• A szem betegségei cikkek

   • WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
    2020-03-28 04:33
    Napjainkban sokakat érintenek a különféle szemészeti problémák az egészen fiataloktól az idős korosztályig. Szemészeti panaszokra általában helyileg alkalmazható készítményeket, szemcseppeket, szemkenőcsöket vagy szemspray-t írhat fel az orvos a tünetek enyhítésére. Mivel életünk során nagy valószínűséggel mindannyian használunk legalább egyszer ilyen készítményt, így tárolásukkal és alkalmazásukkal kapcsolatban nem árt tudnunk néhány fontos dolgot.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Halmosi Edina, látszerész
    2020-03-21 03:06
    A tartósan monitor előtt ülők kevesebbet pislognak, ami a szem kiszáradásához, és ezáltal a látás minőségének romlásához vezet. Percenként átlagosan 22-24-szer pislogunk. Ha sokáig mereven nézünk valamit, például monitort, vagy olvasáskor ez a szám 7-10-re csökken.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Cserháti Zoltán, szemész rezidens
    2020-03-08 19:03
    A szemszárazság olyan állapot, mely során vagy csökkent a könnytermelés, vagy fokozott a könnyvesztés (ne feledjük, hogy a könnyezés oka lehet a könnyelvezető rendszer elzáródása is), ez pedig egyéb tünetek mellet a szem égő, szúró érzetét okozza.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész rezidens
    2020-03-06 20:36
    Általánosságban elmondható, hogy a már felismert, diagnosztizált szaruhártya-gyulladás mindenképpen szemészeti osztályon kezelendő megbetegedés, kezelése szemész szakorvos feladata.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
    2020-03-01 19:36
    A keratoconus a szaruhártya vázának fokozatos elvékonyodása következtében kialakult előredomborodás. Viszonylag gyakori, fokozatosan előrehaladó rendellenesség, melynek végeredményeként a korábbi félgömb alakú szaruhártya szabálytalan kúp alakot vesz fel.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Lektorálta: Dr. Serfőző Csilla, szemész és gyermekszemész
    2020-02-29 05:06
    Szürke hályog (katarakta) gyanújának esetén a szem állapotának alapos, több módszerrel történő diagnosztikai vizsgálatára van szükség, mivel az egyetlen kezelési lehetőség a lencse műtéti eltávolítása.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus
    2020-02-25 05:06
    A szemrángás, azaz tic, viszonylag gyakori tünet, főleg gyerekkorban. A tic alatt szemhunyorítást, arcrángást, szemöldökemelést értünk.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
    2020-02-19 03:06
    A cukorbetegség a felnőtt lakosság körében a fejlett világban a leggyakoribb vaksági ok. A csak egy kis cukrom van felfogás nem helyén való. Cukorbetegség esetén az egész életét ennek megfelelően kell átszervezni, átértékelni.
    Egészségmegőrzés
    Trombózisközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás-specialista
    2020-02-17 05:21
    A magas vérnyomás szövődményei kapcsán leginkább a szívinfarktus és a stroke jut az emberek eszébe, ám tanulmányok szerint a hipertónia és a glaukóma - azaz a zöldhályog - közt is van összefüggés. A problémáról dr. Kapocsi Judit tanárnőt, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistáját kérdeztük.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
    2020-02-13 14:36
    A keratitis a szaruhártya (cornea) gyulladásos folyamatát jelenti, melynek kiváltó oka különböző lehet. Az 1973-ban felismert Acanthamoeba-keratitis egy ritka, leginkább kontaktlencse-viselőknél előforduló súlyos parazitafertőzés, mely látáskárosodással vagy akár vaksággal is járhat. A betegséget nehéz diagnosztizálni és nehezen is kezelhető.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!