Hogyan védjem a szemem, ha allergiás vagyok?

szerző: Dr. Pintér Judit, allergológus - Budai Allergiaközpont
frissítve:

A szénanátha jellegzetes, tüsszögéssel, orrdugulással és orrfolyással járó tünetei mellett az allergia a szemeket sem kíméli.

Dr. Pintér Judit, allergológus segítségével utánajártunk, mi okozza a panaszokat és mit tehetünk a javulás érdekében.

Vörös, viszkető szemek

Az allergiás kötőhártya-gyulladás vagy más néven konjunktivitisz néven ismert betegség - a kiváltó okoktól függően - jelentkezhet szezonálisan vagy akár egész éven át is. Az év egy adott időszakában jelentkező tüneteket többnyire a szemekbe kerülő pollenek, míg az állandó panaszokat inkább a beltéri allergének: állatszőr, háziporatka allergia, vagy penészgomba váltja ki.

A beltéri allergének által okozott kötőhártya gyulladás sokkal enyhébb, mint a pollenek okozta, sőt sokszor nem is jelentkezik. A szemhéjak belső és a szemgolyó külső felszínét borító vékony kötőhártya gyulladása a betegnél viszketést, szemvörösséget és könnyezést okoz. Amennyiben nem kezeljük, a viszketés miatti dörzsöléssel másodlagos fertőzéseket is okozhatunk.

Szemviszketés

Szinte nincs olyan ember, akinek élete során ne viszketett volna már a szeme. Mitől viszket a szemünk? Mikor forduljunk orvoshoz? Milyen betegség tünete lehet?

Fontos a megfelelő szemcsepp!

A szemtünetek kezelésére az antihisztamin tartalmú szemcseppek ajánlottak. A kötőhártya gyulladást vény nélkül kapható szemcseppekkel is kezelhetjük, azonban ezek egy részének - dekongesztánsok – 1 hétnél tovább történő használata ártalmas. Mindenképpen javasolt, hogy szemész vagy allergológus szakorvossal konzultáljon a beteg a használandó szemcseppet illetően.

Tanácsok a mindennapokra

  • Napközben lehetőleg ne érintsük meg, és ne dörzsöljük szemeinket.
  • Gyakori és alapos kézmosással védekezzünk a szemet érintő fertőzések ellen.
  • Az ágyneműt és a párnákat magas hőfokon mossuk rendszeresen, így is csökkentve a szembe jutó allergének mennyiségét.
  • A szemek környékén kerüljük a kozmetikumok használatát.
  • Kontaktlencsét, vagy lencsetárolót soha ne használjunk másokkal megosztva!
  • Amennyire lehetséges, minimalizáljuk a kontaktlencse napi viselésének idejét.
  • Konzultáljunk szemész szakorvossal a napi, eldobható lencsék viselésének lehetőségéről.
  • Minimalizáljuk a szembe kerülő allergének mennyiségét. A kerti munkák során viseljünk védőszemüveget, a szabadban tartózkodás közben pedig napszemüveget.
  • Napközben használjunk rendszeresen szemcseppet.
Allergia és a kontaktlencse

Gyakran előfordul, hogy a lágy kontaktlencse behelyezését követően a szem viszket, szúródik, ég, bevörösödik és intenzíven könnyezik. Első lépésben ellenőrizni kell a lencse állapotát, jól helyeztük-e be. A kontaktlencsére tapadó allergént a könny nehezen tudja kimosni, sokkal tovább irritálhatja a szemet és így sokkal súlyosabb tüneteket okozhat. Megfelelő műkönnyek gyakori használatával segíthetünk. Emellett sokszor előfordul, hogy a lencseápoló folyadék tartósítószerére (thiomersal) érzékeny a páciens szeme. Mielőtt végképp lemondanánk a kontaktlencse viselésről, néhány egyszerű megoldást érdemes kipróbálni:

Eldobható, egyszer használatos napi lencsére áttérni, így nincs szükség lencseápolásra.

Ha ragaszkodunk a régi, jól bevált lencséhez, akkor tartósítószer-mentes vagy nem thiomersal tartalmú (pl. 3%-os hidrogén peroxidos) ápoló folyadékot érdemes választanunk.

(Budai Allergiaközpont - Dr. Pintér Judit, allergológus)

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Szemölcsök
Szemölcsök

Mi okozza és milyen típusai vannak?

A bőrgomba
A bőrgomba

Hogyan diagnosztizálható és kezelhető?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Juhász Levente Ákos, szemész, látszerész
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.