• A szemizombénulás okai, kezelése (Fotóval)

    Dr. Papp Júlia
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész

    A szemgolyót mozgató szemizmok bénulása leggyakrabban kettős látással - diplopiával - jár. Külső szemlélőnek az adott tekintési irányban jelentkező kancsalság a legszembetűnőbb! A kancsalság foka, mértéke jelentősen változhat. Nagyon súlyos betegségek is állhatnak a hátterében, ezért teljes kivizsgálás szükséges.

    A két szemünk megfelelő mozgása tucatnyi izom összehangolt munkájának köszönhető. Egyik vagy másik szemizom, illetve ideg bénulása kancsalságot, kettős látást okoz.

     

    A kancsalság mértéke, szöge tekintési iránytól függően változik – a bénult izom irányába való tekintéskor a legkifejezettebb.

    Néha a bénulás érinti a szemhéjemelő izmot is, ebben az esetben szemhéjcsüngés (ptosis) alakul ki. A zavaró tünetek hátterében nagyon súlyos betegségek is állhatnak, ezért különösen fontos a teljes körű kivizsgálás.

    Hirdetés

    Jellegzetes panaszok kísérik a betegséget

    A kancsalság

    Kisgyermekkorban a kancsalítás egyéb látást károsító betegség legfontosabb, néha egyetlen tünete is lehet, például szaruhártya heg, veleszületett szürkehályog, ideghártya heg, gyulladás, látóideg-károsodás, és -tumor!

    A kancsalság típusai

    Bizonyos tekintési irányba a tárgyak kettőzötté válnak. A valódi és az „álkép” szétcsúszik, távolodik egymástól. Kisfokú bénulás esetén jellegzetesen szellemkép jelenik meg az alakzatok körül.

    Általában beállítható egy fejtartás, testtartás amikor megszűnik ez a panasz, nincs kancsalítás: a két kép újra egyesül.

    Fontos: Amikor kettősképet észlelünk tenyerünkkel váltva takarjuk le a szemünket. Ha a letakarás hatására a kettőzöttség megszűnik akkor valódi „kétszemes” kettős látásról (diplopiáról) beszélhetünk.

    Ritkább esetben az „egyszemes” kettős látással állunk szemben, melynek oka a szemlencsében kialakuló homály, a műlencse elmozdulása stb. lehet.

    Egyeszerű kísérlet a kettős látás felmérésére

    Egyszerű kísérlet melyet akár saját magunkon elvégezve, megállapíthatjuk a kettős látás mértékét, irányát.

    Érdemes a háttértől elütő, feltűnő színű ceruzát, vagy tollat kiválasztani (elegendő, ha legalább a vége színes). Nyugodtan, kényelmesen elhelyezkedni, a fejet egyenesen, mozdulatlanul tartani.

    A tollat kezünkbe fogva kényelmes távolságba, karnyújtásnyira magunk elé tartjuk. A vizsgálat alatt mindvégig a toll vagy ceruza végét figyeljük, követjük. Lassan, egyenletesen jobbra, balra, fel és le, majd ferde irányokba mozgatjuk.

    Egyszerű kísérlet

    A segítő - azon kívül, hogy megkönnyíti a feladat elvégzését (egyenesen tartja a fejet és mozgatja a követendő tárgyat) – megfigyelheti a különböző tekintési irányokban a kancsalítás mértékét.

    Például: „Egyenesen előre nézve nincs semmi tünet. Amikor balra néz a bal szeme szinte meg se mozdul, ott ragad középen. A jobb szeme, pedig beszalad belülre”.

    A kancsalítás a fejtartás megváltoztatásával válik nyilvánvalóvá

    „A régebbi képeket megnézve mindig ugyanúgy tartotta a fejét. Így nem jelentkezett kancsalítás, nincs kettős kép. A kancsalítás a fejtartás megváltoztatásával válik nyilvánvalóvá.”

    Vagy: „Egyenesen nézve kancsalít, de amikor jobbra néz teljesen, megszűnik a kancsalítás és jól áll a szeme.” Ezek a megfigyelések, tapasztalatok nagyon megkönnyítik a diagnózis felállítását.

    A szemizombénulás diagnózisa

    A szemmozgások pontos feltérképezése után már beazonosítható, hogy melyik izom, melyik ideg nem működik megfelelően. Ezt követően a kiváltó okot kell felderíteni. A hirtelen jelentkező kettőskép nagyon zavaró, riasztó az addig panaszmentes egyénnek.

    Bénulás jellegzetes okai:

    • Fertőzéses eredet – herpes zoster. Agyhártya és agyvelőgyulladást kísérheti.
    • Elsődleges daganatok és áttétek.
    • Keringési zavarok – cukorbetegség, magas vérnyomás, migrén, kóros értágulat (aneurysma).
    • Vitaminhiány, ólom mérgezés és túlzott alkoholfogyasztás esetén is jelentkezhet a szemizombénulás.
    • Sérülés, bevérzés.

    Hogyan kezelhető a bénulás?

    Az alapbetegség kezelésének köszönhetően a szemizom 4-6 hónap alatt regenerálódhat, ezért a szemizmokon végzett műtéttel mindenképpen érdemes eddig várni.

    A korrigálásnál figyelembe kell venni, hogy a kancsalság szöge – a kancsalság mértéke jelentősen változhat az idő folyamán és a tekintési iránytól függően is.

    A hétköznapi életben lehetőség szerint egyenes előre és lefele tekintéskor kell megszüntetni a kettős látást.

    Mi a megoldás a zavaró kettőskép megszüntetésére?

    • Próbáljuk megtalálni azt a fejtartást, amiben nem jelentkezik kettős kép.
    • Fejmozgással kompenzáljuk a szemmozgást.
    • A kancsalító szemet letakarjuk szemtakaróval.
    • Kis fokú kancsalítás esetén prizmás szemüveglencse segíthet párhuzamossá állítani a szemeket.
    • Végső megoldásként: Műtéti megoldás.

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Papp Júlia, szemész

    Módosítva: 2019.04.26 17:36, Megjelenés: 2018.01.03 20:09
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Az Ön bőre milyen?

    Az Ön bőre milyen?

    Peterman Krisztina

    Bőrünk típusának megfelelő ápolást igényel. Milyen jelekből határozható meg bőrtípusunk?

    Önálló fejfájások

    Önálló fejfájások

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    A visszatérő fejfájások túlnyomó többsége az önálló fejfájások közé sorolható.

    Látás világnapja: a vakság kialakulása bizonyos esetekben megelőzhető

    Évente több mint hatezer ember veszíti el a látását Magyarországon, ugyanakkor körülbelül felüknél megelőzhető lenne a vakság kialakulása - mondta a Magyar Szemorvos Társaság főtitkára.

    A látás hónapján a szem védelme lesz a fókuszban

    A Látás hónapja programsorozat az idén a szem védelmével, egészségének megőrzésével foglalkozik - közölte a kampányt szervező Magyar Látszerész Szövetség elnöke.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA