Évente 50 ezer új stroke - Egyszerű tippek a megelőzéshez

Független Hírügynökség
megjelent: 2010.03.02.

Magyarországon évente csaknem 18 ezren halnak meg stroke-ban, az új megbetegedések száma pedig 50 ezer.

A magas vérnyomás egyik legveszélyesebb szövődménye a szélütés, azaz a stroke. Tehát a vérnyomás csökkentésével a gutaütés kockázatát is csökkenteni lehet: a tapasztalatok szerint 2 higanymilliméterrel (hgmm) alacsonyabb vérnyomással 10 százalékkal kisebb lesz a szélütés veszélye.

A Magyar Hypertónia Társaság a Magyar Stroke Társasággal együttműködve a "Tudatos Törődés" program keretében idén azt a célt tűzte ki, hogy ezt az összefüggést minél több beteg megismerje, és a háziorvosok is ennek alapján segítsék őket a megelőzésben. A programot bemutató keddi tájékoztatón elhangzott: Magyarországon évente csaknem 18 ezren halnak meg stroke-ban, az új megbetegedések száma pedig 50 ezer.

A stroke rizikófaktorairól

Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal nagy mértékben csökkenthető.
Ön hajlamos stroke-ra?>>

A statisztikák szerint a szélütött betegek 13-25 százaléka egy hónapon belül meghal, a túlélők 12 százaléka pedig a betegség után 1 évvel is intézeti ápolásra szorul. Az agyérbetegségek 60 százalékban maradandó károsodással járnak, és 20 százalékban elbutulást okoznak. A túlélőknek csupán 10 szátaléka képes az egészséges, normális életre.

Jelenleg összesen 150-200 ezer olyan beteg él az országban, aki túlesett már szélütésen. A felmérések szerint csaknem háromgnegyedük (72 százalékuk) magas vérnyomásban is szenved.

Így nemcsak a szélütés megelőzésénél a legfontosabb eszköz a magas vérnyomás csökentése, hanem az utókezelésnél is, hiszen így lehet elkerülni a második stroke-ot. A tájékoztatón elhangzott: az összes szélütés csaknem 70 százaléka megelőzhető lenne a vérnyomás normalizálásával.

A legfontosabb a megelőzés

Mit kell tudni a stroke diagnosztikájáról?
A legfontosabbak vizsgálatok a stroke diagnózisának felállításakor>>

Csiba László, a Maygar Stroke Társaság elnöke hangsúlyozta: azért is nagyon fontos a megelőzés, mert a szélütés kezelésének leghatékonyabb módszerét, a vérrögoldást, főleg az időkorlát, de a pénzhiány miatt is, csak nagyon kevés esetben lehet alkalmazni.

Tavaly például az 50 ezer szélütött közül csupán 527 kaphatta meg időben ezt a terápiát.

Barna István, a Magyar Hypertónia Társaság főtitkára elmondta: a Tudatos Törődés program keretében idén a háziorvosi rendelőkben plakátok tájékoztatják majd a betegeket a fenti tényekről, de ezt a célt szolgálják szórólapokkal, kockázatbecslő táblázatokkal is.

Ezen kívül továbbképzik az orvosokat is és meghírdetik a "Tudatos Törődés Asszisztens pályázatot", amelyen komoly díjakat nyerhetnek a kitűzött célt legjobban segítő szakasszisztensek - tette hozzá.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

12 figyelmeztető szívtünet 12 figyelmeztető szívtünet

Milyen esetekben jobb orvosi segítséget, véleményt kérni?

A COVID-19 és a szív A COVID-19 és a szív

Milyen formákban jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzés szövődményei?

Magas vérnyomás - Kik a veszélyeztetettek?

A hypertonia betegség alattomosan, gyakran tünetmentesen károsítja érrendszerünket, így alapvető a vérnyomás mielőbbi normalizálása. Sokakban...

Télen nehezebb szabályozni a vérnyomást

Egy amerikai tanulmány szerint, melyet 443 632 magas vérnyomással kezelt veterán adatai alapján végeztek, a magas vérnyomást sokkal nehezebb télen...

A cukorbetegség szív- és érrendszeri szövődményei

A cukorbetegség világszerte népegészségügyi problémát jelent. Magyarországon kb. 1,5 millióra becsülhető a cukorbetegek száma, azonban a betegek...

Hogyan kapcsolódik egymáshoz a demencia és a magas vérnyomás?

A demencia (elbutulás) egy olyan betegség, mely általában idősebb korban jelentkezik és a kor előrehaladtával nő az előfordulási gyakorisága....

Balkamra-hipertrófia - Megnöveli az infarktus és a szívelégtelenség kockázatát

Az egyik korai, magas vérnyomással összefüggő szövődmény a szív izomzatának megvastagodása, azaz a balkamra-hipertrófia.

A magas vérnyomás agyi szövődményei

Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás tartósan meghaladja a 140/90 Hgmm feletti értéket. A magas vérnyomás előfordulási gyakorisága...

Az agyvérzés rizikófaktorai - Ön tisztában van vele?

Az érelmeszesedés a verőerek falának évek alatt kialakuló betegsége, ami végül érszűkülethez, érelzáródáshoz vezet. Az érelmeszesedés az...

Milyen betegségekre figyeljen, ha magas a vérnyomása?

Magyarország halálozási statisztikáiban az első helyen a szív- és érrendszeri betegségek okozta halál áll, míg európai viszonylatban csupán a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.