Élsport téma

Ciklus közepén könnyebben szakad az izom

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró - 2021-09-28 18:33
A mozgást szakemberek kifejezetten ajánlják a menstruáció idején, ugyanis kiválóan oldja a görcsöket. Egy egész karriert viszont a nehéz napokon megkoronázni, s akkor versenyezni, semmiképpen nem nevezhető kellemesnek, és a teljesítmény is jelentősen romlik ilyenkor.

Élsportolók és porckopás

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2014-12-10 07:38
Az élsportolókkal szembeni magas elvárások és a tartós túlterhelés hosszú távú következményei komoly krónikus sérülések lehetnek, ezek közé tartozik például az ízületi porcok kopása. De törvényszerű, hogy az élsport artrózis kialakulásához vezessen? Ez a betegség sportágspecifikus? Meg lehet előzni?
18 évesen a nagymedencés versenyidőszak után minden hazai válogatott úszót megelőzve vezeti 50, 100 és 200 méter pillangón is a női magyar ranglistát, mi több, a 200-on Nankingban (az ifjúsági olimpián) elért kiemelkedő teljesítményével a világranglistán a harmadik helyet foglalja el. Hogyan töltődik fel? Hogyan lendül át a holtponton? Milyen érzés a dobogó tetején állni? Szilágyi Liliánával beszélgettünk.

A sikeres sportoló izmai az önbizalomtól duzzadnak

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró - 2014-09-26 22:13
Miért van az, hogy közel azonos felkészültségű sportolók közül az egyik mindig nyer, a másik meg alulmarad? Pech, vagy a szerencse kérdése lenne? Sportpszichológusok szerint a megfelelő önbizalomszint elengedhetetlen a sikerességhez – akinek a „béka feneke alatt van”, az mondjon is le a győzelemről, de ugyanilyen fontos az is, hogy aki sikeres akar lenni, annak álmodozásai, gondolatai is a sportról szóljanak.

Sportmítoszok - I. rész

WEBBeteg - Vasas Ferenc, fordító - 2014-07-19 21:27
Akad néhány mítosz, amivel minden hobbi-, de még az élsportolók is találkoztak, s mint olyan, száműzhetetlenül él a fejekben. Ez azonban távolról sem jelenti azt, hogy valamennyit el is kellene fogadnunk, pláne nem azt, hogy azért, mert sokan mondják, igaz is lenne. A következőkben lerántjuk a leplet a leggyakrabban hallott sportmítoszokról.
(T)EGYÉL MINDEN NAP AZÉRT, HOGY BAJNOK LEHESS! – ez a szlogenje a Magyar Olimpiai Bizottság most induló rendezvénysorozatának, amellyel a kétszázezer hazai utánpótlás sportolóhoz szeretnék eljuttatni a tudatos sporttáplálkozás fontosságát.

Az út vége - a sportkarrier befejezése

sportpszicho.blog.hu - 2012-09-18 13:11
Bár egy sportkarrier hossza sportáganként változik, a legtöbb sportolónak viszonylag fiatalkorában kell szembesülnie képességeinek hanyatlásával, mind szellemi, mind fizikai értelemben véve.

Orvosi műhiba miatt lehet ma paralimpikon

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró - 2012-08-31 09:11
Tíz évig volt a román vívóválogatott tagja, egy orvosi műhiba miatt azonban le kellett mondania fényesen felfelé ívelő sportkarrierjéről Osváth Richárdnak. Jobb lába lebénulása után teljesen összeomlott, ma viszont kétszeres elszántsággal készül első paralimpiájára. Az egész környezetvédelmi felügyelőség érte izgul.

Vajda Attila: azok leszünk, amit eszünk

Sportvitalitás - Tóth András, újságíró - 2012-08-09 12:11
Nem mindegy, hogy milyen ételeket, vitaminokat veszünk magunkhoz, ehhez nélkülözhetetlen a tudatos táplálkozás - nyilatkozta Vajda Attila, aki a kenu egyesek 1000 méteres döntőjében állhatott rajthoz a londoni olimpián.

Nemzeti hősök az észak-koreai sportolók

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2012-08-08 08:11
Az aranyéremmel hazatérő észak-koreai sportolók autót, lakást és még pénzt is kapnak az államtól eredményeikért cserébe, de ami ennél is fontosabb, nemzeti hősként, a nép sportolójaként fognak rájuk tekinteni. A veszteseknek azonban nincs könnyű dolguk, főként ha Észak-Korea valamelyik ősellensége - például az Egyesült Államok vagy Dél-Korea - nyert helyettük.

Szilágyi Áron: akárki jön szembe, azt legyőzöm!

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2012-07-30 15:45
Olimpiai aranyérmet szerzett vasárnap este Szilágyi Áron. A 22 éves vívó céltudatosan, megfontoltan és higgadtan csatázott az olasz ellenfelével - mondta az általunk megkérdezett sportpszichológus. Érezni lehetett a levegőben az aranyérmet.

Igaly Diana: koncentráció, precizitás és önuralom kell a sportlövészethez

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2012-07-30 10:41
A női skeet athéni olimpiai bajnoka, Igaly Diana szerint a mai fiatalok többsége nem tudná elkezdeni 14 évesen a sportlövészetet, mert nagyon gyengék fizikálisan, 1-2 éves csúszással indulhatnának csak neki a sportágnak. Az edzés igen kemény szakmai és fizikális felkészülésből áll.

Újabb doppingügy az atléták között

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2012-07-26 14:37
Doppingvétség miatt nem indulhat a londoni olimpián Kővágó Zoltán Európa-bajnok bronzérmes diszkoszvető - erről döntött a Nemzetközi Sport Döntőbíróság (CAS). Fazekas Róbert után újabb magyar atléta keveredett doppingügybe. A diszkoszvetés selejtezője a férfiaknál augusztus 6-án lesz, immár Kővágó Zoltán nélkül.

Szuperversenyzők az olimpiákon

MTI-Press - 2012-04-14 09:21
A sportban az olimpiai arany mindent felülüt, az a legértékesebb elismerése a szuperversenyzők között is a legjobbak teljesítményének mióta világ a világ, de legalább is attól fogva feltétlenül, hogy a győzteseket aranymedállal jutalmazzák az ötkarikás játékokon.
Noha számos élvonalbeli sportoló tragikus haláláról tudósított az elmúlt években a világsajtó, amerikai kutatók megállapították, hogy a megfeszített sportteljesítmények elérése még annál is többször okoz hirtelen szívhalált, mint ahogy eddig hitték a szakemberek.
Az elmúlt években történt tragikus sportolói halálesetek kapcsán átfogó szűrőprogram indult, amelynek során eddig kétszáz élsportoló, köztük 133 olimpikon teljes körű kardiológiai és sportélettani kivizsgálására került sor a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központja által két éve életre hívott Semmelweis Híd Projekt keretében.

Papp Laci - Csak a Parkinson-kór volt erősebb - Interjú

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet - 2010-07-05 07:33
A hazai köztudatba az ívódott be, hogy a háromszoros olimpiai bajnok ökölvívót, az egyes korabeli újságok által „népmesei hős”-ként emlegetett Papp Lacit végül csak a Parkinson-kórnak sikerült leterítenie.

Szívbetegség

Orvos valaszol - Dr. Bene Orsolya - 2011-03-23 09:58
Tisztelt hölgyem/uram! Szívsövényhiánnyal születtem, majd később a bal szívkamrán is találtak egy lyukat, de a Heim Pál gyermekklinikán eltöltött egy héten azt derítették ki, hogy a lyuk 3mm-es így azt műteni nem kell, majd "beforr". Az általános