• Hány éves kortól érdemes a gyerekeknek síelni?

    Szerző: WEBBeteg

    A havas sportok kedvelői egyetértenek abban, hogy minél hamarabb megismerkedik a gyerek a síelés nyújtotta élményekkel, annál jobb. Ez természetesen eleinte csak a hóval, a környezettel és a szabályokkal való barátkozást jelenti, mivel öt éves kor előtt nem ajánlott a sítanulás elkezdése.

    A gyermekek mozgásszervi fejlődését mindig fontos figyelembe venni, mielőtt a gyermek sportolni kezd. A főbb problémát a felkészületlenség jelentheti, mely fizikai és pszichés komponensből tevődhet össze.

    Hirdetés

    Egyrészt a gyermeknek testileg érettnek kell lennie arra, hogy elkezdhesse a sportot, az ízületnek stabilnak kell lennie, a síelésnél igénybevett izmoknak képesnek kell lenni a fokozott terhelést bírnia.  Figyelni kell arra, hogy, ha az év nagy részében nem éri a térdet és a bokát hasonló jellegű terhelés, a fokozatosság és az alapos felkészülés, bemelegítés nem hagyható el.

    Emellett pontosan meg kell vele értetni az utasításokat, és ha félelmei vannak, vagy bármilyen kérdése, ezeket alaposan át kell beszélni. Problémát jelenthet az ízületek lazasága, melyre utalhat, ha a gyermeknek gyakran fordul ki például a bokája, ilyen esetekben a sportolás elkezdése mindig egyéni elbírálást igényel, lés fontos kikérni a gyermekorvos véleményét.

    Miért 5 év az ajánlott életkor?

    Noha már három éves kortól is vállalják a gyermekek síoktatását, ez még leginkább a hóban való játszást, és gyermekfelügyeletet jelent síelés helyett. A síelés elkezdéséhez ajánlott kor általában 5 év. Ennek több oka is van.

    Hirdetés
    • A  síruha, bakancs, védősisak és egyéb felszerelés súlya legalább plusz 2-3 kg-ot jelent, melyet gyermekünknek cipelnie kell, ezért elég erősnek kell lenniük ahhoz, hogy mindezt különösebb gond nélkül elviselje, és élvezze mellette a síelést.
    • Szükségük van bizonyos testtömegre és erőre, mely az eséseknél védi őket a sérülésektől.
    • Ebben az életkorban már sokkal jobbak a motoros készségeik. Ez feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a lesiklást megtanulják, tudják irányítani a testüket. Ebben az életkorban már gyorsan megtanulják a zöld és kék pályák használatát, otthonosan érzik magukat a lejtőkön. 
    • Az ötévesek szociális képességei is sokkal jobbak, mint fiatalabb társaiké. Már hozzászoktak az oviban ahhoz, hogy távol legyenek bizonyos időre a szüleiktől, nem okoz gondot számukra a másokkal való együttműködés, és a szabályokhoz való alkalmazkodás.

    Mi az, amire legelőször meg kell tanítani a kezdő síelőt?

     

     A téli kocogás szabályai
    A hőmérséklet csökkenésével arányosan csökken a futók száma is a szabadban. A tél beálltával csak a legelszántabbak maradnak a futópályákon. Kocogás télen>>

    Kontroll, megállás, kanyarodás. Ezek a legfontosabbak ahhoz, hogy biztonságban leérjen a lejtőn. A gyerekeket nem árt folyamatosan figyelmeztetni arra, hogy másokra is figyelni kell. Meg kell velük értetni, hogy ez az ő biztonságukat szolgálja.

    Ha már biztonságosan le tudnak siklani a lejtőn, bármikor meg tudnak állni, elkezdhetik a kanyarodást gyakorolni, hogy bármikor kikerülhessenek bárkit/bármit ami az útjukba kerül. Ha mindez már gond nélkül megy nekik, gyorsabb pályán is gyakorolhatnak.
     

     Az izomláz: pihentessük vagy dolgozzunk rá?
    A manapság egyre népszerűbb fitnesz terjedésével joggal kérdezhetjük, hogy vajon nem ártunk-e szervezetünknek az izomlázat okozó erőteljes fizikai terheléssel. Mi áll a kellemetlen tünetcsoport hátterében? Az izomlázról>>

    Fontos, hogy a szülők türelmesek legyenek és ne erőltessék a gyereket semmire. Hagyjon neki időt arra, hogy a saját ritmusában tanuljon. Ha erőlteti, egy rossz élmény akár jó pár évre elveheti a gyermek kedvét a síeléstől.

    A teljesítményt mindig egyedileg bíráljuk el, sose viszonyítsunk másokhoz. Csak addig fogja a gyermek élvezni a sportolást, míg ez nem okoz neki megerőltetést. Ez legyen a cél, hiszen így a sérülések, az izmok és az ízületek túlerőltetése is megelőzhető lesz.

    (WEBBeteg)

    Legutóbb frissült: 2015.10.23 17:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Miért sérülünk le, ha nem nyújtunk?

    A nyújtás fontosságát senki sem vitatja, mégse csinálja mindenki. Valljuk be őszintén, egy fárasztó edzés után csábító, hogy inkább egyből zuhanyozni menjünk, mintsem elkezdjünk nyújtani, esetleg hengerezni, pedig számos problémát megelőzhetnénk azzal, ha szánnánk erre időt.

    Térdfájdalom: Hogyan előzheti meg a gyakori panaszt?

    A térdízületek egészséges működése elengedhetetlen feltétele a járásnak, a futásnak, a láb nyújtásának, hajlításának, ám sokszor a térdfájás forrását is itt kell keresnünk, hiszen rendkívüli igénybevételnek kitett ízületről van szó, amelyen kopásos elváltozások jöhetnek létre, és számos módon megsérülhet.

    Létezik-e ideális edzésprogram?

    A mozgás lételemünk. Elengedhetetlenül szükséges az idegrendszer egyensúlyának fenntartásához, a testkép, a személyiség kialakulásához.

    Pollenallergiásan szabad sportolni?

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban sportolni vágyó pollenallergiások dolgát. Gyakran felmerül a kérdés, vajon szabad-e a szabadban sportolni pollenallergiásként?

    Tippek iskolakezdéshez - Hogy könnyebb legyen az első nap

    Az iskolakezdés mind a gyerekek, mind a szülők számára kihívást jelent. Adunk néhány tanácsot, hogy megkönnyítsük az első napokat.

    Napszúrás csecsemőknél, kisgyermekeknél

    A napszúrást többnyire közvetlen napsugárzás okozza, ami az agyhártya ingerléséhez vezet. Ez gyakran együtt jár az agy megduzzadásával és az agyi nyomás emelkedésével. Különösen nagy veszélyt jelent a napszúrás a csecsemőkre, főleg akkor, ha a kis fejük vagy nyakuk fedetlenül ki van téve a napsugaraknak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.