• Az ínhártya vagy sclera gyulladása (episcleritis, scleritis)

    WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész

    Az ínhártya a szemgolyót körben a szaruhártyával burkoló kb. 1 mm vastag, kötőszövetből és sejtekből álló rostos tok. Gyulladása (scleritis) szempirossággal és állandó, igen kifejezett fájdalommal jár. A betegség főleg a 40-60 éves nőket érinti, súlyossága és prognózisa változó. Fiatalokra a felületes rétegek visszatérő, igen jó prognózisú, enyhe lefolyású gyulladása (episcleritis) jellemző.

    A betegség súlyossága a gyulladás mélységével arányos.

    A gyulladás mélységére érösszehúzó szemcsepp cseppentésével lehet következtetni. Ha az érösszehúzó szemcsepp hatására (pl. Visine csepp) a szem „véreressége” csökken, a szem „kifehéredik” akkor a felszínes rétegek gyulladtak be. Ha változatlan a vörösség, akkor az ínhártya mélyebb részében van a gyulladás.

    Hirdetés

    Az ínhártya felületes rétegének gyulladása - Episcleritis

    Az ínhártya felszínes rétegeinek gyakori, jóindulatú, visszatérő gyulladása. Főleg fiatal felnőtteket érinti a betegség. A gyulladás szinte sohasem terjed mélyre, nem alakul ki belőle scleritis.

    Enyhe féloldali bizonytalan panaszok (diszkomfort érzés). Az szem érintésére fájdalom, fény hatására pedig könnyezés jelentkezik.

    Típusosan a szemnek csak adott része (szektora) piros, az erek tágak, kanyargósak. Néha a gyulladt terület közepén kis sárgás csomó, göb is látható.

    Általában magától, speciális kezelés nélkül is meggyógyul. Ugyanakkor a makacs visszatérő betegségnél a gyulladáscsökkentő (szteroid és nem szteroid) kezelés sokat segít, a gyógyulási idő lerövidítésével.

    Az ínhártya gyulladása - Scleritis

    Leggyakrabban a középkorú és idősebb nőket (40-60 éves kor) érinti. A gyulladás általában mindkét szemet érinti.

    A betegség kialakulásának hátterében az esetek közel felében (45%) a szervezet egészét érintő, szisztémás betegség áll – feltételezhető az immunológiai folyamatok szerepe.

    Az ínhártya egyenletes
    gyulladása

    Gyakran ízületi- és immunbetegségek igazolhatók: pl. rheumatoid arthritis, Wegener granulomatosis, PAN, SLE stb.

    Minden 200 reumás ízületi betegségben (rheumatoid arthritis) szenvedő közül átlagosan egynél alakul ki az ínhártya gyulladása.

    Ismert ízületi betegség esetén érdemes rendszeres szemészeti ellenőrzésen részt venni, mert bizonyos esetekben szegényes tünet mellett tér vissza a gyulladás.

    A scleritis jellegzetes panaszai és tünetei

    A fájdalom jellegzetesen tartós, monoton, mély, fárasztó. A szemre gyakorolt enyhe nyomás – néha még a szem érintése - is elviselhetetlen, intenzív fájdalmat vált ki.

    A szemgolyó hátsó részének gyulladása esetén kevésbé intenzív a fájdalom. Szemmozgásra jelentkező bizonytalan, kellemetlen érzés a gyakori. Ritkán ebben az esetben is jelentkezhet tűrhetetlen fájdalom. Nehezen vizsgálható, ultrahang segít a diagnózis felállításában.

     
    Az ínhártya csomós gyulladása

    Fény hatására irritáció, gyakran káprázás, hunyorgás és könnyezés jelentkezik. Szempirosodás, tág kanyargós erek „haragos vörös” kötőhártya jellemzőek. A leggyakoribb típusban az ínhártya gyulladása jellegzetesen egyenletesen lép fel.

    Az esetek negyedében kis gyulladásos csomók alakulhatnak ki ez a csomós (nodularis) típus. A szem többi része békés, fehér színű. Szerencsére viszonylag ritkán találkozhatunk a harmadik úgynevezett „szétmálló” típussal.

    Ilyenkor a gyulladás annyira intenzív, hogy az ínhártya adott része fellazul, szétmállik. Sajnos szinte kivétel nélkül súlyos szemészeti komplikációkkal kell számolnunk. A legveszélyesebb komplikáció a szemgolyó kilyukadása. Ennek megelőzése az elvékonyodott terület műtét segítségével történő megerősítése.

    Mit tehetünk? Milyen komplikációk fordulhatnak elő?

    A zöldhályog (glaucoma) és tünetei

    A zöldhályog (glaucoma, glaukóma) nem gyógyítható, de kezelhető betegség, így ma már az általa okozott látásromlás, vakság is megelőzhető. A zöldhályog (glaucoma)

    Teljes kivizsgálás a kiváltó betegség felkutatására.

    A gyulladás jelentkezésekor időben keressük fel a szemészeti szakrendelést, így megfelelő kezeléssel megelőzhetjük a gyulladás mélyebbre terjedését, komplikációk kialakulását.

    A gyulladás a szem többi részét is érintheti: kialakulhat az uveitis, szaruhártya gyulladása, ideghártya vizenyője. Gondolnunk kell a szürke- és zöldhályogra is.

    Olvasson tovább! A zöldhályog (glaucoma)

    Dr. Papp Júlia, szemészForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Papp Júlia, szemész

    Módosítva: 2019.01.10 21:05, Megjelenés: 2016.09.06 02:51
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Kemoterápia

    Kemoterápia

    Dr. Ujj Zsófia

    Milyen hatással van a szervezetre egy kemoterápiás kezelés?

    Repülőút

    Repülőút

    WEBBeteg

    Mit tudnak a légi utaskísérők, és mivel segíthetnek az utasok?

    A szürke hályog műtéti kezelése - Hasznos tanácsok műtét után

    Hogyan történik a szürke hályog (katarakta, cataracta) műtéti kezelése? Mire kell figyelnie a betegnek a műtét után? Összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat és teendőket.

    LBV-kezelés - Éles látás szemüveg nélkül

    Az LBV (Laser Blended Vision) terápia forradalmian új módszer a presbiópia kezelésére. A presbiópia szó szerint öregszeműséget jelent, mely állapot a korai középéletkorban kezdődik, mikor a szemlencsék kezdik elveszíteni a távoliról a közeli tárgyakra való fókuszálási képességüket.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA