A kontaktlencsét viselőknek is kell(ene) szemüveg

Halmosi Edina
szerző: Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Cserháti Zoltán, szemész frissítve:

Ha valaki kontaktlencsét visel, az nem azt jelenti, hogy szemüvegre már nincs is szüksége többé.

Bármilyen korrekciót érintő változást megelőzően egy korrekt vizsgálat kivitelezéséhez lágy lencsét viselőknek a vizsgálat előtt 12 órával már nem szabadna kontaktlencsét viselniük. Kemény és gázáteresztő lencsét viselőknél ez az idő 1-2 hétre tolódik ki, bár ez egyéb tényezőktől is függ. Sajnos nagyon sok lencseviselőnek nincs szemüvege vagy nem megfelelő benne a korrekció, ezért sokszor érkeznek a vizsgálatokra kontaktlencsében. Nehezen értik meg, hogy így elvégezni a vizsgálatot nem lehet.

Ugyanez a helyzet akkor, ha valakinek látásjavító lézeres kezelést vagy műlencse beültetést terveznek: legalább egy hétig nem javasolt kontaktlencsét viselni a vizsgálat/beavatkozás előtt.

A másik probléma, ha esetleg szemészeti betegségek miatt nem viselhetnek kontaktlencsét. Ilyenkor megint csak a szemüveg nyújtana gyors segítséget, hogy lássanak.

Kontaklencse vagy szemüveg?

"Erősen fontolgatom a szemüvegről kontaktlencsére váltást. Ön mit ajánlana?" - Az Orvos válaszol: Kontaktlencse vagy szemüveg?

Vannak, akik idegenkednek a szemüvegtől

Tapasztalatom szerint általában az erősebb dioptriát viselők idegenkednek legjobban a szemüvegektől. Sokszor azonban nekik lenne a legfontosabb, hogy szemüveget is hordjanak. Minél erősebb dioptriára van szükség, általában annál több O2-t igényel a szem. Nem megfelelő lencse viselése következtében gyakran alakul ki O2-hiányos állapot (ereződés) a szemen, és ilyenkor gyakran javasolt a lencsestop.

Állandóan viselni a lencsét egyébként sem ajánlott senkinek. Időnként tanácsos beiktatni lencsementes napokat, ilyen esetre szintén fontos, hogy legyen megfelelő dioptriájú szemüvegünk is! Ezzel pihentetjük a szemünket.

Kontaktlencse-viselés: veszélyek

A nem megfelelő ápolás súlyos szemészeti következményekkel járhat. Mire figyeljünk oda? A kontaktlencse viselésének rejtett veszélyei

Halmosi Edina, optometrista-kontaktológusForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus
Aktualizálta: Dr. Cserháti Zoltán, szemész

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.