Bírálják a csecsemőkori reflux kezelését

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A csecsemőkori reflux gyógyszeres kezelése egyre gyakoribb, annak ellenére, hogy tudományosan nem bizonyított, hogy jelentősen javítanának a babák állapotán.

A jelenség hátterében általában az áll, hogy a szülők félreértelmezik a gyermek normális reakcióit, és azonnal gyógyszerért rohannak az orvoshoz. Egy átfogó tanulmány szerint 1999 és 2004 között a csecsemőknek felírt proton-pumpa gátlók (gyomorsav termelést gátló szer) aránya hétszeresére növekedett. A szakembereket meglepte, hogy már 4 hónapos kor alatti babák esetében is gyakori a reflux gyógyszeres kezelése.

Korábban nem igazán tulajdonítottak jelentőséget a csecsemőkori felböfögésnek, "bukásnak", hiszen a babáknál mintegy 40-70 százalékánál napi rendszerességgel előfordul. A szülőknek fontos tudni, hogy ez csecsemőkorban nem annak a következménye, hogy a gyermek szervezete nem tudja kezelni a savat, és hogy az ő esetükben nem is savas reflux betegségről van szó.

A GERD és a savas reflux csecsemő és gyermekkorban

A legtöbb csecsemő rendszeresen bukik vissza tejet a nap folyamán. Azonban ha ez egyéb problémákat is okoz, vagy más tünetekkel együtt jelentkezik, valószínűleg gastroesophagealis reflux betegség (GERD) okozza, ami idősebb gyerekeknél is előfordulhat.

A csecsemőkori bukás legfőbb oka, hogy rövid, és feszes a nyelőcső, kicsi a gyomor űrtartalma, nem zár jól a gyűrű,a gyermek így nem bírja bent tartani a lenyelt, nagy mennyiségű tejet/tápszert. Ez olyan reflux, amit nem kell kezelni, és nem összetévesztendő a GERD-del (gatrooesophagealis reflux betegség), és az esetek 95 százalékában magától kinövi a baba.

A szülők hajlamosak a baba túlzott sírását is gyomorpanasznak vélni, noha az első 3-5 hónapban történő fokozott sírósság teljesen normális az újszülötteknél. A túlzott sírás hátterében ritkán állhat például tej- vagy egyéb élelmiszer allergia, mely tényleges gyomorpanaszokat okozhat.

Hatástalan kezelés, potenciális veszélyek

A csecsemőkori proton-pumpa gátló alkalmazása legtöbb esetben felesleges, hiszen egy nagy klinikai vizsgálat is kimutatta, hogy azok hatása a picikre nem volt jobb, mint a placebóé. Ugyanakkor számos veszélye van a normális savtermelés csökkentésének.

A gyomorsav fontos szerepet játszik a fertőzésekkel szembeni védelem kialakításában, illetve bizonyos tápanyagok felszívódásának elősegítésében. A savcsökkentőt szedő felnőttek esetében is fokozott a kockázata az akut gasztroenteritisz, egyfajta tüdőgyulladás és az élelmiszer-allergiák kialakulásának, így a savcsökkentés a csecsemőkre is ugyanilyen veszélyeket jelenthet. Ugyanakkor a proton-pumpa gátlók okozhatnak bizonyos tápanyag hiányosságokat is, ami különösen aggasztó fejlődő szervezet esetén.

Komoly probléma az is, hogy a szülők hajlamosak túladagolni a gyógyszert, úgymond „a biztonság kedvéért”, figyelmen kívül hagyva, hogy a csecsemők sokkal lassabban bontják azt le, mint a nagyobb gyermekek.

A csecsemőkori GERD diagnosztikai vizsgálat csak akkor indokolt, ha a tünetek súlyosak, és nem szűnnek.

(WEBBeteg - CS. K., fordító; forrás: Foxnews; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Cikkajánló

A refluxbetegség (GERD)

Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Reflux
A reflux (gastrooesophagealis reflux, GERD) betegséget az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk.
Immunrendszer
Immunrendszer

Mi kell ahhoz, hogy jól működjön? (x)

Hurutos köhögés
Hurutos köhögés

Hurutoldó gyógynövények és készítmények.

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Debreczeni Anikó, Dr. Szigeti Nóra
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.