• Az ínhártya vagy sclera gyulladása (episcleritis, scleritis)

    WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész

    Az ínhártya a szemgolyót körben a szaruhártyával burkoló kb. 1 mm vastag, kötőszövetből és sejtekből álló rostos tok. Gyulladása (scleritis) szempirossággal és állandó, igen kifejezett fájdalommal jár. A betegség főleg a 40-60 éves nőket érinti, súlyossága és prognózisa változó. Fiatalokra a felületes rétegek visszatérő, igen jó prognózisú, enyhe lefolyású gyulladása (episcleritis) jellemző.

    A betegség súlyossága a gyulladás mélységével arányos.

    A gyulladás mélységére érösszehúzó szemcsepp cseppentésével lehet következtetni. Ha az érösszehúzó szemcsepp hatására (pl. Visine csepp) a szem „véreressége” csökken, a szem „kifehéredik” akkor a felszínes rétegek gyulladtak be. Ha változatlan a vörösség, akkor az ínhártya mélyebb részében van a gyulladás.

    Hirdetés

    Az ínhártya felületes rétegének gyulladása - Episcleritis

    Az ínhártya felszínes rétegeinek gyakori, jóindulatú, visszatérő gyulladása. Főleg fiatal felnőtteket érinti a betegség. A gyulladás szinte sohasem terjed mélyre, nem alakul ki belőle scleritis.

    Episcleritis

    Mivel felületes a gyulladás érösszehúzó szemcsepp segítségével a szem vörössége megszűntethető.

    Enyhe féloldali bizonytalan panaszok (diszkomfort érzés). Az szem érintésére fájdalom, fény hatására pedig könnyezés jelentkezik.

    Típusosan a szemnek csak adott része (szektora) piros, az erek tágak, kanyargósak. Néha a gyulladt terület közepén kis sárgás csomó, göb is látható.

    Általában magától, speciális kezelés nélkül is meggyógyul. Ugyanakkor a makacs visszatérő betegségnél a gyulladáscsökkentő (szteroid és nem szteroid) kezelés sokat segít, a gyógyulási idő lerövidítésével.

    Az ínhártya gyulladása - Scleritis

    Leggyakrabban a középkorú és idősebb nőket (40-60 éves kor) érinti. A gyulladás általában mindkét szemet érinti.

    A betegség kialakulásának hátterében az esetek közel felében (45%) a szervezet egészét érintő, szisztémás betegség áll – feltételezhető az immunológiai folyamatok szerepe.

    Az ínhártya egyenletes
    gyulladása

    Gyakran ízületi- és immunbetegségek igazolhatók: pl. rheumatoid arthritis, Wegener granulomatosis, PAN, SLE stb.

    Minden 200 reumás ízületi betegségben (rheumatoid arthritis) szenvedő közül átlagosan egynél alakul ki az ínhártya gyulladása.

    Ismert ízületi betegség esetén érdemes rendszeres szemészeti ellenőrzésen részt venni, mert bizonyos esetekben szegényes tünet mellett tér vissza a gyulladás.

    A scleritis jellegzetes panaszai és tünetei

    A fájdalom jellegzetesen tartós, monoton, mély, fárasztó. A szemre gyakorolt enyhe nyomás – néha még a szem érintése - is elviselhetetlen, intenzív fájdalmat vált ki.

    A szemgolyó hátsó részének gyulladása esetén kevésbé intenzív a fájdalom. Szemmozgásra jelentkező bizonytalan, kellemetlen érzés a gyakori. Ritkán ebben az esetben is jelentkezhet tűrhetetlen fájdalom. Nehezen vizsgálható, ultrahang segít a diagnózis felállításában.

     
    Az ínhártya csomós gyulladása

    Fény hatására irritáció, gyakran káprázás, hunyorgás és könnyezés jelentkezik. Szempirosodás, tág kanyargós erek „haragos vörös” kötőhártya jellemzőek. A leggyakoribb típusban az ínhártya gyulladása jellegzetesen egyenletesen lép fel.

    Az esetek negyedében kis gyulladásos csomók alakulhatnak ki ez a csomós (nodularis) típus. A szem többi része békés, fehér színű. Szerencsére viszonylag ritkán találkozhatunk a harmadik úgynevezett „szétmálló” típussal.

    Ilyenkor a gyulladás annyira intenzív, hogy az ínhártya adott része fellazul, szétmállik. Sajnos szinte kivétel nélkül súlyos szemészeti komplikációkkal kell számolnunk. A legveszélyesebb komplikáció a szemgolyó kilyukadása. Ennek megelőzése az elvékonyodott terület műtét segítségével történő megerősítése.

    Mit tehetünk? Milyen komplikációk fordulhatnak elő?

    A zöldhályog (glaucoma) és tünetei

    A zöldhályog (glaucoma, glaukóma) nem gyógyítható, de kezelhető betegség, így ma már az általa okozott látásromlás, vakság is megelőzhető. A zöldhályog (glaucoma)

    Teljes kivizsgálás a kiváltó betegség felkutatására.

    A gyulladás jelentkezésekor időben keressük fel a szemészeti szakrendelést, így megfelelő kezeléssel megelőzhetjük a gyulladás mélyebbre terjedését, komplikációk kialakulását.

    A gyulladás a szem többi részét is érintheti: kialakulhat az uveitis, szaruhártya gyulladása, ideghártya vizenyője. Gondolnunk kell a szürke- és zöldhályogra is.

    Dr. Papp Júlia, szemészForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Papp Júlia, szemész

    Legutóbb frissült: 2016.09.06 02:51
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A zöld hályog (glaucoma) és tünetei

    A zöld hályog (glaucoma, glaukóma) nem gyógyítható, de kezelhető betegség, így ma már az általa okozott látásromlás, vakság is megelőzhető. A legfontosabb a probléma korai felismerése, amelyre a számítógépes látásvizsgálatnak köszönhetően igen kis elváltozások esetén is fény derülhet.

    Látóideg-gyulladások - A neuritis retrobulbaris

    Amikor a szemmozgást tompa vagy éles fájdalom is kíséri, és pár nappal később rohamos látásromlást is lehet tapasztalni, fennáll a neuritis retrobulbaris nevű betegség lehetősége. Jelentős javulás érhető el, ha a kórképet időben diagnosztizálják és megfelelően kezelik.

    Az üvegtest elváltozásai

    Az üvegtest a szem belsejét kitöltő kocsonyás anyag, amely a szem térfogatának mintegy kétharmadát teszi ki. Vázát kollagén rostok alkotják, melynek sűrűsége az üvegtesten belül jelentősen eltér.

    A Lyme-kór szemészeti tünetei

    A Lyme-kór tünetei általában nem jellegzetesek, így gyakran nem gondolunk időben a kórképre, rég feledésbe merül a hónapokkal korábbi kullancscsípés. A késlekedés miatt viszont későn kezdjük el az antibiotikum kezelést, amikor már esetleg maradandó károsodások is kialakulhatnak.

    Súlyos következményekhez is vezethet a könnycsatorna-elzáródás

    Egyre több embert érint a könnycsatorna-elzáródás, hazánkban mintegy 2000 beteg fordul orvoshoz évente ezzel az erőteljes könnyezéssel, váladékozással, a szem sarkának kipirosodásával járó kórképpel - mondta Dr. Szalai Irén.

    Szivárványhártya-gyulladás (iridocyclitis) okai, tünetei és kezelése

    A szem szivárványhártyájának (írisz) és a lencse mozgatásáért felelős sugártestnek a gyulladásos megbetegedése gyakori, kedvező prognózisú szemészeti betegség. Általában tünetmentesen gyógyul, ugyanakkor számolnunk kell a gyakori visszatérés lehetőségével is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.