A megfelelő sportág koleszterin- és vércukorproblémák és rövidlátás esetén

szerző: Vasas Ferenc, fordító - WEBBeteg
megjelent:

A testi hátrányok vagy betegségek tehát nem jelentenek felmentést a sportok űzése alól. Éppen ellenkezőleg! Christine Graf sportorvos szerint sok sportág ajánlható a kisebb korlátokkal rendelkező embereknek, így például az emelkedett koleszterin- és vércukorszinttel rendelkezőknek valamint a rövidlátóknak is.

Sport emelkedett koleszterin- és vércukorszint esetén

A rendszeres mozgás hat az anyagcserére, pozitívan befolyásolja a testsúlyt, az izomtömeget, a vércukorértéket és minden vérzsírértéket. A megnövekedett energiaszükséglet szabad zsírsavak lebontását eredményezi a vérben, a rossz LDL-koleszterin és a jó HDL-koleszterin aránya javulni fog, a trigliceridek lebomlanak. A hasnyálmirigy egyenletesebb inzulinelválasztásra áll be, egyidejűleg nő az inzulinreceptorok száma és érzékenysége. Ezáltal könnyebben bejut a cukor a vérből a sejtekbe. Tanulmányok igazolják, hogy 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek a rendszeres sport segítségével részben elhagyhatják gyógyszereiket.

A megfelelő sportág...

Melyik sport jó?

Egyenletes mozgássorok szabályos pulzussal és légzéssel, tehát például a sétálás, úszás, kerékpározás, túrázás vagy sífutás, de a táncolás is. Ahogyan fokozódik az edzettség, egészítsük ki ezt lazább erősítő tornával vagy kondizással szakszerű felügyelet alatt.

Milyen gyakran és mennyi ideig?

Már a nagyon rövid edzési időtartamok is javuláshoz vezetnek. Minden plusz mozgás jót tesz. Ahhoz, hogy tartós eredményt érjünk el, eleinte heti 3 x 30 perc edzéstől kell fokozatosan heti 5-7 alkalom 30-60 perces edzésig eljutnunk.

Mit kell kerülni?

A cukorbetegeknek az extrém teljesítményt igénylő sportoktól óvakodni kell, mert erős vércukorszint-csökkenéshez vezethetnek.

Mire kell ügyelni?

Előzetesen mindenképpen orvoshoz kell menni a terhelési pulzus és edzésintenzitás, cukor- és vérzsírértékek meghatározása végett. Cukorbetegség esetén: sport előtt meg kell mérni a vércukrot, sohasem szabad túl alacsony vagy túl magas cukorszinttel sportolni. Az edzés során a vércukorszintesés jeleire figyelni kell, és mindig legyen nálunk szőlőcukor. Ha aceton van a vizeletben (körömlakk-lemosóra emlékeztető szagú), akkor tiltott a sportolás.

Milyen az ideális koleszterinszint?

A koleszterinszintet a vérben lévő összes koleszterin mennyisége adja. Megkülönböztetünk HDL-koleszterint (High Density Lipoprotein), azaz „jó” koleszterint és LDL-koleszterint (Low Density Lipoprotein), azaz „rossz” koleszterint. Milyen az ideális koleszterinszint?>>

Sport rövidlátás esetén

Úgy tartják, hogy az elégtelen fizikai aktivitás és a hiányzó napfény a dopamintermelést csökkenti, és ezáltal a rövidlátásnak mind a kialakulását, mind az előrehaladását is elősegíti. Eddig nem bizonyított, hogy a sport segítségével visszafordítható-e a látásromlás, és ha igen, milyen mértékben.

Melyik sport jó?

Főként a szabad ég alatt végezhető sportok: nordic walking, kocogás, túrázás, sétálás, alpesi sízés vagy sífutás, kerékpározás, görkorcsolyázás.

Milyen gyakran és mennyi ideig?

Kezdetben hetente 3 x 30 perc javasolt. Fokozatosan emelhető a mennyiség heti 5-7 alkalom 30-60 perces edzésig.

Mit kell kerülni?

Ez a látásromlás súlyosságától függ és attól, hogy szemüveget vagy kontaktlencsét kell-e hordani. Minden kerülendő, ahol bizonytalannak érzi magát az ember. Ha már retinakárosodást diagnosztizáltak, a fej erős rázkódásai (pl. fejelés futball közben) jobban kerülendők.

Mire kell ügyelni?

Tanácsos felkeresni egy szemész szakorvost és optikust: elvégre fontos a megfelelő szemüveg vagy kontaktlencse, adott esetben speciális sport- vagy úszószemüvegek is. Erős napsugárzás esetén, például vízi sportoknál, gondoskodni kell a megfelelő UV-védelemről is.

(WEBBeteg - Vasas Ferenc, fordító, Forrás: stern.de)

Cikkajánló

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.