba kerülhet csökkent látású emberekkel, akár családtagokkal, ismerősökkel is.

Tanácsok a szürke hályog megelőzéséért

WEBBeteg, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2022-01-24 07:33

A legtöbb szürke hályog (katarakta) a kor előrehaladtával alakul ki, és nem lehet megelőzni. Panasz esetén az azonnali szemvizsgálat a korai felismerés kulcsa. Tanácsaink segítségével lassíthatja a szürke hályog kialakulását.

Szaruhártya-átültetés (keratoplastica)

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
2022-01-13 22:03

A szaruhártya-átültetés a leggyakoribb beavatkozás az összes transzplantáció közül. Elvékonyodott, nem átlátszó, heges vagy megsérült szaruhártya esetén dönthetnek az átültetés mellett, amelynek teljes vagy részleges vastagságú típusa létezik.

A tompalátás kialakulása és kezelése

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
2022-01-10 17:03

Amennyiben a szemből nem érkezik megfelelő, éles, kontrasztos kép, az agy nem tudja feldolgozni megfelelően a kapott információt. A látás ilyenkor lehet homályos (fénytörési hiba, nagy dioptriakülönbség, szaruhártya- vagy lencsehomály miatt) vagy kettőzött (kancsalság esetén).

Szemészeti tanácsok télre - Nem csak síelőknek

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
2022-01-10 14:33

A téli sportok esetén nemcsak a bőrünk, de szemünk is igen intenzíven ki van téve a környezeti hatásoknak: hideg, jelentős hőkülönbségek, a szél és a fűtött helyiségek fokozott szárító hatása.