• Színtévesztés és színvakság - A színlátás zavarai

    Dr. Papp Júlia
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész

    Az emberiség körülbelül 4 százaléka különböző mértékben összecseréli a színeket. Magyarországon mintegy 400.000, az egész világon körülbelül 200 millió színtévesztő él.

    A szem ideghártyájában kétféle érzékelő sejt van: a csap és a pálcika. A színek érzékelésére az ideghártya receptorai közül a csapok képesek, melyek lefedik az érzékelt fény teljes tartományát. A receptoroknak három fő típusuk van a jellegzetes fényérzékelési spektrumnak megfelelően: vörös (570 nanométer), zöld (535 nm) és ibolya-kék (445 nm).

    Hirdetés

    Ha bármely típusú színérzékeny receptor hiányzik: színvakságnak (anopia) nevezzük. Ha a receptorok mennyisége csökkent vagy nem működnek megfelelően, akkor színtévesztésről  (anomália) beszélhetünk. Tesztelje magát!

    Mi micsoda? - Fogalomtár

    Színlátás zavarai – színtévesztés és színvakság
    A teljes színkör

    A betegségek nevében feltüntetjük, mely szín érzékeléséért felelős receptorokban van eltérés. Ha az egyik receptor típussal gond van, azt nevezzük színtévesztésnek.

    • Trichromat = ha mindhárom csaptípus megtalálható, a teljes színkört látja az illető.
    • Protanomália = vörösszín-tévesztés;
    • Deuteranomália = zöldszín-tévesztés;
    • Tritanomália = kékszín-tévesztés;
    • Dichromatia = csak kétféle receptor van, az egyik teljesen hiányzik;
    • Protanopia = vörösszín-vakság;
    • Deuteranopia = zöldszín-vakság;
    • Tritanopia = kék színre vak;
    • Monochromatia = egyetlen típusú receptor található meg. Általában a kék színre érzékeny receptorok maradnak meg.
    • Achromatia = teljes színvakság. A szín érzékeléséért felelős összes receptor (csapok) hiányzik: az illető csak homályos fekete-fehér képet lát. Jellemző a nagyon erős fényérzékenység is.

    Öröklött és szerzett színtévesztés

    Színlátás zavarai – színtévesztés és színvakság
    A vörös-színvakok így látják a színkört

    A színlátás zavarai lehetnek öröklöttek és szerzettek. A csapok vörös- és zöldszín-specifikus festéksejtjének génje az X nemi kromoszómához kötött. A nemhez kötött öröklődés miatt 20-szor több férfi érintett.

    A kaukázusi férfiak körülbelül 8, míg a nők 0,4-0,5 százaléka "vörös-zöld" színtévesztő.

    A színtévesztő kisfiú anyjától kapja a kóros gént tartalmazó X kromoszómát, az anya tünetmentes „hordozó”. Nő is lehet színtévesztő akkor, ha az apa színtévesztő az anya pedig „hordozó”.

    Az örökölt kék színvakság (tritanópia) sokkal ritkább, a népesség mintegy 0,05 százalékában észlelhető.

    A színlátási zavarok egy része nem örökletes, hanem úgynevezett „szerzett”: különböző szemészeti betegséget kísérhetnek színérzékelési zavarok (pl.: ideghártya-betegségek, zöld hályog, szürke hályog stb.).

    Színlátás zavarai – színtévesztés és színvakság
    A zöldszín-vakok így látják a színkört

    Bizonyos vegyszerek vagy gyógyszerek mellékhatásként is okozhatnak hasonló tüneteket.

    Tünetek, vizsgálatok

    A betegeknek nincs jellegzetes tünetük, panaszuk.

    Általában véletlenül fedezik fel, alkalmassági- és szűrővizsgálatok során.

    A legelterjedtebb vizsgálati módszer, az Ishihara-tábla a színvakság vagy színtévesztés felismerését segíti elő. A táblákon azonos világosságú, de különböző színű és méretű kerek foltokból számok vagy betűk rajzolódnak ki.

    Pszeudo-izokromatikus ábrák -"pöttyös táblák"- (Ishihara, Dvorin, Velhagen, Rabkin, American Optical, Hardy-Rand-Rittler, F2, Ohkuma stb.).

    Színlátás zavarai – színtévesztés és színvakság
    Pszeudo-izokromatikus
    ábra

    Szabálytalan eloszlásban különböző színű, de azonos világosságú kerek foltok vannak és ezek között egyenlő vagy hasonló színű foltok a normális színérzésű számára jól olvasható számokat vagy betűket képeznek.

    Vizsgálatban rejlő hibalehetőségek elkerüléséért a vizsgálatot lehetőleg természetes fénymegvilágítás mellett, olvasótávolságból, körülbelül 30-50 cm-ről kell elvégezni (ha szükséges, olvasókorrekció viselése mellett).

    A felismerést befolyásolhatja a táblák felületének csillogása, a nagy távolság (5 m), nem megfelelő megvilágítás is. Hibás kivitelezés az egészséges gyermeket színtévesztőnek bélyegezheti.

    Anomaloszkóp

    Egyszerű, precíz műszeres vizsgálati módszer a színvakság és színtévesztés típusának azonosítására, fokának meghatározására.

    "Működési elvük" a színkeverésen alapul: lítiumvörös és higanyzöld megfelelő arányú keverésével a nátriumsárgával azonos tónusú szín előállítható (vörös+zöld=sárga). A megfelelő színkeverési arány segítségével az anomális hányados meghatározható (Rayleigh-féle egyenlet). A vizsgálat során az a feladat, hogy az alsó és felső mezőt azonos színűre állítsuk be.

    Vörös- vagy zöldszín-tévesztők az átlaghoz képest más arányban keverik a színeket. Vörösszín-tévesztők (kevésbé érzékelik a vörös színt) több vöröset használnak, míg zöldszín-tévesztők (kevésbé érzékelik a zöld színt) több zöldet használnak a sárga kikeveréséhez. Szerzett színlátászavarok esetén fontos a betegség mértékének, fokának követése.

    Dr. Papp Júlia, szemészForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Papp Júlia, szemész

    Módosítva: 2019.11.03 17:05, Megjelenés: 2017.10.25 13:11
   • Cikkajánló

    A dohányzás káros hatásai

    A dohányzás káros hatásai

    Dr. Diószegi Judit

    Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és betegségnek teszi ki magát.

    Gerinc

    Gerinc

    Dr. Szamosi Szilvia

    A gerinc kopása és a gerinccsigolyák gyakori betegségei.

    Szemhéj-remegés

    A szemhéj remegése kellemetlen tünet, mely mögött általában kimerültség, stressz vagy a szem megerőltetése áll. Előfordulhat azonban az is, hogy neurológiai betegség áll a hátterében.

    Milyen kapcsolat van az Omega-3 és a zöld hályog kialakulása között?

    Mint ismeretes, az Omega-zsírok olyan zsírsavak, melyek kémiai szerkezetében kettős kötések találhatók. Ezek a kettős kötések teszik lehetővé, hogy a zsírsavak egyedülálló módon fejtsék ki hatásukat a szervezetünkben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.