Miért nem vezethet teherautót, ha valaki színtévesztő? Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

Zöld színtévesztő vagyok és emiatt nem vezethetek teherautót. Az orvos szerint ha a nap mögöttem van, akkor én a piros helyett már piros-sárgát látok és már indulok is. Személyautóval nem ugyanez lenne a helyzet? A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt kérdező!

Sajnos a bürokratikus szabályozás ellen nem nagyon lehet mit tenni. A hivatásos jogosítványt elbíráló bizottsághoz lehetne esetleg fellebbezni, újra benyújtani a kérelmet. Esetleg feltételekkel, bizonyos megkötésekkel hátha máskép bírálják el az esetet és engedélyezik.


Színtévesztés és színvakság

Az emberiség körülbelül 4 százaléka különböző mértékben összecseréli a színeket. Magyarországon mintegy 400.000, az egész világon körülbelül 200 millió színtévesztő él.
A színtévesztés okai >>

A hivatásos katonai vagy pilóta engedély esetén természetes, hogy nem engedélyezik a színtvesztőknek. De a teherautó sofőrnek számomra sem ennyire egyértelmű, hisz a közlekedési szituációk ugyanúgy érvényesek, ha személygépkocsit vagy kisteherautót vezet.

A közlekedési lámpa esetén pedig ha a felső kör világít, akár színtévesztők vagyunk, akár nem, tudjuk, hogy meg kell állni. Függetlenül attól, hogy a színtévesztő más árnyalatnak érzékeli a piros lámpa színét. Hasonlókép az alsó lámpa világítása esetén.

(WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész)

Hozzászólások (8)

Cikkajánló

Porckorongok Porckorongok

A porckorong-előboltosulás és -kiboltosulás tünetei és kezelése.

Szemüveg vezetéshez - mire...

Mai felgyorsult világunkban egyre többet ülünk a volán mögé, egyre több fiatal és idős válik szemüvegessé, ezért adja magát a kérdés: mire...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.