Az ínhártya vagy sclera gyulladása (episcleritis, scleritis)

Dr. Papp Júlia
szerző: Dr. Papp Júlia, szemész - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Cserháti Zoltán, szemész frissítve:

Az ínhártya a szemgolyót körben a szaruhártyával burkoló kb. 1 mm vastag, kötőszövetből és sejtekből álló rostos tok. Gyulladása (scleritis) szempirossággal és állandó, igen intenzív fájdalommal jár. A betegség főleg a 40-60 éves nőket érinti. Fiatalokra a felületes rétegek visszatérő, igen jó prognózisú, enyhe lefolyású gyulladása (episcleritis) jellemző.

A betegség súlyossága a gyulladás mélységével arányos. A gyulladás mélységére érösszehúzó szemcsepp cseppentésével lehet következtetni. Ha az érösszehúzó hatású szemcsepp (pl. Visine csepp) hatására a szem „véreressége” csökken, a szem „kifehéredik” akkor a felszínes rétegek gyulladtak be (episcleritis). Ha változatlan a vörösség, akkor az ínhártya mélyebb részében van a gyulladás (scleritis).

Az ínhártya felületes rétegének gyulladása - Episcleritis

Az ínhártya felszínes rétegeinek gyakori, jóindulatú, visszatérő gyulladása. Enyhe féloldali bizonytalan panaszok (diszkomfort érzés) jellemzi, a szem érintésére fájdalom, fény hatására pedig könnyezés jelentkezik. Típusosan a szemnek csak egy adott része (szektora) piros, az erek tágak, kanyargósak, ritkán jelentkeznek több területen, diffúzan a tünetek. A gyulladás szinte sohasem terjed mélyre, nem alakul ki belőle scleritis. Néha a gyulladt terület közepén kis sárgás csomó, göb is látható.

Bár kialakulásának nincsenek specifikus kockázati tényezői, azonban főleg fiatal nőket érint, és a betegek egy részének társuló betegsége van.

Általában magától, speciális kezelés nélkül is meggyógyul. Ugyanakkor a makacs visszatérő betegségnél a gyulladáscsökkentő (szteroid és nemszteroid) szemcsepp sokat segít, a gyógyulási időt lerövidíti.

Az ínhártya gyulladása - Scleritis

Leggyakrabban a középkorú és idősebb nőket (40-60 éves kor) érinti. A gyulladás általában mindkét szemet érinti.

A betegség kialakulásának hátterében az esetek közel felében (45%) a szervezet egészét érintő, szisztémás betegség áll – feltételezhető az immunológiai folyamatok szerepe.

Gyakran ízületi- és autoimmun betegségek igazolhatók: pl. rheumatoid arthritis, Wegener-granulomatosis, PAN, SLE stb. Minden 200 reumás ízületi betegségben (rheumatoid arthritis) szenvedő közül átlagosan egynél alakul ki az ínhártya gyulladása.

Ismert ízületi betegség esetén érdemes rendszeres szemészeti ellenőrzésen részt venni, mert bizonyos esetekben szegényes tünet mellett tér vissza a gyulladás.

A scleritis jellegzetes tünetei

Ínhártya gyulladás esetén a fájdalom jellegzetesen tartós, monoton, mély, fárasztó. A szemre gyakorolt enyhe nyomás – néha még a szem érintése is – intenzív, elviselhetetlen fájdalmat vált ki.

A szemgolyó hátsó részének gyulladása esetén kevésbé intenzív a fájdalom, szemmozgásra jelentkező bizonytalan, kellemetlen érzés a gyakori. Ritkán ebben az esetben is jelentkezhet a tűrhetetlen fájdalom.

Fény hatására irritáció, gyakran káprázás, hunyorgás és könnyezés jelentkezik. Szempirosodás, tág kanyargós erek „haragos vörös” kötőhártya jellemzőek.

A leggyakoribb típusban az ínhártya gyulladása jellegzetesen egyenletesen lép fel. Az esetek negyedében kis gyulladásos csomók alakulhatnak ki ez a csomós (nodularis) típus. A szem többi része békés, fehér színű.

Az ínhártya egyenletes, illetve csomós
gyulladása
Az ínhártya egyenletes gyulladásaAz ínhártya csomós gyulladása

Szerencsére viszonylag ritkán találkozhatunk a harmadik, úgynevezett „szétmálló” típussal. Ilyenkor a gyulladás annyira intenzív, hogy az ínhártya adott része fellazul, szétmállik. Sajnos szinte kivétel nélkül súlyos szemészeti komplikációkkal kell számolnunk.

Mit tehetünk scleritis esetén?

Teljes kivizsgálás szükséges a kiváltó betegség felkutatására.

A scleritis legveszélyesebb komplikációja a szemgolyó kilyukadása. Ennek megelőzése az elvékonyodott terület műtét segítségével történő megerősítése.

A gyulladás jelentkezésekor időben keressük fel a szemészeti szakrendelést, így megfelelő kezeléssel megelőzhetjük a gyulladás mélyebbre terjedését, komplikációk kialakulását.

A gyulladás a szem többi részét is érintheti: kialakulhat az érhártyagyulladás (uveitis), szaruhártya gyulladása, ideghártya vizenyője. Gondolnunk kell a szürke és zöld hályogra is.

Dr. Papp Júlia, szemészForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Papp Júlia, szemész
Aktualizálta: Dr. Cserháti Zoltán, szemész

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alkoholizmus Alkoholizmus

Hol kezdődik az alkoholizmus? Melyek a legjellemzőbb tünetei?

Down-szindróma Down-szindróma

Hogyan szűrhető ki? Milyen lehetőségek vannak?

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.