Rákkeltő anyagok

Jó napot kívánok! Szeretném tudni, mit gondol arról, hogy a zöldségekben, gyümölcsökben, csapvîzben található nitrátok, a gyomorba kerülve okozhatnak - e rákot, ha naponta eszek sok zöldséget, (pl sok cékla amiben állitólag sok van) , brokkoli, paprika, paradicsomot, gyümölcsöket, sokat fogyasztok naponta, és általában nyersen eszem ezeket. mert nem szeretném hogy a vitaminok (főleg vízben oldódó) , ásványi anyagok kifőjjenek. Azt is olvastam, hogy a nitrát önmagában nem veszélyes (még sportolók használják is teljesîtmény növeléshez, vérnyomáscsökkentő is) , viszont főzéskor a nitrát és a nitrit Egy másik vegyületté alakul, ami rákkeltő. Nem tudom, mi az igazság. Köszönöm.

Dr. Tóth Judit válasza táplálkozás témában

Kedves Kérdező!

A nitrát-nitrit problémát nem oldja meg a víz forralása, tehát ez mindenképpen kerülendő.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2016. január 27., 09:45; Megválaszolva: 2016. január 31., 13:24
Kérdések és válaszok: Egyéb
Diéta
Üdvözlöm' A kislányom elmúlt négy éves. 114 cm 24 kg jó húsban van de még nem kövér. A testtömegindex alapján elhízott. A tanácsát szeretném...
Legyengült, idős szervezet...
Tisztelt Doktor Úr! Egy idős, állandóan ágyban fekvő, nagyon legyengült állapotban lévő embernek mit ajánlana, hogy egy kicsit erőre kapjon...
Ortopédiai probléma vagy...
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Ülőmunkát végzek, de egy nap sokszor felállok és sétálok. Kb. egy hete elkezdett fájni a jobb oldali...
Borda menti fájdalom mindkét oldalon?
Kedves Doktornő/Doktorúr, 24 éves fiú vagyok. Koronavírus fertőzésem volt 4 hónapja. 3 oltással rendelkeztem, nem viselt meg nagyon-nagyon, de...
Égési sérülés utáni duzzanat...
Tisztelt Doktornő/Doktorúr! 4 nappal ezelőtt a férjem a bal alsó lábszárán kb. 1,5-2 tenyérnyi helyen, a bokája fölött első-másodfokú égési...