Vajda Attila: azok leszünk, amit eszünk

Szerző: Sportvitalitá, T.A.

Nem mindegy, hogy milyen ételeket, vitaminokat veszünk magunkhoz, ehhez nélkülözhetetlen a tudatos táplálkozás - nyilatkozta Vajda Attila, aki a kenu egyesek 1000 méteres döntőjében állhatott rajthoz a londoni olimpián.

Olimpiai címvédőként régóta előre tekintesz a londoni ötkarikás játékokra. Milyen célokkal vágtál neki?

Alapvetően azt tudnám mondani, hogy az a munka, amit végzünk és az az út, amin járunk, arról beigazolódni látszik, hogy jó.

Nyilván még rengeteg munka vár ránk és számos elvégzendő feladat áll előttünk a következő periódusban. Ezeket mind bele kell tennünk egy nagy zsákba. Már a tavalyi év is sikeresen belekerült ebbe a bizonyos zsákba, még hozzá kell raknunk ahhoz, hogy ebből majd a legjobb eredményeket tudjuk kivenni.

A hazai sportolók körében egyre többen tartják fontosnak a tudatos táplálkozást. Te hogyan állsz ehhez a kérdéshez?

Már évek óta próbálkozom ráállni erre a vonalra, de most jutottam el oda, hogy egy táplálkozási tanácsadó segítségével tudjak készülni és azt gondolom, a fizikális, illetve mentális állapot mellett ez a része is nagyon fontos a felkészülésnek. Az izomzatot tudatosan erősíthetjük meg, tisztában vagyunk azzal, mikor és mire van szüksége a szervezetünknek ahhoz, hogy a legjobb fizikális állapotba tudjunk kerülni. Emellett azt gondolom, nem mindegy, hogy milyen ételeket, tápértékeket, vitaminokat veszünk magunkhoz, ehhez nélkülözhetetlen a tudatos táplálkozás, a szervezetünknek – igénybevételéhez mérten – a legtöbbet kell visszaadnunk. Nem elhanyagolható, hogy mennyi kalóriát égetünk el, mennyi vitamint, ásványi anyagot bontunk le, illetve, hogy a szervezetünk erre miként tud reagálni. Szokták mondani: „azok leszünk, amit eszünk”, én pedig világbajnok akartam lenni, ezért úgy is akartam táplálkozni, mint egy világbajnok.

Hogyan látod ezt a kérdést az utánpótlás versenyzők esetében?

Mindenképpen azt gondolom, hogy tudatosan kell a fiatalokat táplálni, de elsődlegesen a természetes ételeket kell előnyben részesíteniük és egy későbbi korban, az ifjúságiaknál kell elkezdeni ezt az egészet beiktatni. A szervezet számára meg kell adni azokat a többletforrásokat, amik nélkülözhetetlenek az élsporthoz. Az ifikorosztály az, amelyik már tényleg tudatosan kell, hogy használja az agyát a versenyzéshez, tudatosan kell gondolkodnia, táplálkoznia az eredmények eléréséhez. Úgyhogy az utánpótlás ezen szakaszában már mindenképpen belevenném a programba.

A Sportvitalitas.hu oldalán elolvashatja a teljes cikket.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Hogyan lélegezzünk helyesen...

A helyes légzés nemcsak testi, hanem szellemi egészségünkre is hat, ezért kiemelten fontos, hogy ne csak a mindennapokban, hanem sportolás közben is...

Már egy kevés testedzés is...

Még egy kevés testedzés, mint az intenzív séta is jelentősen csökkentheti a depresszió kockázatát egy új tanulmány szerint.

Testedzés segítséggel: vitaminok...

A legtöbb étrend-kiegészítő alkalmazása egészséges ember számára a felhasználási előírások követése mellett önmagában nem jelent nagy...

Táplálkozás, sporttáplálkozás: A...

Az egészséges és tudatos táplálkozás és sporttáplálkozás egyik alapszabálya, hogy az élelmiszerek vásárlásakor részesítse előnyben a friss...

Bajnokok reggelije - Az élsportolók...

(T)EGYÉL MINDEN NAP AZÉRT, HOGY BAJNOK LEHESS! – ez a szlogenje a Magyar Olimpiai Bizottság most induló rendezvénysorozatának, amellyel a kétszázezer...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.