• Mentális retardáció: terápia és kilátások

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter

    Legfontosabb a megelőzés. A családtervezés, terhesgondozás nem titkolt célja, hogy segítsen megelőzni a hiánybetegségek, drogok, alkohol okozta károsodásokat, még időben kiszűrni genetikai rendellenességeket.

    A téma cikkei

    2/1 A mentális retardáció
    2/2 Mentális retardáció: terápia és kilátások

    A kórlefolyás erősen függ az állapot súlyosságától, illetve a szociális készségek szintjétől. Még súlyosabb fogyatékosok is jól képezhetőek, könnyebben illeszkednek be környezetükbe, vállalhatnak munkát, ha viselkedésük jól irányítható, együttműködőek. Ugyanakkor a nehezen befolyásolható, antiszociális viselkedés a jobb képességek ellenére rosszabb prognózist jelez.

    Még súlyos mentális retardációban is helye lehet a képzésnek (ürítési funkciók kontrollja, önellátásban segítés, szükségletek jelzése). Közepesen súlyos és enyhe mentális retardáció esetén pedig megfelelő képzéssel jelentős javulást, akár autonómia megszerzését, munkavállalást is el lehet érni.

    Hirdetés

    A megfelelő képzés, foglalkoztatás jelentősen enyhítheti a társadalmi terheket. Jelenleg a növekvő iskolai elvárások miatt az enyhén fogyatékos egyének is kihullanak az iskolarendszerből, munkahelyi foglalkoztatásuk gyakran komoly nehézségekbe ütközik. Odafigyelés, megfelelő képzés, szociális készségek elsajátítása nélkül még a jobb képességű fogyatékosok számára is a szociális otthon lehet az egyetlen megoldás, tovább növelve az állami költségeket. Ezek a betegek könnyen sodorhatóak, befolyásolhatóak, erkölcsi érzékük gyenge, így gyakran résztvevői egyszerűbb bűncselekményeknek, melyek fokozott figyelemmel, foglakoztatással megelőzhetőek lennének.

    Mentális retardáció
    A mentális retardáció tulajdonképpen nem klasszikus értelemben vett betegség, hanem inkább egy kóros állapot, amikor a szellemi képességek fejlődése elmarad, megreked egy bizonyos szinten. A kórokról, fokozatokról előfordulási gyakoriságról, diagnosztikáról részletesebben előző cikkünben olvashat.

    Terápiás lehetőségek

    Legfontosabb természetesen a megelőzés. A családtervezés, terhesgondozás nem titkolt célja, hogy segítsen megelőzni a hiánybetegségek, drogok, alkohol okozta károsodásokat, még időben kiszűrni genetikai rendellenességeket. A megfelelő szülészeti és újszülött ellátás igyekszik minimalizálni a születési károsodások, hipoxia hatását, számos anyagcsere rendellenességre néhány napos korban szűrővizsgálat történik, hogy sikerüljön megelőzni a nagyobb károsodást gyógyszerekkel, diétával (pl. fenilketonuria).

    Cél a szellemi visszamaradás mielőbbi kiszűrése, hogy célzott gyógypedagógiai módszerekkel minél előbb elkezdődhessen a fejlesztés. Érdemes ebbe a családot is bevonni. Nagyon fontos a felvilágosítás, jó lenne a pszichoszociális ártalmakat minél inkább mérsékelni. A társuló pszichés, magatartás tünetek (pl. agresszivitás, érzelmi labilitás, sztereotip mozgászavarok, stb.) gyakran tartós gyógyszeres kezelést igényelnek.

    A beteg megóvása érdekében szükség lehet gondnokság alá helyezésére is, erre orvosi javaslat mellett bírósági eljárás keretében kerülhet sor. Gondnok lehet valamely családtag, vagy hivatalosan kijelölt személy.

    A gondnokság lehet csak korlátozó érvényű, mikor a beteg bizonyos jogait önállóan gyakorolhatja, de súlyosabb ügyekben csak gondnokával közösen dönthetnek. Ez megóvhatja attól, hogy pl. nyerészkedő megfoszthassák házától, értéktárgyaitól. Súlyos mentális retardáció esetén szükség lehet cselekvőképességet kizáró gondnokságra is. Ekkor a beteg minden ügyét gondnoka intézi. A beteg nem rendelkezik személyi igazolvánnyal, nyugdíját is gondnoka veszi fel, aki azonban elszámolásra köteles.

    Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvosForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos

    2/1 A mentális retardáció |  2/2 | Következő
    Módosítva: 2020.08.24 17:05, Megjelenés: 2012.02.09 13:47
   • Cikkajánló

    A stressz következményei

    A stressz következményei

    B. M., szakfordító

    Számos negatív hatása van az egészségre. A legveszélyesebb a tartós stressz.

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    Cs. K., fordító

    Milyen tünetei lehetnek? Ha prosztatagyulladásra gyanakszik, keresse fel orvosát!

    A mentális retardáció

    A mentális retardáció tulajdonképpen nem klasszikus értelemben vett betegség, hanem inkább egy kóros állapot, amikor a szellemi képességek fejlődése elmarad, megreked egy bizonyos szinten.

    Lányoknál gyakran nehezen ismerik fel az autizmust

    Lányoknál sokszor nem veszik észre vagy hibásan diagnosztizálják az autizmust, mert annak előfordulása sokkal gyakoribb a fiúknál.

    Amikor a lélek betegíti meg a férfiak testét

    A férfiak az erősebb nem képviselői, de számos tekintetben sokkal gyengébbek, érzékenyebbek, mint a nők, csakhogy problémáik kifejezésére ritkán találnak jó megoldást. Ha az egészségükről van szó, hamarabb nyúlcipőt húznak, és messze elkerülik az orvosi vizsgálatokat, vagy épp a bolhából is elefántot csinálnak, és olykor vélt, szerintük létező panaszaikkal orvosok sokaságát keresik fel.

    Hol kezdődik a mentális retardáció? - Az orvos válaszol

    Egy 3,5 éves kisfiúról lenne szó. Megállapították, hogy értelmi fogyatékos, de a fogyatékosság súlyosságát még nem. Sokszor furcsán viselkedik (dührohamai vannak, bántja magát). Mit lehet tenni? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovat kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Bőrbetegségek a lábon
    A különböző lábgomba fertőzések gyakoriságuk miatt ma már népbetegségnek számítanak.
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások