Szemészet - Egészségmegőrzés cikkek

Szemészet - Egészségmegőrzés cikkek

A szemüveg tárolása, védelme - Szemüvegápolási szabályok

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
2022-05-19 05:03

Végre elkészült a várva várt szemüveg, már meg is szoktuk, viselése kényelmes, a világ kitisztult. Ahhoz, hogy sokáig tudjuk élvezni szemüvegünk jótékony hatását, meg kell ismernünk néhány alapszabályt a szemüveg kezelésével kapcsolatban.

Hogyan lassítható a szem öregedése?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
2022-05-05 09:33

Negyvenéves kor fölött sokan tapasztalják, hogy a szokásos betűméretű szöveget már távolabbra kellene tartaniuk az olvashatósághoz, mint ameddig a karjuk elér. Bár a presbiópiát - azaz az öregszeműséget - nem lehet megelőzni, látását az életmódjára való odafigyeléssel védheti.

Szemtorna - Gyakorlatok, amiket bárhol elvégezhet

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
2022-04-21 03:03

A szemészetben is egyre nagyobb teret hódít a hagyományos orvoslás mellett a természetes, alternatív vagy kiegészítő gyógymód. Utóbbiak közé tartozik a szemerősítő torna, szemjóga is.

Hogyan tartsuk tisztán a kontaktlencséket?

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
2022-04-02 04:03

A mai modern kontaktlencsék - hasonlóan a szemüvegekhez - képesek korrigálni a rövid- (myopia) és távollátást (hypermetropia), a tórikus lencsék pedig segítenek az astigmia korrigálásában. Mire figyeljünk oda az apró segédeszköz tisztán tartása során?

Monitor előtti munkavégzés - Ezekre érdemes odafigyelnie

WEBBeteg - Halmosi Edina, látszerész
2022-03-23 07:33

A tartósan monitor előtt ülők kevesebbet pislognak, ami a szem kiszáradásához, és ezáltal a látás minőségének romlásához vezet. Percenként átlagosan 22-24-szer pislogunk. Ha sokáig mereven nézünk valamit, például monitort, vagy olvasáskor ez a szám 7-10-re csökken.

Hogyan lát egy csecsemő? - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
2022-03-17 22:03

Most született kisbabám. Mikor lehetek benne biztos, hogy lát engem? Ha nem lát, akkor hogyan vehetem észre? Most a szeme színe kékes. A végleges szemszín mikor alakul ki egyáltalán? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Glaukómaszűrés: a látásunk múlhat rajta

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet - Istvánfi Kinga, szemész
2022-03-10 17:03

A glaukóma vagy zöld hályog kezelés hiányában, illetve késői diagnosztizálás esetén maradandó látásromlást, akár vakságot okozhat. A rizikócsoportba tartozó páciensek közül minden tizedik beteg már kialakult betegséggel kerül a szemészhez, míg minden századik beteg már túl későn jut el a vizsgálatra.

Tanácsok a szürke hályog megelőzéséért

WEBBeteg, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2022-01-24 07:33

A legtöbb szürke hályog (katarakta) a kor előrehaladtával alakul ki, és nem lehet megelőzni. Panasz esetén az azonnali szemvizsgálat a korai felismerés kulcsa. Tanácsaink segítségével lassíthatja a szürke hályog kialakulását.

Mit kell tudni a monitorszemüvegről?

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
2021-12-23 22:03

Mára életünk részévé váltak a számítógépek. Szinte nincs olyan életterület, ahol ne találkoznánk velük. Sokan - munkájukból kifolyólag - hosszú órákat kényszerülnek a gép előtt tölteni. Miben segíthetnek a monitorszemüvegek?