Nyugtató gyógynövények - Mikor, hogyan és milyen formában alkalmazzuk?

szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
frissítve:

Mindenkinek az életében lehetnek feszültebb időszakok, amikor az eddig bevált, kinél-kinél más és más lazító, elengedő „technikák” valami miatt nem működnek, feszültebb, nyugtalanabb napközben. Vagy nem tud elaludni, esetleg többször is megébred éjjel, nem tud visszaaludni.

Enyhébb panaszoknál ilyenkor jól jöhetnek a gyógynövények, azok kivonatai, legyen az tea, étrend-kiegészítő, gyógyhatású készítmény vagy gyógyszer. A választási lehetőség nagy, nézzük azokat a szempontokat, amelyek alapján választhatunk.

Enyhe alvásproblémák esetén

Teák, teakeverékek

Enyhe panaszoknál, és azok, akik szeretik a teát, citromfűlevélből, levendulából, komlótobozból készíthetnek maguknak forrázatot. A legfontosabb, hogy gyógyszerkönyvi minőségű növényi drogot vásároljunk (ez szerepel a csomagoláson), és szabályosan készítsük el a teát.

A tea elfogyasztása ne rohanva történjen, szánjuk rá azt a pár percet, míg nyugodtan kortyonként elfogyasztjuk.

Forgalomban vannak olyan nyugtató teakeverékekek, melyek gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények, melyek hatását népgyógyászati adatok igazolják. A teakeverékek a fenti gyógynövényeken kívül nyugtató hatású macskagyökeret és még galagonya virágos hajtásvéget, borsosmentalevelet és ánizstermést is tartalmaznak, mely gyógynövények mérséklik az ideges eredetű gyomor- és szívpanaszokat is.

Az orbáncfű virágos hajtásvéget, macskagyökeret, orvosi citromfű leveles szárát tartalmazó teakeverék ugyancsak gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény. A készítmény alkalmas feszültség, nyugtalanság, hangulati labilitás, ingerlékenység, ideges eredetű alvászavar átmeneti enyhítésére. Természetesen alkalmazásakor figyelemmel kell lenni az orbáncfű és egyes gyógyszerek közötti kölcsönhatásra is.

Ha 4 héten belül nem érzékel javulást forduljon orvoshoz!

Ha inkább a tablettaformát részesíti előnyben

Választhatunk gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményt, mely macskagyökeret, komlótobozt, orbáncfű virágos hajtásvéget, orvosi citromfű levelet, cickafark virágos hajtást, fagyöngyöt, galagonya virágos hajtásvéget tartalmaz. A tabletta növényi összetevőinek feszültségoldó, nyugtató, belső nyugalmat és kiegyensúlyozottságot adó, és könnyebb elalvást biztosító hatásait a felhasználói megfigyelések és a tudományos irodalom is igazolja.

Annak, akinek az elalvás, vagy az éjszakai többszöri felébredés okoz problémát, és nehezen alszik vissza, a macskagyökér-tartalmú gyógyszerek ajánlhatók. Mindkét tabletta, ami a patikákban kapható standardizált gyökérkivonatot tartalmaz. A hatás kialakulásáig azonban 2-3 hét szedés szükséges. Ha lehet, akkor a gyógyszerkészítmények közül válasszunk, a gyógyszerminőség egyben biztonságot is ad a készítmény minőségével kapcsolatban.

Ha az alvásproblémákhoz nappali nyugtalanság is társul

Aki egyszerre küzd nappali nyugtalansággal és az éjszakai rossz alvással, olyan készítményt válasszon, amelyik a macskagyökér mellett vagy golgotavirágot vagy komlótobozt és citromfüvet tartalmaz. Előbbi hagyományos növényi gyógyszer, utóbbi gyógyszerként van forgalomban és átmeneti jellegű, enyhe, idegi eredetű feszültség és átmeneti alvászavar enyhítésére javasolt.

Aki a macskagyökér-tartalmú gyógyszerekre érzékeny, annak ajánlható a mentális stressz és kimerültség tüneteinek enyhítésére és az alvás elősegítésére a levendulaolajat tartalmazó hagyományos növényi gyógyszer.

Tartós stressz esetén

A tartós stressz hosszú távon kimerüléshez, krónikus fáradtsághoz, kiégéshez (angolul: burnout) vezet. A kiégés testi-lelki szociális tünetekkel jár, lényegében minden területen rontja az életminőséget. A motiváció hiánya vagy teljes elvesztésének következtében romlik a munkahelyi teljesítmény. A szociális és szexuális élet zavarai is jellemzőek. Testi tünetei pl. a fejfájás, magas vérnyomás és gyomor-bélrendszeri problémák. A kiégésnek depresszió, szorongás, sőt, akár szív-érrendszeri betegség is lehet a hosszú távú következménye.

Ekkor olyan gyógynövényt érdemes választani, amelyik nemcsak a stressz szubjektív megélését befolyásolja, hanem egyben az ellenállóképességet is fokozza. Ilyenkor az adaptogén (képesek fokozni a stresszel szembeni ellenállását a szervezetnek) gyógynövények választása a megfelelő megoldás.

Ide tartozik a rózsás varjúháj (Rhodiola rosea) állandó összetételű kivonatát tartalmazó hagyományos növényi gyógyszer. Kizárólag a régóta fennálló használat alapján alkalmazzák a stressz és a túlterheltség szellemi és testi tüneteinek enyhítésére, mint például fáradtság, kimerültség, ingerlékenység és feszültség. Vizsgálatban azt figyelték meg, hogy a kezelés csökkentette a stresszel kapcsolatos tüneteket és a fáradtságot, javította az életminőséget, a hangulatot és a koncentráló képességet is. A javulás pár nap után már tapasztalható volt. Kiégéssel kapcsolatos tünetek rózsás varjúháj kivonatát tartalmazó gyógyszerrel való kezelésekor már az első héten javulást figyeltek meg. A gyógyszer alkalmazásakor biztonságos, gyógyszerinterakciói nem ismertek. Úgy csökkenti a stresszt, hogy közben nem rontja a szellemi teljesítményt és nem álmosít.

Étrend-kiegészítők tartalmazzák az álombogyót (más néven indiai ginzeng), latin neve Withania somnifera, mely szorongás- és stresszoldó hatású adaptogén gyógynövény. Enyhíti a kimerültség érzését, serkenti a gondolkodási funkciókat. Növeli a fizikai teljesítőképességet is. Fontos tudni, hogy csak a növény gyökerét tartalmazhatják a készítmények, mivel erős hatású anyagot tartalmaz. A száraz drog tartalom legfeljebb 250 mg/nap lehet. Általában az álombogyót tartalmazó készítmények B-vitaminokat, magnéziumot és nyomelemeket is tartalmaznak.

Enyhe depresszióval társult alvászavarok

Az enyhe depresszió, lehangolt lelkiállapot, stressz és eh­hez társuló alvászavarok kezelésére engedélyezett gyógyszerként forgalomban van az orbáncfű virágos hajtásvégének száraz kivonata.

Étrend-kiegészítőként nem forgalmazható, mert a pszichés panaszok kezelése orvosi felügyeletet igényel, másrészt az orbáncfű más gyógyszerekkel való kölcsönhatásai miatt.

Hatása 3-4 hét után alakul ki.

Az orbáncfű hagyományos növényi gyógyszer hatóanyaga is, a macskagyökér és a golgotavirág mellett. A következő panaszok kezelésére szolgál 18 év felettiek számára: átmeneti mentális kimerültség és átmeneti enyhe ideges feszültség és elalvási nehézségek enyhítésére.

Ezenkívül nőknél fellépő változókori nyugtalanság, szorongásos panaszok esetén poloskavész-tartalmú készítmény másik összetevője.

Ez is érdekelheti Változókorban alkalmazható növényi gyógyszerek és gyógynövények

Az orbáncfűtartalmú készítmények fényérzékenyítőek, emellett számos gyógyszer hatóanyagának a lebomlását gyorsítják, így azok vérszintje alacsonyabb lesz együtt szedéskor. Teakeverékekben 2-4 gramm drogból készített teája legfeljebb 2 hétig alkalmazható. A teába nem oldódnak ki az előbb említett interakciót (kölcsönhatást) okozó vegyületek.

Ellenjavallatok, illetve fontos tudnivalók nyugtató hatású készítmények alkalmazása előtt!

  • Az előbbiekben felsorolt készítmények szedése várandós nőknek, gyermekeknek nem ajánlott.
  • Nem szabad alkoholt fogyasztani alkalmazásukkor, és együtt szedésük nem ajánlott receptköteles nyugtatókkal.
  • Gyakori, hogy alkalmazásukkor fokozott figyelmet igényel vagy tilos a gépjárművezetés.
  • Mielőtt bármelyik készítményt elkezdjük szedni, kérdezzük meg gyógyszerészünket, mit ajánl, és fontos, hogy körzeti orvosunk is tudjon róla, hogy melyik készítményt szedjük.
  • Ha a terápia 4-6 hét alatt sem hoz eredményt, forduljunk szakorvoshoz.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.