• A szemizombénulás okai, kezelése (Fotóval)

    WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész

    A szemgolyót mozgató szemizmok bénulása leggyakrabban kettős látással - diplopiával - jár. Külső szemlélőnek az adott tekintési irányban jelentkező kancsalság a legszembetűnőbb! A kancsalság foka, mértéke jelentősen változhat. Nagyon súlyos betegségek is állhatnak a hátterében, ezért teljes kivizsgálás szükséges.

    A két szemünk megfelelő mozgása tucatnyi izom összehangolt munkájának köszönhető. Egyik vagy másik szemizom ill. ideg bénulása kancsalságot, kettős látást okoz.

    A kancsalság mértéke, szöge tekintési iránytól függően változik – a bénult izom irányába való tekintéskor a legkifejezettebb.

    Néha a bénulás érinti a szemhéjemelő izmot is, ebben az esetben szemhéjcsüngés (ptosis) alakul ki. A zavaró tünetek hátterében nagyon súlyos betegségek is állhatnak, ezért különösen fontos a teljes körű kivizsgálás.

    Hirdetés

    Jellegzetes panaszok kísérik a betegséget

    A kancsalság

    Kisgyermekkorban a kancsalítás egyéb látást károsító betegség legfontosabb, néha egyetlen tünete is lehet, például szaruhártya heg, veleszületett szürkehályog, ideghártya heg, gyulladás, látóideg-károsodás, és -tumor!

    A kancsalság típusai

    Bizonyos tekintési irányba a tárgyak kettőzötté válnak. A valódi és az „álkép” szétcsúszik, távolodik egymástól. Kisfokú bénulás esetén jellegzetesen szellemkép jelenik meg az alakzatok körül.

    Általában beállítható egy fejtartás, testtartás amikor megszűnik ez a panasz, nincs kancsalítás: a két kép újra egyesül.

    Fontos: Amikor kettősképet észlelünk tenyerünkkel váltva takarjuk le a szemünket. Ha a letakarás hatására a kettőzöttség megszűnik akkor valódi „kétszemes” kettős látásról (diplopiáról) beszélhetünk.

    Ritkább esetben az „egyszemes” kettős látással állunk szemben, melynek oka a szemlencsében kialakuló homály, a műlencse elmozdulása stb. lehet.

    Egyeszerű kísérlet a kettős látás felmérésére

    Egyszerű kísérlet melyet akár saját magunkon elvégezve, megállapíthatjuk a kettős látás mértékét, irányát.

    Érdemes a háttértől elütő, feltűnő színű ceruzát, vagy tollat kiválasztani (elegendő, ha legalább a vége színes). Nyugodtan, kényelmesen elhelyezkedni, a fejet egyenesen, mozdulatlanul tartani.

    A tollat kezünkbe fogva kényelmes távolságba, karnyújtásnyira magunk elé tartjuk. A vizsgálat alatt mindvégig a toll vagy ceruza végét figyeljük, követjük. Lassan, egyenletesen jobbra, balra, fel és le, majd ferde irányokba mozgatjuk.

    Egyszerű kísérlet

    A segítő - azon kívül, hogy megkönnyíti a feladat elvégzését (egyenesen tartja a fejet és mozgatja a követendő tárgyat) – megfigyelheti a különböző tekintési irányokban a kancsalítás mértékét.

    Például: „Egyenesen előre nézve nincs semmi tünet. Amikor balra néz a bal szeme szinte meg se mozdul, ott ragad középen. A jobb szeme, pedig beszalad belülre”.

    A kancsalítás a fejtartás megváltoztatásával válik nyilvánvalóvá

    „A régebbi képeket megnézve mindig ugyanúgy tartotta a fejét. Így nem jelentkezett kancsalítás, nincs kettős kép. A kancsalítás a fejtartás megváltoztatásával válik nyilvánvalóvá.”

    Vagy: „Egyenesen nézve kancsalít, de amikor jobbra néz teljesen, megszűnik a kancsalítás és jól áll a szeme.” Ezek a megfigyelések, tapasztalatok nagyon megkönnyítik a diagnózis felállítását.

    A szemizombénulás diagnózisa

    A szemmozgások pontos feltérképezése után már beazonosítható, hogy melyik izom, melyik ideg nem működik megfelelően. Ezt követően a kiváltó okot kell felderíteni. A hirtelen jelentkező kettőskép nagyon zavaró, riasztó az addig panaszmentes egyénnek.

    Bénulás jellegzetes okai:

    • Fertőzéses eredet – herpes zoster. Agyhártya és agyvelőgyulladást kísérheti.
    • Elsődleges daganatok és áttétek.
    • Keringési zavarok – cukorbetegség, magas vérnyomás, migrén, kóros értágulat (aneurysma).
    • Vitaminhiány, ólom mérgezés és túlzott alkoholfogyasztás esetén is jelentkezhet a szemizombénulás.
    • Sérülés, bevérzés.

    Hogyan kezelhető a bénulás?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az alapbetegség kezelésének köszönhetően a szemizom 4-6 hónap alatt regenerálódhat, ezért a szemizmokon végzett műtéttel mindenképpen érdemes eddig várni.

    A korrigálásnál figyelembe kell venni, hogy a kancsalság szöge – a kancsalság mértéke jelentősen változhat az idő folyamán és a tekintési iránytól függően is.

    A hétköznapi életben lehetőség szerint egyenes előre és lefele tekintéskor kell megszüntetni a kettős látást.

    Mi a megoldás a zavaró kettőskép megszüntetésére?

    • Próbáljuk megtalálni azt a fejtartást, amiben nem jelentkezik kettős kép.
    • Fejmozgással kompenzáljuk a szemmozgást.
    • A kancsalító szemet letakarjuk szemtakaróval.
    • Kis fokú kancsalítás esetén prizmás szemüveglencse segíthet párhuzamossá állítani a szemeket.
    • Végső megoldásként: Műtéti megoldás.


    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Papp Júlia, szemész

    Legutóbb frissült: 2018.01.03 20:09
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mit tegyünk szemünk egészségének megőrzéséért?

    A legtöbb szemészeti probléma hátterében több ok feltételezhető, az örökletes tényezők mellett nagyon sok környezeti hatással is számolnunk kell. Kellő odafigyeléssel a legtöbb betegség kialakulását jó eséllyel meg tudjuk előzni.

    A kötőhártya-bevérzés tünetei, okai és kezelése - fotókkal

    Kötőhártya-bevérzés esetén általában hajnalra jelentkezik az éles szélű, szabálytalan határú, élénk- vagy sötétpiros színű folt. Jellemzően panaszmentes, a beteg véletlenül észleli, vagy mások figyelmeztetik arra, hogy mi történt a szemével.

    Gyulladt, vörös szem: Hogyan kezelje?

    A legtöbben már megtapasztaltuk, mivel jár, ha begyullad és kivörösödik a szemünk. Gyakran viszketéssel, a szem megduzzadásával együtt jelentkezik. A tüneteknek számos oka lehet, a következőkben ezeket vesszük sorra.

    A szürke hályog

    A katarakta (szürke hályog, szemlencsehomály) gyógyszerrel nem kezelhető, szemtorna és optikai eszközök sem segítenek, az egyetlen hatásos kezelés a műtét.

    Mi okozhat látászavart?

    A látászavar számos okkal magyarázható: lehet egyszerű látásromlás, de okozhatja akár daganatos megbetegedés is, ezért érdemes mielőbb orvoshoz fordulni, ha panasza van.

    Kettős látás - Miért alakulhat ki? Hogyan kezelhető?

    Kettős látás esetén általában a szemizmok nem működnek megfelelően. A nem működő izom irányába a szem nem tud elmozdulni, így amikor a beteg ebbe az irányba tekint, intenzív kettős látás jelentkezik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.