• Bírálják a csecsemőkori reflux kezelését

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    A csecsemőkori reflux gyógyszeres kezelése egyre gyakoribb, annak ellenére, hogy tudományosan nem bizonyított, hogy jelentősen javítanának a babák állapotán.

    A jelenség hátterében általában az áll, hogy a szülők félreértelmezik a gyermek normális reakcióit, és azonnal gyógyszerért rohannak az orvoshoz. Egy átfogó tanulmány szerint 1999 és 2004 között a csecsemőknek felírt proton-pumpa gátlók (gyomorsav termelést gátló szer)aránya hétszeresére növekedett. A szakembereket meglepte, hogy már 4 hónapos kor alatti babák esetében is gyakori a reflux gyógyszeres kezelése.

    Hirdetés

    Korábban nem igazán tulajdonítottak jelentőséget a csecsemőkori felböfögésnek, "bukásnak", hiszen a babáknál mintegy 40-70 százalékánál napi rendszerességgel előfordul. A szülőknek fontos tudni, hogy ez csecsemőkorban nem annak a következménye, hogy a gyermek szervezete nem tudja kezelni a savat, és hogy az ő esetükben nem is savas reflux betegségről van szó. 

    A GERD és a savas reflux csecsemő és gyermekkorban

    A legtöbb csecsemő rendszeresen bukik vissza tejet a nap folyamán. Azonban ha ez egyéb problémákat is okoz, vagy más tünetekkel együtt jelentkezik, valószínűleg gastroesophagealis reflux betegség (GERD) okozza, ami idősebb gyerekeknél is előfordulhat. A GERD és a savas reflux csecsemő és gyermekkorban

    A csecsemőkori bukás legfőbb oka, hogy rövid, és feszes a nyelőcső, kicsi a gyomor űrtartalma, nem zár jól a gyűrű,a gyermek így nem bírja bent tartani a lenyelt, nagy mennyiségű tejet/tápszert. Ez olyan reflux, amit nem kell kezelni, és nem összetévesztendő a GERD-del (gatrooesophagealis reflux betegség), és az esetek 95 százalékában magától kinövi a baba.

    A szülők hajlamosak a baba túlzott sírását is gyomorpanasznak vélni, noha az első 3-5 hónapban történő fokozott sírósság teljesen normális az újszülötteknél. A túlzott sírás hátterében ritkán állhat például tej- vagy egyéb élelmiszer allergia, mely tényleges gyomorpanaszokat okozhat.

    Hatástalan kezelés, potenciális veszélyek

    A csecsemőkori proton-pumpa gátló alkalmazása legtöbb esetben felesleges, hiszen egy nagy klinikai vizsgálat is kimutatta, hogy azok hatása a picikre nem volt jobb, mint a placebóé. Ugyanakkor számos veszélye van a normális savtermelés csökkentésének.

    A gyomorsav fontos szerepet játszik a fertőzésekkel szembeni védelem kialakításában, illetve bizonyos tápanyagok felszívódásának elősegítésében. A savcsökkentőt szedő felnőttek esetében is fokozott a kockázata az akut gasztroenteritisz, egyfajta tüdőgyulladás és az élelmiszer-allergiák kialakulásának, így a savcsökkentés a csecsemőkre is ugyanilyen veszélyeket jelenthet. Ugyanakkor a proton-pumpa gátlók okozhatnak bizonyos tápanyag hiányosságokat is, ami különösen aggasztó fejlődő szervezet esetén.

    Komoly probléma az is, hogy a szülők hajlamosak túladagolni a gyógyszert, úgymond  „a biztonság kedvéért”, figyelmen kívül hagyva, hogy a csecsemők sokkal lassabban bontják azt le, mint a nagyobb gyermekek.

    A csecsemőkori GERD diagnosztikai vizsgálat csak akkor indokolt, ha a tünetek súlyosak, és nem szűnnek.

    (WEBBeteg - CS. K.,fordító; forrás: foxnews; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)
     

    Módosítva: 2011.12.03 10:57, Megjelenés: 2011.12.03 10:57
   • Cikkajánló

    Limfocita

    Limfocita

    Dr. Borsi-Lieber Katalin

    Mennyi a normál értéke? Mi okozhat ennél alacsonyabb vagy magasabb értéket?

    Füstmentes jövő?

    Füstmentes jövő?

    Szponzorált tartalom

    Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)

    Reflux mellett szabad sportolni?

    Számos tanulmány igazolta, hogy a refluxbetegségben szenvedők ritkábban sportolnak, mert a panaszaik átmenetileg fokozódhatnak. Ne hagyjuk, hogy a reflux megakadályozzon abban, hogy fittek legyünk. Mire érdemes odafigyelni, ha továbbra is rendszeresen szeretne mozogni?

    Refluxos panaszaim vannak. Szükséges a gyomortükrözés Doktor Úr?

    A gastrooesophagealis reflux betegség (röviden GORB vagy GERD) az egyik legnépszerűbb gasztroenterológiai kórkép napjainkban. A fejlett nyugat-európai országokban a lakosság 8-25 százalékát érinti.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.