A legveszélyesebb sípályák

Szerző: DRportal
Megjelent: 2013.01.24

Most, hogy nyakig benne vagyunk a síszezonban, ideje kiterítenünk a térképet és eldöntenünk, hogy idén hol hódolhatnánk a téli sportok örömeinek.

Az úticél kiválasztásakor azonban nem árt, ha tisztában vagyunk képességeinkkel és tapasztalatainkkal, különben könnyen előfordulhat, hogy számunkra veszélyes terepen kötünk ki.

A következő felsorolással ebben próbálunk segíteni, mert a listában szereplő pályákat csakis rutinos síelőknek ajánljuk.

Corbet’s Couloir—Jackson Hole Mountain Resort, Jackson Hole, Wyoming

Az Everestet meghódító Barry Corbet ismert síoktatóról elnevezett Jackson Hole Mountain Resort mellett közel 11 ezer láb magasan fekvő sípálya Amerika legfélelmetesebb síterepeként ismert. A pálya hatalmas kihívás a síelők számára, mivel 10-30 lábnyi szabad esést olykor 60 fokos lejtő követ.

Síbalesetek - biztosítás nélkül ne utazzunk el!

Sok utasbiztosítás eleve nem terjed ki a téli sportokra, vagy ha igen, akkor se fedezi minden esetben a síbalesetekre jellemző rendkívül magas ellátási költségeket. Mire figyeljünk?

La Grave, Franciaország

Miután közel egy órás felvonóút után az impozáns csúcsra érünk, 11 ezer láb magasban szembesülünk azzal, hogy a lejtőn csak magunkra számíthatunk, mivel nincsenek kijelölt pályák, sem hegyi mentőszolgálat. A nevéhez méltóan (La Grave-sír) veszélyes terep számos emberéletet követelt már, sok pálya csak kötélhágcsó és heveder segítségével érhető el. A rendkívül meredek terep csak komoly tapasztalattal rendelkező, gyakorlott síelőknek javasolható.

Delirium Dive-Sunshine Village, Banff, Kanada

A sok 50 fokos lejtő mellett a hegy tetején közel függőleges, sziklákkal csipkézett meredély várja a síelőket, ahol szó szerint egy lavina-kapun kell áthaladnunk, ami természetesen lavinaveszéllyel is jár. Ez olyannyira elijeszti a síelőket, hogy a helyi síiskola vasárnaponként egész napos ügyeletet tart a síelők védelmére. A vakmerő próbálkozóknak mindenesetre nem árt speciális biztonsági felszereléssel, jeladóval és ásóval is felszerelkezniük a lejtők meghódításához.

Body Bag-Crested Butte Mountain Resort, Crested Butte, Colorado

A csúcsról lenézve szinte nem is látjuk, hogy a 275 lábnyi pálya meredeksége az 55 fokot is eléri. A legrettenthetetlenebb síelőknek ajánlott pálya vitathatatlanul Amerika legmeredekebb lesiklóterepe, melyen bedőlt fákkal és hó csuszamlással is számolnunk kell.

A legveszélyesebb sípályák

Harakiri-Mayrhofen, Ausztria

Átlagosan 78 %-os lejtőivel a Harakiri Ausztria legmeredekebb pályája, ami legendás népszerűségnek örvend a fanatikus extrém síelők körében. A japán szamurájok rituális öngyilkosságáról elnevezett sípálya büszkélkedhet a föld legmeredekebb, 38%-os lejtőjével.

Silver King Run-Crystal Mountain Ski Resort, Pierce County, Washington

A Washington környéki legnagyobb alpesi síterepen magasodó Silver King 7000 láb magas csúcsával szinte uralja a környéket. A 2.300 hektárnyi síterep csúcsaihoz liftek szállítják a síelőket, ám a Silver Kingre tervezett felvonó engedélyezését a helyi erdészet elutasította. A pályák elnevezései “Pin Ball,” “Brain Damage,” és “Lobotomy” már előre sejtetik, hogy mi vár a vakmerő síelőkre.

A "Pin Ball" egy szűk, nyolc láb széles, akár 53 fok meredek sziklafalakkal szabdalt pálya, és már a neve is arra utal. hogy a bátor síelő bizony könnyen lepattanhat a sziklafalról. A "Brain Damage" a csúcson egy vékony párkánnyal indul, ahonnan körben lecsoroghatunk, de egyszerűen le is ugorhatunk, míg a „Lobotomy-t” sziklás hegygerinc kíséri.

El Colorado, Chile

Chile középső régiójában található lenyűgöző terepen 2971 lábnyi olykor függőlegesen lejtő 77 sípálya várja a középhaladó és haladó síelőket. A környék azonban az El Colorado csúcsával a profiknak is tartogat meglepetést. Összesen hét felvonóra kell szállnunk ahhoz, hogy a csúcsra érjünk, ahonnan siklás közben csak az első völgyig közel 140 kanyart kell bevennünk a finom porhóban.

Törés, ficam, fagyás

A síelőknél és a snowboardozóknál is gyakori a szalagok és az ízületek sérülése, a különböző törések (pl. kulcscsonttörés, ujjtörés, Colles-féle törés), a rándulások, a ficamok, az izomhúzódások és szakadások, az agyrázkódás, a hát- és derékfájás, vagy az izomláz. Különösen veszélyes a fagyás és a súlyos kihűlés (hipotermia).

Christmas Chute-Alyeska Resort, Girdwood, Alaszka

Az Anchorage-től 27 mérföldre fekvő resort Alaszka legnagyobb síterepe. Míg a középhaladó síelők a félútig szállító Chair 4-et választják, a profik meg sem állnak a Chair 6 2800 láb magasan fekvő végállomásáig. Innen indul a Christmas és New Year pálya, mindkettő csak gyakorlott síelőknek javasolható, mivel helyenként igen szűk és elképesztően meredek.

Streif-Kitzbühel, Tirol, Ausztria

Felvonóval juthatunk el a világ leglátványosabb pályaként emlegetett terepre, ahol 5500 láb magasságban rémisztő lejtő vár ránk. A Streif átlagos lejtése 27 százalék, a profik akár a 90 mérföld per órás sebességgel is száguldhatnak, és mivel a pálya végén egy hatalmas ugrató nehezíti a terepet, balesetek is gyakran előfordulnak.

Lauberhorn-Wengen, Svájc

A híres Lauberhorn versenynek otthont adó 8100 láb magas csúcs, a világ leghosszabb lesiklópályája. A sziklaugratókkal tűzdelt pályát a profi síelők átlagosan mintegy két és fél perc alatt teszik meg, és közben elérhetik a 100 mérföldes sebességet is.

A pálya egyik áldozata Gernot Reinstadler osztrák versenyző, aki 1991-ben elvérzett, miután lesiklás közben síléce a védőkerítésbe akadt és valósággal kitépte a lábát.

Olympiabakken-Kvitfjell, Ringebu, Norvégia

Az 1994-es Téli Olimpia szuper óriás műlesiklás helyszíne 2801 lábnyi, szinte függőleges lejtővel büszkélkedhet. A legnagyobb kihívást természetesen a két mérföldes az Olympiabakken jelenti. A pálya fekete krónikájába 2008-ban az osztrák Matthias Lanzinger neve is bekerült, akinek egy zuhanás után amputálni kellett a bal lábát.

Saslong-Val Gardena, Olaszország

Az 1970-ben kialakított pálya telis-tele van ugratókkal, ami évről évre rengeteg sérülést okoz. A legalattomosabb ugratók egyike a Camel, amely tulajdonképpen három dombocskából áll. Sokan egy lendülettel próbálják átugrani, de mivel elszámolják magukat, a próbálkozás gyakran kéz vagy lábtöréssel jár.

Racer Edge-Hunter Mountain, Hunter, New York

A Hunter Mountain nem épp a legnagyobb kihívást jelentő terep, de a Racer Edge a kétségtelenül félelmetes pálya. Meredek, egyenes útvonalai sok síelőt megtévesztenek, akik hajlamosak elkönnyelműsködni a lesiklást a látszólag egyszerű pályán, holott a terep főként a hétvégi zsúfoltságban igen veszélyes.

(drportal.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hajhullás Hajhullás

Mikor beszélünk diffúz hajhullásról? Mi okozhatja ezt a hajhullást?

Lassítható az öregedés? Lassítható az öregedés?

A NAD+-szint csökkenése felgyorsíthatja az öregedést. (x)

Nem mindegy, hogy a nők és a férfiak...

Nem mindegy, hogy mikor tornázunk? Egy tanulmány szerint: nem, a testedzésre vannak optimális napszakok. A kutatás azt is kimutatta, hogy különösen a...

Napi tíz perc séta megnövelheti az...

Heti bő egy óra, tehát napi tíz perc gyaloglás megnövelheti az élettartamot 85 év felett - derül ki egy dél-koreai kutatásból, amelyet a pénteken...

Edzésterv síeléshez

Már a téli időszak elején megtervezzük a vakációt, aprólékosan tudunk minden részletet a szállásról, a felszerelésről, az utazásról, sőt még...

Hogyan készüljünk a síelésre?

Az egyik legnépszerűbb téli sport napjainkban a síelés. Aki csak teheti, az első hó leesését követően a havas lejtőket célozza meg léccel a...

Téli sportok kéz- és lábtörés...

A sportolás télen is egészséges, viszont némileg veszélyesebb, mint más évszakokban. Hogyan kerülheti el a sérüléseket?

A leggyakoribb sportsérülések: Mit...

Izomhúzódás, csonttörés, egyéb sérülések: a sport egészségtelen is lehet, az örömöt gyorsan felválthatja a fájdalom. A sérülésveszély nem...

Felkészültség, védőfelszerelés...

A síelés klasszikus téli sport, ám annak érdekében, hogy az egészséget szolgálja és ne veszélyeztesse, nem lehet elégszer hangsúlyozni a technikai...

Gyermekek a lejtőn

A síelés és a snowboardozás remek lehetőség arra, hogy gyermekünkkel egyszerre szerettessük meg mind a testmozgást és a havas sportokat, valamint a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.