Jégárpa vagy daganat van a szememen? - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

Olvastam, hogy a visszatérő árpa esetleg daganat is lehet, mert gyakran összetévesztik őket egymással. A kérdésem az lenne, hogy lehet daganat is, akkor is, ha a műtét után jelentkező jégárpáim maguktól elmúltak 1-2 hónap alatt? A WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdései közül.

Tisztelt Kérdező!

A daganatos elváltozás lehetősége akkor vetődik fel, ha ugyanazon a helyen újra és újra megjelenik az árpa, illetve sosem múlik el teljesen. Ha nyom nélkül megszűnik, akkor az nem jellegzetes a daganatra.

Az ismétlődő árpák - a higiénés dolgokon túl - jellegzetesen gyakrabban fordulnak elő cukorbetegekben. Ezért érdemes vércukor vizsgálatot is elvégeztetni.

Hogyan kezelhető az árpa?

A jégárpa és a szemárpa

WEBBeteg tudástár A szemárpa (hordeolum) az egyik leggyakoribb szemészeti megbetegedés. Az árpának nevezett kis duzzanat valójában a szem környékén lévő mirigyek gyulladása, a jégárpa (chalasion) a Meibom-mirigyek hosszú ideje fennálló gyulladása. A szemárpa és a jégárpa tünetei, kezelése

A szemhéj szélén nyíló mirigyek kivezetőcsövei hosszúak is lehetnek és előfordul, - bár nagyon ritka - hogy a távolabbi részei gyulladnak be. Ilyenkor szinte a kötőhártya áthajlásában jelentkezhet a duzzanat.

Minél hamarabb kezelni kellene - párakötéssel, kenőccsel cseppel és ha szükséges szájon át szedett antibiotikummal.

Ha elkerülhetetlen, sajnos megnyitás a következő lépés. Érdemes figyelni a helyét, hoyg megszűnik-e teljesen vagy kiújul-e.

(WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Depresszió Depresszió

Téli depresszió vagy téli lehangoltság: Milyen jelek utalnak rá?

Elhízás Elhízás

Eltérések a laboreredményben. Mire figyeljünk?

Szemárpa, jégárpa és kezelésük

Szemárpa valószínűsíthető, ha a következő tüneteket tapasztalja: a szemhéj duzzadttá, pirossá válik, előrehajolva nyomódik, lüktet. A...

Szemüveg vezetéshez - mire...

Mai felgyorsult világunkban egyre többet ülünk a volán mögé, egyre több fiatal és idős válik szemüvegessé, ezért adja magát a kérdés: mire...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.