Antidopping: a cél, hogy sikeres és tiszta legyen az olimpia

Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró

Az olimpia kezdetéig a hazai ellenőrző és tájékoztató munkára koncentrálnak a Magyar Antidopping Csoport (MACS) munkatársai. Minden olimpikont kötelezően ellenőriznek legalább háromszor, van olyan sportág, ahol akár tizenhárom mintavétel is lehetséges egy-egy sportoló esetében. Aztán irány London, ahol a Nemzetközi Doppingellenes Csoport (WADA) megbízásából végzik munkájukat az ellenőrök.

Hatodik éve működik a több mint 30 tagot számláló Magyar Antidopping Csoport, amelynek 2015 végéig szól megbízatása. Minden szakemberünk másodállásban szerződött a csoporthoz, van közöttünk háziorvos, fogorvos és gyógytornász. Az egészségügyi felsőfokú végzettség mellett alapfeltétel az idegen nyelv ismerete - sorolja dr. Tiszeker Ágnes ügyvezető-igazgató.

A hatékony doppingellenőrzés alapja a tervezés

Komoly szervezőmunka kíséri a mintavételt: fontos kérdés, hogy milyen anyagok jelenlétét keresve kell elvégezni a vizsgálatokat, lényeges a megfelelő helyszín és időpont megtalálása, a jogi szabályok betartása, az adminisztráció elvégzése.

Idén 1100 doppingminta levétele és vizsgálata valósulhat meg, egy alap mintavétel költsége közel 100 000 forint, ennek nagyobb része a laboratóriumi vizsgálat. A mintavétel vizeletvizsgálatból és vérvételből áll, egyik sem helyettesíti a másikat.

Két különböző jelzésű ampullában kettéosztva, a vizelet mintavételhez hasonlóan kerül levételre a vér. Az A jelű mintát analizálják az akkreditált doppingellenőrző laboratóriumban, a B jelűt pedig gondosan elzárják, ez szolgálhat később bizonyítékként az esetleges vitáknál, az A minta pozitív vizsgálati eredménye tehát önmagában nem jelenti a doppingvétség megállapítását - magyarázza a vezető. Fontos az is, hogy a laboratóriumi példány nem tartalmazhatja a sportoló adatait, csupán egy szám látható rajta. Ki kell zárni a visszaélés lehetőségét.

Vannak félreértések

A jogszabályok egyértelműek, célunk, hogy kiszűrjünk és megszüntessünk minden veszélyforrást, még itthon és a lehető legrövidebb idő alatt. Volt már rá eset, hogy a repülőtéren vettünk mintát az egyik sportolótól, éppen versenyre utazott, lehetőség van erre is – meséli Tiszeker Ágnes, aki kiemelte: a tapasztaltunk az, hogy együttműködőek a hazai szövetségek és az élsportolók, bár előfordulnak tájékozatlanságok, félreértések. Ebből adódnak a problémák.

A 2012. évi tiltólista

A tiltott szerek listáját itt tekinheti meg>>

A doppingellenőrzés során a sportolónak fel kell tüntetnie a mintavételi űrlapon az ellenőrzést megelőző 10 napban szedett gyógyszert, gyógyhatású készítményt vagy táplálék-kiegészítőt. Ha egy betegség miatt olyan gyógyszerre van szüksége, amely a hatályos tiltólistán szerepel, akkor ezt abban az esetben szedheti, ha előzetesen erre engedélyt kért, illetve kapott.

A londoni olimpia közeledtével egyre gyakrabban érkeznek hozzánk kérdések. A doppingellenőrzésen kívül fontos feladatunk a tájékoztatás, a felvilágosítás, minden érintett megfelelő információhoz jut, kiadványokat adtunk ki, felvilágosító előadásokat szerveztünk. Sokat javult a helyzet, ez abból is látszik, hogy nálunk nincsenek kiugró esetek.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője és Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára

Szigorú ellenőrzés várható

Tiszeker Ágnestől megtudtuk azt is: 12 fős csapattal indul az olimpiára a MACS, a Nemzetközi Doppingellenes Csoport, a WADA és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság irányítása alatt tevékenykednek augusztus 12-ig. A nemzetközi akkreditált doppingellenőrök az utolsó pillanatban tudják meg, melyik sportág versenyzőit fogják ellenőrizni, nem valószínű, hogy magyarokat mintavételezzenek. Az ellenőrzés menete és technikája hasonló, mint a hazainak, ugyanis egy nemzetközi szabályrendszer alapján történik minden, a tiltólistát is a WADA adta ki, ezt veszik át a különböző nemzetek.

Londonban várhatóan minden idők legszigorúbb doppingellenőrzési programja várható. A WADA - a késő nyári időpontban esedékes paralimpián végzendő tesztekkel együtt - 6250 vizsgálatot tervez. Ez átlagosan napi több mint 400 mintavételnek felel meg, amire egyetlen korábbi olimpián sem volt példa.

Néhány alapszabály

  • A doppingellenőrnek joga van a sportolót bárhol és bármikor doppingellenőrzés céljából kijelölni. Nem kell indokolnia a kiválasztási módszerét és időpontját.
  • A sportoló a kijelölés pillanatától a mintavételi helyiségbe való megérkezéséig kísérő személyt kap. Ennek célja a manipulációk kizárása.
  • A kijelöléstől számítva a lehető legrövidebb időn belül jelentkeznie kell a sportolónak a mintavételi helységben.
  • Köteles a sportoló a mintaadás idejére biztosítani a doppingellenőr számára a vizeletgyűjtő pohár láthatóságát.
  • Vérvételnél a megfelelő vér levételéhez a doppingellenőr maximum három alkalommal szúrhatja meg a sportolót.
  • A sportolónak joga van bármikor a doppingellenőrzést megtagadni, de az eset fegyelmi eljárást von maga után és doppingvétségnek minősül.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Szívmegállás Szívmegállás

Hetekkel korábban lehetnek tünetei. Tudatosan kellene figyelni a jelekre.

A koronavírus-pandémia 6 pozitív...

A stressz legnagyobb része a munkánkból fakad, vagy abból, ahogy megpróbáljuk egyensúlyban tartani a kapcsolatainkkal, magánéletünkkel. Erre...

Adójóváírás betegség miatt -...

A személyi kedvezmény igénybevétele szempontjából a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek köre 2019. január 1-jén bővült utoljára....

Hamarosan indul az olimpia! Minden...

Az augusztus 5-én kezdődő olimpián 158 magyar sportoló indul, akik összesen 21 sportágban képviselik majd hazánkat. A csapatra 20 fős egészségügyi...

A birkózók sportsérülései

Birkózásban a versenyzőknek ütni, rúgni, bármilyen eszközt használni nem szabad, ennek ellenére a sérülések mindennaposak. Ezért a versenyzőknek...

A paralimpia beolvadhat az olimpiába?

Augusztus 29-én kezdődnek a paralimpaiai játékok, több mint két héttel az olimpia után. A művégtagokkal futó Oscar Pistorius részvétele az...

Éremmel vagy érem nélkül - mi...

Ki miért utazott Londonba? Milyen cél vezérelte? Az átélt érzelmek mélységét befolyásolja az is, hogy mekkora a különbség a kitűzött cél és az...

Antik doppingügyek

Asterix kicsi és vézna emberke volt, de társaival együtt egyfolytában doppingolt, hogy legyőzhessék a rómaiakat. Ha nem lett volna Miraculix, akinek...

Pozitív doppingteszt miatt eggyel...

A vizsgálaton fennakadt sportoló szervezetében egy versenyen kívüli ellenőrzés során az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt mutattak ki....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.