• Antidopping: a cél, hogy sikeres és tiszta legyen az olimpia

    Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró

    Az olimpia kezdetéig a hazai ellenőrző és tájékoztató munkára koncentrálnak a Magyar Antidopping Csoport (MACS) munkatársai. Minden olimpikont kötelezően ellenőriznek legalább háromszor, van olyan sportág, ahol akár tizenhárom mintavétel is lehetséges egy-egy sportoló esetében. Aztán irány London, ahol a Nemzetközi Doppingellenes Csoport (WADA) megbízásából végzik munkájukat az ellenőrök.

    Hatodik éve működik a több mint 30 tagot számláló Magyar Antidopping Csoport, amelynek 2015 végéig szól megbízatása. Minden szakemberünk másodállásban szerződött a csoporthoz, van közöttünk háziorvos, fogorvos és gyógytornász. Az egészségügyi felsőfokú végzettség mellett alapfeltétel az idegen nyelv ismerete - sorolja dr. Tiszeker Ágnes ügyvezető-igazgató.

    Hirdetés

    A hatékony doppingellenőrzés alapja a tervezés

    Komoly szervezőmunka kíséri a mintavételt: fontos kérdés, hogy milyen anyagok jelenlétét keresve kell elvégezni a vizsgálatokat, lényeges a megfelelő helyszín és időpont megtalálása, a jogi szabályok betartása, az adminisztráció elvégzése.

    Idén 1100 doppingminta levétele és vizsgálata valósulhat meg, egy alap mintavétel költsége közel 100 000 forint, ennek nagyobb része a laboratóriumi vizsgálat. A mintavétel vizeletvizsgálatból és vérvételből áll, egyik sem helyettesíti a másikat.

    Két különböző jelzésű ampullában kettéosztva, a vizelet mintavételhez hasonlóan kerül levételre a vér. Az A jelű mintát analizálják az akkreditált doppingellenőrző laboratóriumban, a B jelűt pedig gondosan elzárják, ez szolgálhat később bizonyítékként az esetleges vitáknál, az A minta pozitív vizsgálati eredménye tehát önmagában nem jelenti a doppingvétség megállapítását - magyarázza a vezető. Fontos az is, hogy a laboratóriumi példány nem tartalmazhatja a sportoló adatait, csupán egy szám látható rajta. Ki kell zárni a visszaélés lehetőségét.

    Vannak félreértések

    A jogszabályok egyértelműek, célunk, hogy kiszűrjünk és megszüntessünk minden veszélyforrást, még itthon és a lehető legrövidebb idő alatt. Volt már rá eset, hogy a repülőtéren vettünk mintát az egyik sportolótól, éppen versenyre utazott, lehetőség van erre is – meséli Tiszeker Ágnes, aki kiemelte: a tapasztaltunk az, hogy együttműködőek a hazai szövetségek és az élsportolók, bár előfordulnak tájékozatlanságok, félreértések. Ebből adódnak a problémák.

    A 2012. évi tiltólista


    A tiltott szerek listáját itt tekinheti meg>>

    A doppingellenőrzés során a sportolónak fel kell tüntetnie a mintavételi űrlapon az ellenőrzést megelőző 10 napban szedett gyógyszert, gyógyhatású készítményt vagy táplálék-kiegészítőt. Ha egy betegség miatt olyan gyógyszerre van szüksége, amely a hatályos tiltólistán szerepel, akkor ezt abban az esetben szedheti, ha előzetesen erre engedélyt kért, illetve kapott.

    A londoni olimpia közeledtével egyre gyakrabban érkeznek hozzánk kérdések. A doppingellenőrzésen kívül fontos feladatunk a tájékoztatás, a felvilágosítás, minden érintett megfelelő információhoz jut, kiadványokat adtunk ki, felvilágosító előadásokat szerveztünk. Sokat javult a helyzet, ez abból is látszik, hogy nálunk nincsenek kiugró esetek.

      Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője és Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára   

    Szigorú ellenőrzés várható

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Tiszeker Ágnestől megtudtuk azt is: 12 fős csapattal indul az olimpiára a MACS, a Nemzetközi Doppingellenes Csoport, a WADA és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság irányítása alatt tevékenykednek augusztus 12-ig. A nemzetközi akkreditált doppingellenőrök az utolsó pillanatban tudják meg, melyik sportág versenyzőit fogják ellenőrizni, nem valószínű, hogy magyarokat mintavételezzenek. Az ellenőrzés menete és technikája hasonló, mint a hazainak, ugyanis egy nemzetközi szabályrendszer alapján történik minden, a tiltólistát is a WADA adta ki, ezt veszik át a különböző nemzetek. 

    Londonban várhatóan minden idők legszigorúbb doppingellenőrzési programja várható. A WADA - a késő nyári időpontban esedékes paralimpián végzendő tesztekkel együtt - 6250 vizsgálatot tervez. Ez átlagosan napi több mint 400 mintavételnek felel meg, amire egyetlen korábbi olimpián sem volt példa.

    Néhány alapszabály


    • A doppingellenőrnek joga van a sportolót bárhol és bármikor doppingellenőrzés céljából kijelölni. Nem kell indokolnia a kiválasztási módszerét és időpontját.
    • A sportoló a kijelölés pillanatától a mintavételi helyiségbe való megérkezéséig kísérő személyt kap. Ennek célja a manipulációk kizárása.
    • A kijelöléstől számítva a lehető legrövidebb időn belül jelentkeznie kell a sportolónak a mintavételi helységben.
    • Köteles a sportoló a mintaadás idejére biztosítani a doppingellenőr számára a vizeletgyűjtő pohár láthatóságát.
    • Vérvételnél a megfelelő vér levételéhez a doppingellenőr maximum három alkalommal szúrhatja meg a sportolót.
    • A sportolónak joga van bármikor a doppingellenőrzést megtagadni, de az eset fegyelmi eljárást von maga után és doppingvétségnek minősül.

    (WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

    Legutóbb frissült: 2012.07.16 09:14
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Sportsérülések a vívásban

    A vívás a látszat ellenére elviekben nem veszélyes sport. Természetesen előfordulhatnak kisebb-nagyobb sérülések, de a komolyabb sérülések esélye kicsi. Problémák a bemelegítés hiányából, felkészületlenségből vagy túlerőltetésből adódhatnak.

    A bokatájéki sérülések

    A leggyakoribb sportsérülések a bokatájék sérülései. A nagy szám oka a felső ugróízület anatómiájában keresendő. Az ízületet a sípcsont és a szárkapocscsont végei által képzett bokavilla (ez az ízületi vápa) és az ugrócsont feje (ízületi fej) alkotja, külső és belső szalagrendszer stabilizálja.

    Doppingok - Kivételek és természetes teljesítményfokozók

    A dopping elemzett témakör, és gyakran előkerül az egyre szaporodó, sportpályán történő megmagyarázhatatlan halálesetek kapcsán is.

    Sportmítoszok

    Valóban a rossz légzéstől alakul ki az oldalszúrás? A mozgás tényleg enyhíti a súlyos izomlázat? Cikkünkből megtudhatja, és választ kaphat más érdekes kérdésekre is. Mielőtt elkezdene edzeni, jó ha tudja, mi az, ami csak sportmítosz és mi a valóság!

    Rio 2016 - a jetlag ellen már itthon fel kell készülni

    A Magyar Sportorvos Társaság elnöke szerint az olimpiai teljesítményt nagyban befolyásolhatja a jetlag, azaz a gyors időzónaváltásból eredő különféle egészségügyi panasz, ezért arra fel kell készülni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.