- Betegségek megértése: terápia cikkek

- Betegségek megértése: terápia cikkek

TIC: akaratlan izomrángások - Mi okozza és hogyan kezeljük?

WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
2022-04-13 03:03

Leggyakoribb tünetek: izomrángás a szem körül, bizarr mozgások az arc, a váll és a kar izmaiban. Oka ma még ismeretlen, leginkább különböző méhen belüli ártalmakat feltételeznek a háttérben.

Paranoia és a paranoid kórképek

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos
2022-06-25 04:03

A paranoid viselkedés enyhe formái még a normál személyiség részének tekinthetők, de gyakran betegség tünete, vagy önálló betegség a pszichiátrián belül. Üldözési mániának fordítása nem teljesen fedi a valóságot.

A nyugtalan lábak tönkretehetik az alvást

Sleepcenter - Dr. Vida Zsuzsanna, szomnológus főorvos
2022-06-11 18:33

Sokak életét megkeseríti, mégis csak ritkán sikerül azonosítani a nyugtalan láb szindrómát, amely - többek közt - a nyugodt alvást is ellehetetlenítheti.

Elkerülő/korlátozó táplálékfelvételi zavar (ARFID)

WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító, Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
2022-06-09 17:03

Az elkerülő/korlátozó táplálékbeviteli rendellenességet (Avoidant/restrictive food intake disorder (ARFID)) az jellemzi, hogy a személy szigorúan korlátozza az étrendjét, és csak bizonyos típusú ételeket eszik. Korábban ezt az állapotot „szelektív étkezési zavarnak” nevezték.

ADHD: gyakoribbak a munkahelyi és párkapcsolati problémák

Semmelweis Egyetem
2022-06-07 22:03

A kezeletlen gyermekkori figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (ADHD) felnőttkorban is komoly problémákat okozhat, a későbbi karrierre és az érzelmi életre egyaránt kihatással van - figyelmeztetett Dr. Pulay Attila.

Az agresszív viselkedés okai - Ki nem tudja kontrollálni?

WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
2022-06-03 03:03

A düh és az agresszivitás természetes emberi ösztön, mindannyiunk életében jelen van. Vannak azonban olyan emberek, akik nem tudják kontrollálni indulataikat és agresszív viselkedésükkel veszélybe sodorják magukat és másokat is.

Fóbiák - Amikor támad a pánik

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika
2022-05-25 22:03

A fóbiás beteg rendszerint tisztában van a szorongása túlzott mértékével, de az adott tárgyat, személyt, jelenséget a valósnál mégis félelemkeltőbb tulajdonságokkal ruházza fel. Egyes fóbiák teljesen irracionálisak, ennek ellenére komoly orvosi problémát jelentenek és kezelhetőek.

Sématerápia - egy új, hatékony pszichoterápiás megközelítés

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
2022-05-23 13:03

A sématerápia egy olyan integratív - vagyis több, hatásos módszertant egyesítő - pszichoterápiás megközelítés, amely az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségre tesz szert hatékonysága miatt mind a kliensek, mind a terapeuták körében.

Pszichés problémák és kezelésük stroke után

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus és Dervalics Dóra, pszichológus
2022-05-23 09:33

Az agyi érkatasztrófa hirtelen kialakuló állapot, ami az esetek jelentős hányadában teljes életminőség-változást von maga után. Mindez nem csupán a betegek fizikai problémáit (pl. bénulás, önellátási nehézségek, beszédzavar) foglalja magába, hanem az agykárosodásnak, illetve a megváltozott életmódnak lelki vonatkozásai is vannak.

Tériszony - Természetes félelem vagy kóros állapot?

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
2022-05-22 09:33

A tériszonytól szenvedő emberek természetellenesen erős félelmet éreznek a magasságtól, illetve a magasból a mélységbe való letekintéstől. Miközben mások élvezik a magaslati kilátást, a tériszonyosok szédülnek, verejtékeznek és a szívük kalapál.