• A szem betegségei cikkek

   • Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
    2020-10-24 19:35
    A Behcet-kór egy olyan szisztémás betegség, melynek fennállásakor testszerte több szervrendszer érintett. A betegek kétharmadánál az első tünet a fájdalmas szájüregi fekély vagy afta.
    Panaszok
    WEBBeteg, Lektorálta: Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus
    2020-10-12 18:35
    A szemhéj remegése kellemetlen tünet, mely mögött általában kimerültség, stressz vagy a szem megerőltetése áll. Előfordulhat azonban az is, hogy neurológiai betegség áll a hátterében.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus
    2020-10-10 04:06
    A kozmetikai iparban az egyes korosztályoknak más-más termékeket ajánlanak, figyelembe véve a bőrön történő változásokat. A szemünk tekintetében is más-más korban más-más dolgokra lenne érdemes odafigyelni.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos, Lektorálta: Dr. Serfőző Csilla, szemész és gyermekszemész
    2020-10-08 10:35
    Ha a szem törőereje fokozott - mert a szaruhártya vagy a szemlencse felszíne túlságosan domború -, illetve ha a szemtengely hosszabb a normálisnál, akkor rövidlátás (myopia) jön létre.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
    2020-10-08 07:05
    A szaruhártya-átültetés a leggyakoribb beavatkozás az összes transzplantáció közül. Elvékonyodott, nem átlátszó, heges vagy megsérült szaruhártya esetén dönthetnek az átültetés mellett, amelynek teljes vagy részleges vastagságú típusa létezik.
    Élet betegséggel
    Oxygen Medical - Dr. Tóth Eszter, szemész, kontaktológus
    2020-10-07 05:06
    A zöld hályog vagy glaukóma a második helyen áll a világon a vakságot okozó betegségek közt. Hazánkban a lakosság 1-2 százalékát érinti a betegség, de a kor előrehaladtával nő az esély a megjelenésére.
    Betegségek megértése
    Semmelweis Egyetem
    2020-10-06 08:51
    A Cell című tudományos lapban megjelent publikáció szerint a dr. Roska Botond vezette kutatócsoportnak sikerült mesterségesen olyan retinát létrehoznia, mely az egészséges felnőtt ember szervének megfelelően funkcionál. Az ún. retina organoid segítségével a későbbiekben személyre szabott, látást érintő terápiák is elérhetővé válhatnak. A publikáció a Semmelweis Egyetem kutatóinak hozzájárulásával születhetett meg.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
    2020-10-01 22:05
    Amikor a szemmozgást tompa vagy éles fájdalom is kíséri, és pár nappal később rohamos látásromlást is lehet tapasztalni, fennáll a neuritis retrobulbaris nevű betegség lehetősége. Jelentős javulás érhető el, ha a kórképet időben diagnosztizálják és megfelelően kezelik.
    Egészségmegőrzés
    Oxygen Medical
    2020-09-26 15:06
    Iskolásként néhány hét alatt kiderülhet, hogy a gyermekünk nem jól lát, de az is lehet, hogy csak hónapok múltán kezdünk gyanakodni, hogy a tanulási gondok hátterében látási problémák állhatnak.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - T. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Cserháti Zoltán, szemész
    2020-09-19 20:36
    Szervezetünk bizonyos funkciói olyan magától értetődő szerepet töltenek be, hogy sokan nem is ismerik a pontos működési elvüket, összetételüket. Ilyen például a könnytermelés is. Az alábbiakban arra keressük a választ, hogy pontosan milyen összetevőkből áll a könny, és hogy milyen funkciói vannak.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!