• Az öregszeműség (presbiópia) kezelése

        Szerző: WEBBeteg

        A presbiópia kezelésének célja, hogy a közeli tárgyakra való fókuszálás képességének természetes csökkenését korrigáljuk. Ez lehet külső korrekciós lencse vagy műtét egyaránt.

        Korrekciós lencsék

          A téma cikkei
        2/1 A szem természetes öregedése
        2/2 Az öregszeműség (presbiópia) kezelése

        Ha a presbiópia kialakulása előtt Önnek jó volt a látása, akkor szemüveg vagy kontaktlencse segítségével minden bizonnyal ugyanolyan jól fog tudni közelre fókuszálni, mint régen. Egy szemüveg akkor jó, ha az arcától 25-30 cm-re levő, szokásos betűméretű nyomtatott szöveget kényelmesen tudja olvasni. Első alkalommal ne vegyen vény nélkül kapható szemüveget, mert az orvosi vizsgálat elmaradása miatt a presbiópián kívüli esetleges szemproblémák nem derülnek ki.

        • Egyszerű olvasószemüveg. A társbetegségektől mentes presbiópia korrekciójára alkalmas közelre nézéskor.
        • Bifokális szemüveg. Két különböző törőerejű (dioptriájú) lencsét építenek egybe. Az alsó lencse közelre nézésre, a felső távolra nézésre való. Akkor használják, ha a presbiópia mellett a távolabbra nézés is korrekcióra szorul. Kétféle stílusban kapható: van, amelyen jól látható a két lencse határa, és olyan, amelyen folyamatos az átmenet az alsó és a felső lencse között (progresszív bifokális lencse).
        • Trifokális szemüveg. Ezek a szemüvegek a közeli munkához, a középtávolságra nézéshez (pl. számítógép monitor) és a távolra nézéshez külön korrigálják a látást. A trifokális lencsék is lehetnek átmenet nélküliek és progresszívak.
        • Bifokális kontaktlencse. A bifokális kontaktlencse hasonló a bifokális szemüveghez. Az alja, ahol az olvasásra szánt rész van, súllyal van ellátva, hogy a lencse megfelelő pozícióban legyen a szemen. Ezeket néha nehéz illeszteni és nem mindig biztosítanak megfelelő látást.
        Hirdetés

        Refraktív (törési) műtét

        A refraktív műtétek során a szaruhártya (kornea) alakját változtatják meg. A refraktív műtétet elsősorban a közellátás, a távollátás és az asztigmia (hengeres lencsével korrigálható töréshiba) kezelésére fejlesztették ki. Jelenleg még csak néhány vizsgálat áll rendelkezésre a presbiópia kezelésére alkalmazott refraktív műtéttel kapcsolatosan. Tény viszont, hogy idővel a refraktív műtéten átesett betegek egy része mégiscsak a korrekciós lencsére szorul.

        A refraktív műtéti beavatkozások közé az alábbiak tartoznak:

        Konduktív keratoplasztika (CK). Ezen eljárás során rádiófrekvenciás elektromágneses hullámokkal a kornea körül több ponton felmelegítik az ínhártyát (a szem fehérje), amitől a kornea görbülete megváltozik. A görbületváltozás függ attól, hogy milyen távol voltak ezek a pontok egymástól, illetve az adott szem hegesedési hajlamától. A konduktív keratoplasztika eredményei változóak és kiszámíthatatlanok.

        Lézer asszisztált in-situ keratomileuzis (LASIK). Ennek során a szemész lézer vagy egy keratotómnak nevezett eszköz segítségével egy vékony lebenyt metsz ki a corneából, majd egy excimer lézer segítségével eltávolít a szaruhártya belsőbb rétegeiből, ezáltal fokozva a görbületet. Az excimer lézer abban különbözik a hagyományos lézertől, hogy nem termel hőt.

        Lézer epiteliális keratomileuzis (LASEK). Ahelyett, hogy egy lebenyt metszenének ki a szaruhártyából, a sebész csak a kornea vékony külső hámjába (epitélium) vág bele. Ezt követően excimer lézerrel újraformázza a cornea külső rétegeit, ezáltal fokozva a görbületet. Ezután a szemész visszailleszti az epitéliumot.

        Fotorefraktív keratektomia. Ez az eljárás hasonló a lézer epiteliális keratomileuzishoz, de itt a szemész a teljes epitéliumot eltávolítja. Ez később visszanő, alkalmazkodva a kornea új alakjához.

        Lencse implantátumok

        Ennek során a saját szemlencse eltávolításra kerül és helyette egy szintetikus lencsét helyeznek be a szembe (lencse implantáció). Ez a szintetikus lencse úgy van kialakítva, hogy közelre és távolra nézésre is alkalmas legyen. A szintetikus lencse implantátumok sem tökéletesek, kellemetlenül csilloghat, néha homályos látás jelentkezik, továbbá a műtét ugyanazzal a kockázattal jár, mint a szürkehályog (katarakta) műtéte (gyulladás, fertőzés, vérzés és zöldhályog alakulhat ki).

         

          Az emberi szem sémás anatómiája; Forrás: http://www.mozaik.info.hu  
         
        Az emberi szem sémás anatómiája
        Forrás
         

          A szem anatómiája
        Látószervünk három fő részből tevődik össze: a szemgolyóból, a látóidegből - ami összeköti a szemgolyót agyunk látásban szerepet játszó területeivel - valamint az úgynevezett "járulékos szervekből", amik közé a szemizmok, a szemhéjak, a szempillák s a könnymirigyek tartoznak. Az emberi szemgolyó alakja gömbölyű, aminek a belsejében uralkodó túlnyomás az oka.
        Legfontosabb alkotói a pupilla, a szivárványhártya, az érhártya, a retina, a szemlencse, az üvegtest, a szaruhártya és a csarnokvíz, melyek közül a négy utóbbi a szem fénytöréséért felelős. Ezek közül a lencsének van a legnagyobb szerepe abban, hogy szemünk a különböző távolságokban elhelyezkedő tárgyakhoz alkalmazkodni tudjon. A lencse egy átlátszó rostokból álló, kocsonyás állagú, felfüggesztett test, melyet a lencsefüggesztő rostok tartanak a helyén. Ha a lencsét alkotó rostok egymáson elmozdulnak, a lencse alakja és fénytörése megváltozik, így biztosítva a megfelelő alkalmazkodóképességet.
        2/1 A szem természetes öregedése |  2/2 | Következő oldal

        (WEBBeteg - lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász)

        Módosítva: 2016.10.09 22:11, Megjelenés: 2016.10.09 22:11
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Visszérteszt nőknek

        Visszérteszt nőknek

        WEBBeteg

        Töltse ki Ön is tesztünket a visszér kialakulásának kockázatáról!

        Neuropátiára utaló jelek

        Neuropátiára utaló jelek

        Prof. Dr. Barkai László

        Megfelelő odafigyeléssel viszonylag korán felismerhetőek.

        A szürke hályog műtéti kezelése - Hasznos tanácsok műtét után

        Hogyan történik a szürke hályog (katarakta, cataracta) műtéti kezelése? Mire kell figyelnie a betegnek a műtét után? Összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat és teendőket.

        LBV-kezelés - Éles látás szemüveg nélkül

        Az LBV (Laser Blended Vision) terápia forradalmian új módszer a presbiópia kezelésére. A presbiópia szó szerint öregszeműséget jelent, mely állapot a korai középéletkorban kezdődik, mikor a szemlencsék kezdik elveszíteni a távoliról a közeli tárgyakra való fókuszálási képességüket.

        Hogyan lassítható a szem öregedése?

        Negyvenéves kor fölött sokan tapasztalják, hogy a szokásos betűméretű szöveget már távolabbra kellene tartaniuk az olvashatósághoz, mint ameddig a karjuk elér. Bár a presbiópiát - azaz az öregszeműséget - nem lehet megelőzni, látását az életmódjára való odafigyeléssel védheti.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA