A szem betegségei

A szem betegségei

A tompalátás kialakulása és kezelése

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
2021-01-08 17:05

Amennyiben a szemből nem érkezik megfelelő, éles, kontrasztos kép, az agy nem tudja feldolgozni megfelelően a kapott információt. A látás ilyenkor lehet homályos (fénytörési hiba, nagy dioptriakülönbség, szaruhártya- vagy lencsehomály miatt) vagy kettőzött (kancsalság esetén).

Szemészeti tanácsok télre - Nem csak síelőknek

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
2021-01-07 16:03

A téli sportok esetén nemcsak a bőrünk, de szemünk is igen intenzíven ki van téve a környezeti hatásoknak: hideg, jelentős hőkülönbségek, a szél és a fűtött helyiségek fokozott szárító hatása.

A szárazszem-szindróma

WEBBeteg, otvenentul.hu
2020-12-25 15:06

Ma a világ civilizált országaiban már népbetegségként tartják számon a szárazszem-szindrómát.

A kontaktlencse használati ideje

WEBBeteg - T. A., újságíró
2020-12-24 07:03

Egy kutatás során kiderült, hogy a kontaktlencsét viselők tovább hordják lencséiket a gyártó által előírt időtartamnál. Ha kontaktlencsét viselünk, nem ártana rendszeresen ellenőriznünk a naptárunkat.

A leggyakoribb félreértések a szemünkkel kapcsolatban

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
2020-12-22 03:06

Összegyűjtöttük a szemmel kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket, féligazságokat. Igaz-e, ha szemüveget hordunk, tovább romlik a szemünk? Gyógyítható-e a színlátás zavara? Most megtudhatja.

Merjünk kontaktlencsét váltani!

WEBBeteg - Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus
2020-12-18 11:03

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lágy kontaktlencsét viselők táborában nagy számban fordulnak elő olyanok, akik évek óta ugyanazt a lencsetípust viselik.

A látásélesség-vizsgálat

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
2020-12-17 22:05

A látásélesség az éles látás számszerűsített értéke. Az emberi szem felbontóképessége átlagos körülmények között 1 szögperc (1’) - jó megvilágítás mellett maximum 0,5 szögperc lehet.

Az A-vitamin: előnyök és hátrányok

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó gyógyszerész
2020-12-17 18:35

Az A-vitamin - hétköznapi nevén retinol - a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, és az egyik legfontosabb funkciója, hogy a szürkületben való látást biztosítsa. A szem ideghártyájában a fény érzékeléséért felelős rodopszin vagy látóbíbor képződéséhez szükséges.

Szivárványhártya-gyulladás (iridocyclitis) okai, tünetei és kezelése

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
2020-12-17 03:03

A szem szivárványhártyájának (írisz) és a lencse mozgatásáért felelős sugártestnek a gyulladásos megbetegedése gyakori, kedvező prognózisú szemészeti betegség. Általában tünetmentesen gyógyul, ugyanakkor számolnunk kell a gyakori visszatérés lehetőségével is.

A kötőhártya-gyulladás - tünetek és kezelés

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
2020-12-16 20:33

Ha Önnek kötőhártya-gyulladása (conjunctivitis) van, úgy érezheti, hogy szemében van valami, amit nem tud eltávolítani. Ébredéskor a szemhéjak összeragadhatnak a szemből folyó váladék miatt, a szem fehér része pedig rózsaszínesen elszíneződhet, és a látásélesség is romolhat.