A sportolással megünnepelt új élet

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet

A szervátültetés eredményességének bemutatására az egyik lehetséges - ha nem a legjobb - eszköz az olyan nagy figyelmet keltő nemzetközi esemény, amilyen a Transzplantált és Dializált Betegek Európai Versenye volt (augusztus 8-15.) Írországban.

Transzplantált és Dializált Betegek Európai Versenye

3/1 Az idegen szervvel, vesepótló kezeléssel élők európai versenyén
3/2
A magyar siker
3/3 Néhány dublini versenyző portréja

A sportolók az életben maradásra, a minőségi életre kapott esélyt ünnepelték Dublinban a pályákon – családtagjaik, kísérőik, a szponzorok, az önkéntes segítők és az érdeklődők társaságában – napközben, és a lakóhelyül szolgáló egyetemi telepen (DCU) – az évente egyszer viszontlátott sorstársak társaságának örülve – esténként. A meghívott donorok pedig annak lehettek szemtanúi, hogyan „él tovább” meghalt rokonuk egy-egy szerve az itt versenyzőkben. „Nagylelkűségük, ’az élet ajándéka’ nélkül ez a dublini program sem létezhetne”, amely pedig idén Európa legnagyobb hatású rendezvénye lett, mondta Patricia May, az ír veseszövetség (IKA) elnöke. Az EU, és a WHO egészségügyi bizottságainak ajánlásaira utalva felidézte, azok az állásfoglalások arra szólítják fel a nemzeti kormányzatokat, hogy adott országban, a laikusoknak szóló hiteles tájékoztatással, javítsák a szervadományozás helyzetét, az orvosi adatokkal pedig segítsék a lakosság tudatos döntését.

A dublini játékok fő szervezője Gandhi szavait idézve („magad légy a változás, amit elő akarsz idézni a világban”) arról szólt, hogy aki szervadományozó kártyát hord magánál, vagy donációs nyilvántartásba iratkozik fel, már meghozta a szükséges döntést, hogy egy másik (beteg) ember életében megtörténhessen a kilátástalanról, a jóra való vált(oz)ás. A donor-család csak az elhunyt akaratát hajtja végre.

Sokan, sokféle okból jönnek a versenyre, mondta Colin White. A dializáltak a lehető legjobb fizikai állapotban akarják várni a mindig ismeretlen időpontban, váratlanul érkező új szervet, a beültető műtétet, így adva saját hozzájárulásukat a beavatkozás eredményességéhez. Nem kis teljesítmény ilyen áron fittnek maradni, de ez a befektetés nagyon is megtérül, mert hozzájárul a beültetett szerv túlélési sikeréhez. A családtagok, barátok azért vannak itt, hogy ne csak a rossz periódusokban tartsák a lelket a betegben, hanem az örömökben is osztozzanak. A csapatkapitányok időt, energiát nem kímélve dolgoznak - az önkéntesek munkájától támogatva - a team sikeréért. Az összes szereplőt pedig összefűzi a közös cél, hogy az „ügyre” irányuljon a közfigyelem. „Kötelezd el magad a változás mellett – hordj magadnál donorkártyát!”, hangzik el többször is a legfőbb üzenet.

„Jöjj és lásd saját szemmel a szervadományozás eredményét”

Az első találkozót, stílszerűen, Athénben tartották, a 21 évesen diagnosztizált, macedón születésű vesebeteg Nick Karantakos ötlete nyomán. „Ez a 10 év röpke pillanat a játékok történetében, ám hosszú időszak egy szervátültetésen átesett, pláne a szervre várakozó dializált életében, mondja Berente Judit, a Transzplantáltak és Dializáltak Európai Sportszövetségének (ETDSF) elnöke.

Mire utal a pulzusszám? Mennyi az optimális tartomány?

A hétköznapi ember a legegyszerűbben a pulzus gyakoriságot, az egy perc alatt tapintott pulzusszámot tudja mérni. Legkönnyebb a csukló hüvelykujj felé eső részén kitapintani az itt futó ütőeret, és annak ütésszámát vizsgálni.
Mire utal a pulzusszám?

Egy évtized alatt sok minden történhet – 11 éve az íreket például csak egyetlen sportoló képviselte a hazánkban tartott 12. világjátékon, ma viszont, szövetségük vezetőinek munkája nyomán, övék az egyik legnépesebb csapat, és az eredményekben is élen járnak. Két éve minden ír dobogóra állt, mert a csapatok közti versenyben (Würtzburgban) övék lett a harmadik helyezés. A 2010-es rendezés újabb sikereket generálhat: nem csak az érmek számában, hanem legfőképpen a szervadományozás terén”, mondja az úszásban sok érmet gyűjtött vesetranszplantált magyar elnök.

„Donoraink előtt tisztelgünk, amikor azt mutatjuk be nekik és a nagyobb nyilvánosságnak, hogy az ilyen adomány az élet folytatása mellett a sportolásra is esélyt ad. Szükség van ennek hangsúlyozására, mert egyre többen élik át, hogy bármely családban, életkorban váratlanul lehet sürgős szükség az idegentől kapott szerv beültetésére”, mondja a 10 év óta új vesés, Dublinban már hatodszor versenyző ír csapatkapitány, Mick Dwyer.

Számok és versenyszámok

Atlétika (dobó, futó, ugró-számok), darts, golf, kerékpározás, mini-maraton, petang, pingpong, teke, tenisz, tollas-, röplabda, úszás – ezekre nevezett be a 24 országból érkezett 342 versenyző: 250 férfi (73%) és 94 nő (27%). A 282 transzplantált más-más szervet kapott: 198 az új vesével, 9 az új májjal, 14 az új szívvel élő részvevő. 13 betegbe csontvelőt, ötbe tüdőt ültettek be. Néhányan több szervet kaptak: 4 beteg vese és hasnyálmirigy, 2 szív és tüdő, 1 pedig vese és csontvelő transzplantáción esett át. Hatvan induló nem „szabad” ember, ők heti 3 alkalommal, órákra géphez vannak kötve, hogy a nem, vagy alig működő veséjük helyett - az úgynevezett művesekezelés folyamán - a berendezés „mossa ki” szervezetükből a felszaporodó méreganyagot. Ami az életkort illeti – a legalsó (18-29) kategóriában 44 volt az induló, 62 versenyző tartozott a 30-39 közöttiek csoportjába, 97 volt a középkorú (40-49 év), az 50-59 évesek körében 87-en voltak, egy korosztállyal feljebb (a 60-69 éveseknél) 45 volt az induló. Nyolc versenyző betöltötte 70-dik évét, közülük páran jócskán el is hagyták.

Kocogás és a futás hatása a szervezetre

Mi a különbség a kocogás és futás között? Futásnak a legalább 8km/h vagy annál gyorsabb iramot nevezzük, míg a kocogás a 8km/h alatti tartományba esik. Az intenzív gyaloglótempó kb. 6km/h-s sebességet takar. Az elégetett kalória nem csak a futási sebességtől függ, hanem testtömegünktől és természetesen edzettségi szintünktől is függ. Egy 70kg-os egyén pl. 8km/h iram mellett óránként kb. 460 kalóriát éget el, ami nagyjából megfelel egy tábla csokoládé energiatartalmának. A hosszantartó (legalább 50 perces folyamatos) sportbeli erőkifejtés mellett a fáradással szembeni ellenálló-képességet állóképességnek nevezzük. Edzettségnek hívjuk a szervek, szervrendszerek alkalmazkodását a fizikai terheléshez. Rendszeres futás hatására egy sor alkalmazkodási folyamat indul el a különféle szervekben, szervrendszerekben. A kocogás és a futás hatása a szervezetre

(WEBBeteg - Fazekas Erzsébet)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

Fáradásos törés (stressztörés)

Fáradásos törésről beszélünk, amikor a csontokat érő ismétlődő terhelések, ismétlődő erőhatások következtében a csont regenerációs...

Úszóváll (rotator tendinitis)

Az úszóváll a forgatóizomzat (rotátorköpeny, azaz a felkart a vállízületben tartó izmok és inak) szakadása és megduzzadása. Az úszóváll...

A dialízis formái

A szervezet só-, víz- és sav-bázis egyensúlyának fenntartásában, illetve a mérgező anyagok eltávolításában létfontosságú vesék működése...

Néhány dublini versenyző portréja

A szervátültetés eredményességének bemutatására az egyik lehetséges – ha nem a legjobb – eszköz az olyan nagy figyelmet keltő nemzetközi...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.