• Bírálják a csecsemőkori reflux kezelését

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    A csecsemőkori reflux gyógyszeres kezelése egyre gyakoribb, annak ellenére, hogy tudományosan nem bizonyított, hogy jelentősen javítanának a babák állapotán.

    A jelenség hátterében általában az áll, hogy a szülők félreértelmezik a gyermek normális reakcióit, és azonnal gyógyszerért rohannak az orvoshoz. Egy átfogó tanulmány szerint 1999 és 2004 között a csecsemőknek felírt proton-pumpa gátlók (gyomorsav termelést gátló szer)aránya hétszeresére növekedett. A szakembereket meglepte, hogy már 4 hónapos kor alatti babák esetében is gyakori a reflux gyógyszeres kezelése.

    Hirdetés

    Korábban nem igazán tulajdonítottak jelentőséget a csecsemőkori felböfögésnek, "bukásnak", hiszen a babáknál mintegy 40-70 százalékánál napi rendszerességgel előfordul. A szülőknek fontos tudni, hogy ez csecsemőkorban nem annak a következménye, hogy a gyermek szervezete nem tudja kezelni a savat, és hogy az ő esetükben nem is savas reflux betegségről van szó. 

    A GERD és a savas reflux csecsemő és gyermekkorban


    A legtöbb csecsemő rendszeresen bukik vissza tejet a nap folyamán. Azonban ha ez egyéb problémákat is okoz, vagy más tünetekkel együtt jelentkezik, valószínűleg gastroesophagealis reflux betegség (GERD) okozza, ami idősebb gyerekeknél is előfordulhat. A GERD és a savas reflux csecsemő és gyermekkorban>>

    A csecsemőkori bukás legfőbb oka, hogy rövid, és feszes a nyelőcső, kicsi a gyomor űrtartalma, nem zár jól a gyűrű,a gyermek így nem bírja bent tartani a lenyelt, nagy mennyiségű tejet/tápszert. Ez olyan reflux, amit nem kell kezelni, és nem összetévesztendő a GERD-del (gatrooesophagealis reflux betegség), és az esetek 95 százalékában magától kinövi a baba.

    A szülők hajlamosak a baba túlzott sírását is gyomorpanasznak vélni, noha az első 3-5 hónapban történő fokozott sírósság teljesen normális az újszülötteknél. A túlzott sírás hátterében ritkán állhat például tej- vagy egyéb élelmiszer allergia, mely tényleges gyomorpanaszokat okozhat.

    Hatástalan kezelés, potenciális veszélyek

    A csecsemőkori proton-pumpa gátló alkalmazása legtöbb esetben felesleges, hiszen egy nagy klinikai vizsgálat is kimutatta, hogy azok hatása a picikre nem volt jobb, mint a placebóé. Ugyanakkor számos veszélye van a normális savtermelés csökkentésének.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A gyomorsav fontos szerepet játszik a fertőzésekkel szembeni védelem kialakításában, illetve bizonyos tápanyagok felszívódásának elősegítésében. A savcsökkentőt szedő felnőttek esetében is fokozott a kockázata az akut gasztroenteritisz, egyfajta tüdőgyulladás és az élelmiszer-allergiák kialakulásának, így a savcsökkentés a csecsemőkre is ugyanilyen veszélyeket jelenthet. Ugyanakkor a proton-pumpa gátlók okozhatnak bizonyos tápanyag hiányosságokat is, ami különösen aggasztó fejlődő szervezet esetén.

    Komoly probléma az is, hogy a szülők hajlamosak túladagolni a gyógyszert, úgymond  „a biztonság kedvéért”, figyelmen kívül hagyva, hogy a csecsemők sokkal lassabban bontják azt le, mint a nagyobb gyermekek.

    A csecsemőkori GERD diagnosztikai vizsgálat csak akkor indokolt, ha a tünetek súlyosak, és nem szűnnek.

    (WEBBeteg - CS. K.,fordító; forrás: foxnews; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)
     

    Legutóbb frissült: 2011.12.03 10:57
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A reflux betegség

    A reflux (gastroesophagealis reflux, GERD) tüneteit az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk - írja Dr. Debreczeni Anikó a refluxról.

    Reflux és elhízás

    Az utóbbi évtizedekben nőtt a gastrooesophagealis reflux (GERD) tüneteinek és különböző komplikációinak a gyakorisága. Ezzel szinte párhuzamosan emelkedik az elhízott emberek aránya a populációban, elsősorban az Egyesült Államokban, de Európa és Ázsia egyes régióiban is. Nagy kérdés, hogy a kettő pusztán párhuzamosan emelkedik, vagy a túlsúly felelős a refluxbetegség és szövődményeinek kialakulásáért.

    A refluxbetegség várható kimenetele

    A reflux tünetei mindenképpen kezelést igényelnek. Az első lépés az életmód-változtatás, mely azonban önmagában az esetek jelentős részében nem elég hatásos.

    A gyomor ellenségei: kávé, dohányzás és stressz

    Nehézlégzés, mellkasi szorítás, égő érzés a has felső részén. A felsorolt tünetek könnyen összetéveszthetők a szívinfarktus jeleivel, sok esetben mégsem kardiológiai betegség áll a panaszok hátterében.

    Vigyázzon! A dohányzás növeli a reflux kockázatát is!

    Számos jó oka van annak, hogy leszokjunk a dohányzásról. Nem csak a rossz leheletre lehet gyógyír, de a leszokással csökken a rákos megbetegedések, szív-és tüdőbetegségek kockázata is. Azonban egy újabb okot is hozzáadhatunk a hosszú listához: a dohány – nem csak a cigaretta, hanem a szivar, vízipipa, nikotinos rágó és dohányrágás is- gyomorégést okozhatnak.

    Reflux - Melyik kezelés a hatékony?

    Egy friss tanulmány szerint műtéttel és az omeprazolhoz, lanzoprazolhoz vagy ezomeprazolhoz hasonló hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerekkel egyaránt hatékonyan kezelhető a krónikus reflux betegség.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások