Futball: A fejelés nem jelent veszélyt az agyra

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A futball hazánkban is a legkedveltebb sportok egyikének számít. Népszerűsége töretlen, sőt a sportág rajongóinak száma egyre nő a nők körében is. Ám mint minden sportban, a futballban is előfordulhatnak sérülések. De vajon a fejelés káros hatással van-e az agyra és befolyásolja-e a szellemi teljesítőképességet, okozhat-e agyrázkódást, különböző módon hat-e a férfiakra, mint a nőkre?

A Regensburgi Egyetem kutatói azt akarták megtudni, hogy milyen hatást fejt ki a labda elfejelése egy karrierje során több mint ezerszer fejelő profi játékos agyára. A csatárok esetében a fejjel történő labdaérintés még gyakoribb.

Heti kétszer focizzon!

A mozgáshiány hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, az azonban újdonság, hogy egy olyan örömteli csapatjáték, mint a futball, hatékony a magas vérnyomás és társai ellen. Bővebben a futball egészségügyi hatásáról

Az eredmények egyértelműek: Egy olyan átlagos edzésnek, melynek során sokat gyakorolják a fejelést, nincs semmilyen negatív hatása az agy kognitív feldolgozó rendszerének működésére. – közölték a szakértők a „Archives of Clinical Neuropsychology” című szaklapban.

A vizsgálatokban kilencvenegy 19 és 29 év közötti személy vett részt, közülük 61 nő és 30 férfi. A legtöbbjük egyetemi vagy főiskolai hallgató, közülük 24-en pedig egyesületi keretek között futballoznak. A résztvevők három alcsoportra oszthatók: egy aktívan fejelő csoportra, egy placebo kontrollcsoportra és egy inaktív kontrollcsoportra. A vizsgálatok megkezdése előtt valamennyien kitöltöttek egy neuropszichológiai tesztet, mely a figyelemösszpontosítást és az emlékezőképességet vizsgálta.

Lássuk az erdményeket!

Miközben az aktív csoport a fejelések gyakorlását is beiktatta az edzésébe, a placebo csoport fejelések nélkül edzett, míg a harmadik csoport egyáltalán nem folytatott edzéseket.

Az első csoport 15 percen keresztül gyakorolta a fejelést. Közvetlenül ezután újra elvégezték a neuropszichológiai tesztet. Az eredmények pedig azt mutatták, hogy kizárólag a fejelésre nem vezethető vissza semmilyen neuropszichológiai károsodás. Mindezek mellett a fejelést gyakorló csoportban lévő nők gyakrabban panaszkodtak fejfájásra, mint férfi kollégáik.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor. de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.