Vajda Attila: azok leszünk, amit eszünk

szerző: Tóth András, újságíró - Sportvitalitás
megjelent: 2012.08.09.

Nem mindegy, hogy milyen ételeket, vitaminokat veszünk magunkhoz, ehhez nélkülözhetetlen a tudatos táplálkozás - nyilatkozta Vajda Attila, aki a kenu egyesek 1000 méteres döntőjében állhatott rajthoz a londoni olimpián.

Olimpiai címvédőként régóta előre tekintesz a londoni ötkarikás játékokra. Milyen célokkal vágtál neki?

Alapvetően azt tudnám mondani, hogy az a munka, amit végzünk és az az út, amin járunk, arról beigazolódni látszik, hogy jó.

Nyilván még rengeteg munka vár ránk és számos elvégzendő feladat áll előttünk a következő periódusban. Ezeket mind bele kell tennünk egy nagy zsákba. Már a tavalyi év is sikeresen belekerült ebbe a bizonyos zsákba, még hozzá kell raknunk ahhoz, hogy ebből majd a legjobb eredményeket tudjuk kivenni.

A hazai sportolók körében egyre többen tartják fontosnak a tudatos táplálkozást. Te hogyan állsz ehhez a kérdéshez?

Már évek óta próbálkozom ráállni erre a vonalra, de most jutottam el oda, hogy egy táplálkozási tanácsadó segítségével tudjak készülni és azt gondolom, a fizikális, illetve mentális állapot mellett ez a része is nagyon fontos a felkészülésnek. Az izomzatot tudatosan erősíthetjük meg, tisztában vagyunk azzal, mikor és mire van szüksége a szervezetünknek ahhoz, hogy a legjobb fizikális állapotba tudjunk kerülni. Emellett azt gondolom, nem mindegy, hogy milyen ételeket, tápértékeket, vitaminokat veszünk magunkhoz, ehhez nélkülözhetetlen a tudatos táplálkozás, a szervezetünknek – igénybevételéhez mérten – a legtöbbet kell visszaadnunk. Nem elhanyagolható, hogy mennyi kalóriát égetünk el, mennyi vitamint, ásványi anyagot bontunk le, illetve, hogy a szervezetünk erre miként tud reagálni. Szokták mondani: „azok leszünk, amit eszünk”, én pedig világbajnok akartam lenni, ezért úgy is akartam táplálkozni, mint egy világbajnok.

Hogyan látod ezt a kérdést az utánpótlás versenyzők esetében?

Mindenképpen azt gondolom, hogy tudatosan kell a fiatalokat táplálni, de elsődlegesen a természetes ételeket kell előnyben részesíteniük és egy későbbi korban, az ifjúságiaknál kell elkezdeni ezt az egészet beiktatni. A szervezet számára meg kell adni azokat a többletforrásokat, amik nélkülözhetetlenek az élsporthoz. Az ifikorosztály az, amelyik már tényleg tudatosan kell, hogy használja az agyát a versenyzéshez, tudatosan kell gondolkodnia, táplálkoznia az eredmények eléréséhez. Úgyhogy az utánpótlás ezen szakaszában már mindenképpen belevenném a programba.

A Sportvitalitas.hu oldalán elolvashatja a teljes cikket.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A cink szerepe A cink szerepe

Miért van rá szükség? Melyek a kedvező élettani hatásai?

Dohányzás Dohányzás

Milyen szív-érrendszeri betegségek kialakulásában játszik szerepet?

Miért fontos kiemelten figyelni a folyadékfogyasztásra magas rostbevitel mellett?

A rostfogyasztás jótékony hatásait már jól ismerhetjük, de nem biztos, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy magasabb rosttartalmú étrend mellett...

Fehér liszt és fehércukor - Mi az igazság a fogyasztásukkal kapcsolatban?

A 21. században egyre inkább ellenzik a finomított búzaliszt és kristálycukor fogyasztását a szakemberek. Ennek oka, hogy túlságos feldolgozottságuk...

Időskori táplálkozás

Ahogy idősödik az ember, úgy nemcsak életmódbeli, hanem élettani változások is bekövetkeznek, ami hatással van a táplálkozásra is.

Reggeli étkezés - Ezek a leggyakoribb tévhitek

A reggeli étkezést sajnos rendszeresen elhanyagoljuk. Általában egy újabb nap kezdetekor, munka vagy iskolakezdés előtt arra van a legkevesebb időnk...

Egyre többen eszik, jól teszik? A zab szervezetre gyakorolt hatása

A zab és a zabkása több országban rendkívül elterjedt, például az Egyesült Államokban az emberek jelentős része rendszeresen fogyasztja...

Mit kell tudni az olívaolajról?

Mit jelent az extra szűz kifejezés? Miért nem alkalmas magas hőfokon történő sütésre? Tényleg csökkenti a rossz koleszterin szintjét? Rövid...

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb étrend-kiegészítő alkalmazása egészséges ember számára a felhasználási előírások követése mellett önmagában nem jelent nagy...

Táplálkozás, sporttáplálkozás: A szezonális bevásárlás kifizetődő

Az egészséges és tudatos táplálkozás és sporttáplálkozás egyik alapszabálya, hogy az élelmiszerek vásárlásakor részesítse előnyben a friss...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.