• Miért nem vezethet teherautót, ha valaki színtévesztő? Az orvos válaszol

    Szerző: WEBBeteg

    Zöld színtévesztő vagyok és emiatt nem vezethetek teherautót. Az orvos szerint ha a nap mögöttem van, akkor én a piros helyett már piros-sárgát látok és már indulok is. Személyautóval nem ugyanez lenne a helyzet? A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Tisztelt kérdező!

    Sajnos a bürokratikus szabályozás ellen nem nagyon lehet mit tenni. A hivatásos jogosítványt elbíráló bizottsághoz lehetne esetleg fellebbezni, újra benyújtani a kérelmet. Esetleg feltételekkel, bizonyos megkötésekkel hátha máskép bírálják el az esetet és engedélyezik.

    Hirdetés

    Színtévesztés és színvakság


    Az emberiség körülbelül 4 százaléka különböző mértékben összecseréli a színeket. Magyarországon mintegy 400.000, az egész világon körülbelül 200 millió színtévesztő él.
    A színtévesztés okai >>

    A hivatásos katonai vagy pilóta engedély esetén természetes, hogy nem engedélyezik a színtvesztőknek. De a teherautó sofőrnek számomra sem ennyire egyértelmű, hisz a közlekedési szituációk ugyanúgy érvényesek, ha személygépkocsit vagy kisteherautót vezet.

    A közlekedési lámpa esetén pedig ha a felső kör világít, akár színtévesztők vagyunk, akár nem, tudjuk, hogy meg kell állni. Függetlenül attól, hogy a színtévesztő más árnyalatnak érzékeli a piros lámpa színét. Hasonlókép az alsó lámpa világítása esetén.

    (WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész)

    Módosítva: 2013.06.16 07:38, Megjelenés: 2013.06.16 07:38
   • Cikkajánló

    Anyatejes táplálás

    Anyatejes táplálás

    Dr. Lesznyák Judit

    A babák számára legideálisabb tápanyag-összetétellel az édesanyák teje szolgál.

    Koronavírus - megyénként

    Koronavírus - megyénként

    koronavirus.gov.hu

    Közzétették a koronavírus-fertőzés hazai alakulását megyékre bontva.

    Színtévesztés és színvakság - A színlátás zavarai

    Az emberiség körülbelül 4 százaléka különböző mértékben összecseréli a színeket. Magyarországon mintegy 400.000, az egész világon körülbelül 200 millió színtévesztő él.

    Látás világnapja: a vakság kialakulása bizonyos esetekben megelőzhető

    Évente több mint hatezer ember veszíti el a látását Magyarországon, ugyanakkor körülbelül felüknél megelőzhető lenne a vakság kialakulása - mondta a Magyar Szemorvos Társaság főtitkára.

    A látás hónapján a szem védelme lesz a fókuszban

    A Látás hónapja programsorozat az idén a szem védelmével, egészségének megőrzésével foglalkozik - közölte a kampányt szervező Magyar Látszerész Szövetség elnöke.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.