• Az ínhártya vagy sclera gyulladása (episcleritis, scleritis)

    Dr. Papp Júlia
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész

    Az ínhártya a szemgolyót körben a szaruhártyával burkoló kb. 1 mm vastag, kötőszövetből és sejtekből álló rostos tok. Gyulladása (scleritis) szempirossággal és állandó, igen kifejezett fájdalommal jár. A betegség főleg a 40-60 éves nőket érinti, súlyossága és prognózisa változó. Fiatalokra a felületes rétegek visszatérő, igen jó prognózisú, enyhe lefolyású gyulladása (episcleritis) jellemző.

    A betegség súlyossága a gyulladás mélységével arányos.

    A gyulladás mélységére érösszehúzó szemcsepp cseppentésével lehet következtetni. Ha az érösszehúzó szemcsepp hatására (pl. Visine csepp) a szem „véreressége” csökken, a szem „kifehéredik” akkor a felszínes rétegek gyulladtak be. Ha változatlan a vörösség, akkor az ínhártya mélyebb részében van a gyulladás.

    Hirdetés

    Az ínhártya felületes rétegének gyulladása - Episcleritis

    Az ínhártya felszínes rétegeinek gyakori, jóindulatú, visszatérő gyulladása. Főleg fiatal felnőtteket érinti a betegség. A gyulladás szinte sohasem terjed mélyre, nem alakul ki belőle scleritis.

    Enyhe féloldali bizonytalan panaszok (diszkomfort érzés). Az szem érintésére fájdalom, fény hatására pedig könnyezés jelentkezik.

    Típusosan a szemnek csak adott része (szektora) piros, az erek tágak, kanyargósak. Néha a gyulladt terület közepén kis sárgás csomó, göb is látható.

    Általában magától, speciális kezelés nélkül is meggyógyul. Ugyanakkor a makacs visszatérő betegségnél a gyulladáscsökkentő (szteroid és nem szteroid) kezelés sokat segít, a gyógyulási idő lerövidítésével.

    Az ínhártya gyulladása - Scleritis

    Leggyakrabban a középkorú és idősebb nőket (40-60 éves kor) érinti. A gyulladás általában mindkét szemet érinti.

    A betegség kialakulásának hátterében az esetek közel felében (45%) a szervezet egészét érintő, szisztémás betegség áll – feltételezhető az immunológiai folyamatok szerepe.

    Az ínhártya egyenletes
    gyulladása

    Gyakran ízületi- és immunbetegségek igazolhatók: pl. rheumatoid arthritis, Wegener granulomatosis, PAN, SLE stb.

    Minden 200 reumás ízületi betegségben (rheumatoid arthritis) szenvedő közül átlagosan egynél alakul ki az ínhártya gyulladása.

    Ismert ízületi betegség esetén érdemes rendszeres szemészeti ellenőrzésen részt venni, mert bizonyos esetekben szegényes tünet mellett tér vissza a gyulladás.

    A scleritis jellegzetes panaszai és tünetei

    A fájdalom jellegzetesen tartós, monoton, mély, fárasztó. A szemre gyakorolt enyhe nyomás – néha még a szem érintése - is elviselhetetlen, intenzív fájdalmat vált ki.

    A szemgolyó hátsó részének gyulladása esetén kevésbé intenzív a fájdalom. Szemmozgásra jelentkező bizonytalan, kellemetlen érzés a gyakori. Ritkán ebben az esetben is jelentkezhet tűrhetetlen fájdalom. Nehezen vizsgálható, ultrahang segít a diagnózis felállításában.

     
    Az ínhártya csomós gyulladása

    Fény hatására irritáció, gyakran káprázás, hunyorgás és könnyezés jelentkezik. Szempirosodás, tág kanyargós erek „haragos vörös” kötőhártya jellemzőek. A leggyakoribb típusban az ínhártya gyulladása jellegzetesen egyenletesen lép fel.

    Az esetek negyedében kis gyulladásos csomók alakulhatnak ki ez a csomós (nodularis) típus. A szem többi része békés, fehér színű. Szerencsére viszonylag ritkán találkozhatunk a harmadik úgynevezett „szétmálló” típussal.

    Ilyenkor a gyulladás annyira intenzív, hogy az ínhártya adott része fellazul, szétmállik. Sajnos szinte kivétel nélkül súlyos szemészeti komplikációkkal kell számolnunk. A legveszélyesebb komplikáció a szemgolyó kilyukadása. Ennek megelőzése az elvékonyodott terület műtét segítségével történő megerősítése.

    Mit tehetünk? Milyen komplikációk fordulhatnak elő?

    Teljes kivizsgálás a kiváltó betegség felkutatására.

    A gyulladás jelentkezésekor időben keressük fel a szemészeti szakrendelést, így megfelelő kezeléssel megelőzhetjük a gyulladás mélyebbre terjedését, komplikációk kialakulását.

    A gyulladás a szem többi részét is érintheti: kialakulhat az uveitis, szaruhártya gyulladása, ideghártya vizenyője. Gondolnunk kell a szürke és zöld hályogra is.

    Dr. Papp Júlia, szemészForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Papp Júlia, szemész

    Módosítva: 2020.01.11 09:36, Megjelenés: 2016.09.06 02:51
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    MTI/WEBBeteg

    Allergiaellenes orrspray-k hatóanyaga hatásos lehet a koronavírus kezelésében is.

    Gyakori nyári fülbajok

    Gyakori nyári fülbajok

    Dr. Holpert Valéria

    Mik lehetnek ebben az időszakban gyakori fülészeti problémák?

    Milyen kapcsolat van az Omega-3 és a zöld hályog kialakulása között?

    Mint ismeretes, az Omega-zsírok olyan zsírsavak, melyek kémiai szerkezetében kettős kötések találhatók. Ezek a kettős kötések teszik lehetővé, hogy a zsírsavak egyedülálló módon fejtsék ki hatásukat a szervezetünkben.

    Látás világnapja: a vakság kialakulása bizonyos esetekben megelőzhető

    Évente több mint hatezer ember veszíti el a látását Magyarországon, ugyanakkor körülbelül felüknél megelőzhető lenne a vakság kialakulása - mondta a Magyar Szemorvos Társaság főtitkára.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Allergiás?
    A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
    Tehet a hüvelygomba ellen
    A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások