A szem betegségei

A szem betegségei

Monitor előtti munkavégzés - Ezekre érdemes odafigyelnie

WEBBeteg - Halmosi Edina, látszerész
2022-03-23 07:33

A tartósan monitor előtt ülők kevesebbet pislognak, ami a szem kiszáradásához, és ezáltal a látás minőségének romlásához vezet. Percenként átlagosan 22-24-szer pislogunk. Ha sokáig mereven nézünk valamit, például monitort, vagy olvasáskor ez a szám 7-10-re csökken.

Hogyan lát egy csecsemő? - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
2022-03-17 22:03

Most született kisbabám. Mikor lehetek benne biztos, hogy lát engem? Ha nem lát, akkor hogyan vehetem észre? Most a szeme színe kékes. A végleges szemszín mikor alakul ki egyáltalán? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Glaukómaszűrés: a látásunk múlhat rajta

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet - Istvánfi Kinga, szemész
2022-03-10 17:03

A glaukóma vagy zöld hályog kezelés hiányában, illetve késői diagnosztizálás esetén maradandó látásromlást, akár vakságot okozhat. A rizikócsoportba tartozó páciensek közül minden tizedik beteg már kialakult betegséggel kerül a szemészhez, míg minden századik beteg már túl későn jut el a vizsgálatra.

Zöldhályog hete – vigyázzunk a szemünk világára

Pécsi Tudományegyetem
2022-03-10 08:27

Március 6. a glaukóma, ismertebb nevén a zöldhályog világnapja. A világnapot először 2008-ban rendezték meg a Glaukóma Világszervezet és a Glaukómás Betegek Világszervezetének kezdeményezésére, célja a lakosság széles körű felvilágosítása e betegségről, a rettegett vakság megelőzésének lehetőségeiről.

Magas vérnyomás: először a szemen látszódik

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
2022-03-05 17:03

A szemfenéki érrajzolat az egyetlen érhálózat, amely alapján a szervezet érrendszerének állapotára lehet következtetni. A magas vérnyomás először a szemfenéki érrendszert érinti, az ideghártya sokáig megkímélt.

Szemrángás - Mi okozhatja?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus
2022-02-25 16:03

A szemrángás, azaz tic, viszonylag gyakori tünet, főleg gyermekkorban. A tic alatt szemhunyorítást, arcrángást, szemöldökemelést értünk.

A vakság leggyakoribb oka a cukorbaj

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
2022-02-24 16:03

A cukorbetegség a felnőtt lakosság körében a fejlett világban a leggyakoribb vaksági ok. A csak egy kis cukrom van felfogás nem helyén való. Cukorbetegség esetén az egész életét ennek megfelelően kell átszervezni, átértékelni.

Acanthamoeba-keratitis - Egy fájdalmas szembetegség

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
2022-02-16 22:03

A keratitis a szaruhártya (cornea) gyulladásos folyamatát jelenti, melynek kiváltó oka különböző lehet. Az 1973-ban felismert Acanthamoeba-keratitis egy ritka, leginkább kontaktlencse-viselőknél előforduló súlyos parazitafertőzés, mely látáskárosodással vagy akár vaksággal is járhat. A betegséget nehéz diagnosztizálni és nehezen is kezelhető.

Mi okozhat látászavart?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus
2022-02-15 20:33

A látászavar számos okkal magyarázható: lehet egyszerű látásromlás, de okozhatja akár daganatos megbetegedés is, ezért érdemes mielőbb orvoshoz fordulni, ha panasza van.

Árulkodó szemek

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
2022-02-15 11:03

Szemünk nemcsak a lélek tükre, hanem árulkodhat bizonyos egészségügyi problémákról is. Milyen, nem (csak) a szemeket érintő betegségekre deríthet fényt egy alapos szemészeti szakvizsgálat?