A szemizombénulás okai, kezelése (Fotóval)

Dr. Papp Júlia
szerző: Dr. Papp Júlia, szemész - WEBBeteg
frissítve: 2022.04.29.

A szemgolyót mozgató szemizmok bénulása leggyakrabban kettős látással - diplopiával - jár. Külső szemlélőnek az adott tekintési irányban jelentkező kancsalság a legszembetűnőbb! A kancsalság foka, mértéke jelentősen változhat. Nagyon súlyos betegségek is állhatnak a hátterében, ezért teljes kivizsgálás szükséges.

A két szemünk megfelelő mozgása tucatnyi izom összehangolt munkájának köszönhető. Egyik vagy másik szemizom, illetve ideg bénulása kancsalságot, kettős látást okoz.

A kancsalság mértéke, szöge tekintési iránytól függően változik – a bénult izom irányába való tekintéskor a legkifejezettebb.

Néha a bénulás érinti a szemhéjemelő izmot is, ebben az esetben szemhéjcsüngés (ptosis) alakul ki. A zavaró tünetek hátterében nagyon súlyos betegségek is állhatnak, ezért különösen fontos a teljes körű kivizsgálás.

Jellegzetes panaszok kísérik a betegséget

Bizonyos tekintési irányba a tárgyak kettőzötté válnak. A valódi és az „álkép” szétcsúszik, távolodik egymástól. Kisfokú bénulás esetén jellegzetesen szellemkép jelenik meg az alakzatok körül.

Általában beállítható egy fejtartás, testtartás amikor megszűnik ez a panasz, nincs kancsalítás: a két kép újra egyesül.

Fontos: Amikor kettősképet észlelünk tenyerünkkel váltva takarjuk le a szemünket. Ha a letakarás hatására a kettőzöttség megszűnik akkor valódi „kétszemes” kettős látásról (diplopiáról) beszélhetünk.

Ritkább esetben az „egyszemes” kettős látással állunk szemben, melynek oka a szemlencsében kialakuló homály, a műlencse elmozdulása stb. lehet.

Egyeszerű kísérlet a kettős látás felmérésére

Egyszerű kísérlet melyet akár saját magunkon elvégezve, megállapíthatjuk a kettős látás mértékét, irányát.

Érdemes a háttértől elütő, feltűnő színű ceruzát, vagy tollat kiválasztani (elegendő, ha legalább a vége színes). Nyugodtan, kényelmesen elhelyezkedni, a fejet egyenesen, mozdulatlanul tartani.

A tollat kezünkbe fogva kényelmes távolságba, karnyújtásnyira magunk elé tartjuk. A vizsgálat alatt mindvégig a toll vagy ceruza végét figyeljük, követjük. Lassan, egyenletesen jobbra, balra, fel és le, majd ferde irányokba mozgatjuk.

Egyszerű kísérlet

1. kép: Egyszerű kísérlet

A segítő - azon kívül, hogy megkönnyíti a feladat elvégzését (egyenesen tartja a fejet és mozgatja a követendő tárgyat) – megfigyelheti a különböző tekintési irányokban a kancsalítás mértékét.

Például: „Egyenesen előre nézve nincs semmi tünet. Amikor balra néz a bal szeme szinte meg se mozdul, ott ragad középen. A jobb szeme, pedig beszalad belülre”.

A kancsalítás a fejtartás megváltoztatásával válik nyilvánvalóvá

2. kép: A kancsalítás a fejtartás megváltoztatásával válik nyilvánvalóvá

„A régebbi képeket megnézve mindig ugyanúgy tartotta a fejét. Így nem jelentkezett kancsalítás, nincs kettős kép. A kancsalítás a fejtartás megváltoztatásával válik nyilvánvalóvá.”

Vagy: „Egyenesen nézve kancsalít, de amikor jobbra néz teljesen, megszűnik a kancsalítás és jól áll a szeme.” Ezek a megfigyelések, tapasztalatok nagyon megkönnyítik a diagnózis felállítását.

A szemizombénulás diagnózisa

A szemmozgások pontos feltérképezése után már beazonosítható, hogy melyik izom, melyik ideg nem működik megfelelően. Ezt követően a kiváltó okot kell felderíteni. A hirtelen jelentkező kettőskép nagyon zavaró, riasztó az addig panaszmentes egyénnek.

Bénulás jellegzetes okai:

  • Fertőzéses eredet – herpes zoster. Agyhártya és agyvelőgyulladást kísérheti.
  • Elsődleges daganatok és áttétek.
  • Keringési zavarok – cukorbetegség, magas vérnyomás, migrén, kóros értágulat (aneurysma).
  • Vitaminhiány, ólom mérgezés és túlzott alkoholfogyasztás esetén is jelentkezhet a szemizombénulás.
  • Sérülés, bevérzés.

Hogyan kezelhető a bénulás?

Az alapbetegség kezelésének köszönhetően a szemizom 4-6 hónap alatt regenerálódhat, ezért a szemizmokon végzett műtéttel mindenképpen érdemes eddig várni.

A korrigálásnál figyelembe kell venni, hogy a kancsalság szöge – a kancsalság mértéke jelentősen változhat az idő folyamán és a tekintési iránytól függően is.

A hétköznapi életben lehetőség szerint egyenes előre és lefele tekintéskor kell megszüntetni a kettős látást.

Mi a megoldás a zavaró kettőskép megszüntetésére?

  • Próbáljuk megtalálni azt a fejtartást, amiben nem jelentkezik kettős kép.
  • Fejmozgással kompenzáljuk a szemmozgást.
  • A kancsalító szemet letakarjuk szemtakaróval.
  • Kis fokú kancsalítás esetén prizmás szemüveglencse segíthet párhuzamossá állítani a szemeket.
  • Végső megoldásként: Műtéti megoldás.

Dr. Papp Júlia, szemészForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Papp Júlia, szemész

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Vérszegénység Vérszegénység

Milyen típusai léteznek? Mi okozhatja ezeket?

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.