Antidopping: a cél, hogy sikeres és tiszta legyen az olimpia

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

A Magyar Olimpia Bizottság a július 26-án induló nyári játékok tekintetében is a tiszta felkészülést és versenyzést támogatja, zéró toleranciát hirdetett a tiltott teljesítményfokozás tekintetében. Minden sportoló személyes kötelessége annak biztosítása, hogy ne kerüljön tiltott anyag a szervezetébe.

A párizsi olimpiát július 26. és augusztus 11. között rendezik meg a francia fővárosban és a szomszédos régiókban, valamint Tahitin, 206 ország több mint 10 ezer olimpikonjának részvételével zajlik majd a több mint 500 sportesemény.

Magyarország 21 sportágban 178 kvótával vagy részvételhez szükséges szinttel rendelkezik a nyári játékokra. Ezzel a sportolói létszámmal már most meghaladtuk a tokióit, és van rá esély, hogy még tovább nő a magyar csapat létszáma, leginkább atlétákkal. A július 26-i megnyitón Böde-Bíró Blanka kézilabdázó és Tóth Krisztián cselgáncsozó viszi majd a magyar zászlót.

Több mint 2 ezer mintavétel várható

Még április 18-án hatályba léptek a párizsi olimpiára vonatkozó doppingellenes szabályok és eljárások. Az ellenőrzés menete és technikája hasonló, mint a hazainak, ugyanis egy nemzetközi szabályrendszer alapján történik minden, a tiltólistát is a WADA adta ki, ezt veszik át a különböző nemzetek. Eddig elvétve jelentek meg a magyar sportolóknál külföldről érkezett doppingellenőrök.

A magyar doppingellenőrök csapata 53 tagú. A munkatársak eddig minden olimpiára készülő hazai sportolót legalább egy alkalommal már ellenőriztek, de a doppingérzékeny sportágban folyamatos ellenőrzés várható, így a mintavételek száma egy-egy személynél akár fél tucat is lehet – nyilatkozta Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője a Magyar Nemzetnek.

Komoly szervezőmunka kíséri a mintavételt: fontos kérdés, hogy milyen tiltott anyagok jelenlétét keresve kell elvégezni a vizsgálatokat, lényeges a megfelelő helyszín és időpont megtalálása, a jogi szabályok betartása, az adminisztráció elvégzése.

  • A mintavétel vizeletvizsgálatból és vérvételből áll, egyik sem helyettesíti a másikat.
  • Két különböző jelzésű ampullában kettéosztva, a vizelet mintavételhez hasonlóan kerül levételre a vér.
  • Az A jelű mintát analizálják az akkreditált doppingellenőrző laboratóriumban, a B jelűt pedig gondosan elzárják, tíz évig megőrzik, ez a minta szolgálhat később bizonyítékként az esetleges vitáknál, így azokat újraértékelhetik, és az eredmények akár újabb doppingvétségeket vonhatnak maguk után.
  • A laboratóriumi példány nem tartalmazhatja a sportoló adatait, csupán egy szám látható rajta, ki kell zárni ugyanis a visszaélés lehetőségét.

A 2012-es londoni olimpiát követően levett doppingminták nyolc évvel későbbi újraértékelése során 73 esetben derült ki doppingvétség: 4 sportágban 31 érmet vettek el és 46-ot osztottak újra – emlékeztetett Tiszeker Ágnes.

Néhány doppingellenes alapszabály

  • A doppingellenőrnek joga van a sportolót bárhol és bármikor doppingellenőrzés céljából kijelölni. Nem kell indokolnia a kiválasztási módszerét és időpontját.
  • Minden sportoló részletes, személyre szóló tájékoztatást kap a doppingellenőrök látogatásának időpontjáról, az ellenőrzés folyamatáról.
  • A sportoló a kijelölés pillanatától a mintavételi helyiségbe való megérkezéséig kísérő személyt kap. Ennek célja a manipulációk kizárása.
  • A kijelöléstől számítva a lehető legrövidebb időn belül jelentkeznie kell a sportolónak a mintavételi helységben.
  • Köteles a sportoló a mintaadás idejére biztosítani a doppingellenőr számára a vizeletgyűjtő pohár láthatóságát.
  • Vérvételnél a megfelelő vér levételéhez a doppingellenőr maximum három alkalommal szúrhatja meg a sportolót.
  • Ha a doppingellenőrzés során a sportoló nem tartózkodik az előre megadott helyen és időben, akkor az sikertelen mintavételt jelent.
  • A sportolónak joga van bármikor a doppingellenőrzést megtagadni, de az eset fegyelmi eljárást von maga után és doppingvétségnek minősül.

Szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg

Cikkajánló

Szamárköhögés
Szamárköhögés

Javasolt az emlékeztető oltás várandósoknak.

Gombás fertőzések
Gombás fertőzések

Nyáron gyakoribb a gombásodás?

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.