MR, CT, ultrahang? Melyik szűrővizsgálat mire való?

Szerző: Diagnoscan Magyarország

Mikor van szükség MR-re? Mikor CT-re? Hogyan működik az ultrahang? Milyen esetekben ajánlottak ezek a vizsgálatok? Most mindent megtudhat. (x)

A CT-vizsgálat bármely életkorban végezhető, de tekintettel a röntgensugár alkalmazására gyermekek vizsgálatát csak rendkívül indokolt esetben végezzük. Terhességben szintén csak rendkívüli indikáció esetén kerülhet sor CT-vizsgálatra.

MR, CT, ultrahang, röntgen? Melyik szűrővizsgálat mire való?

Milyen esetekben ajánlott?

Idegrendszeri (agyi és gerinc) betegségek keresésére vagy kizárására. Arckoponya, orrmelléküregek állapotának megítélésére. Daganatos betegségek gyanújában a test bármely területén, ismert daganat kiterjedésének pontos vizsgálatára. Gyulladásos betegségek kimutatására, a daganat vagy gyulladás kezelésekor az eredményesség megítélésére. Balesetek, sérülések esetén vérzés, a csontok, lágyrészek állapotának megítélésére. Az erek szűkületeinek, elzáródásának kimutatására.

Van-e kockázata?

A képalkotás röntgensugárral történik, ami sugárterhelést jelent a betegnek. Ritkán ugyan, de a CT-vizsgálatkor vénásan adott kontrasztanyag allergiás reakciót okozhat.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A CT-vizsgálószerkezet egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, amelynek aljában egy asztal mozog. Ezen az asztalon fekszik a beteg vizsgálat közben. A mérés rövid ideig tart, alatta sem mozogni sem lélegezni nem szabad. Legtöbb esetben a második "mérés" előtt vénásan jódos kontrasztanyagot adnak. Szükség esetén több "mérés" is készül.

Hasi-kismedencei általános CT-vizsgálatnál a szervhatárok jobb elkülönítésére 1,5-2 liter folyadékot kell elfogyasztani a tényleges vizsgálat előtt, 1-1,5 óra alatt.

Speciális hasi-kismedencei CT-vizsgálat a vékonybelek vizsgálatára: a vékonybelek folyadékkal történő feltöltése a vizsgálat feltétele. Speciális hasi-kismedencei CT a vastagbelek megítélésére: a megfelelő ábrázoláshoz a kellően kitisztított vastagbelet a végbélbe helyezett kicsi, vékony csövön keresztül levegővel feltöltjük, ehhez injekcióban görcsoldót kap, hogy a procedúra kellemetlenségét csökkentsük.

Speciális CT-vizsgálat a szív és a szív koszorús ereinek megítélésére: a könyökvénába adott kontrasztanyag segítségével ábrázoljuk a szívet és annak ereit.

MR vizsgálat

Az MR (mágneses rezonanciás) vizsgálatot döntően a koponya, a gerinc és az ízületek betegségeinek vizsgálatára alkalmazzuk, de kiválóan alkalmazható a nyak, a mellkas, az emlő, a has és a kismedence vizsgálatára is. Az erekről is információt kaphatunk. A leggyakoribb indikációk: fejfájás, szédülés, agyi történés, áttétkeresés, sérülések, gerinc vagy ízületi problémák.

MR, CT, ultrahang, röntgen? Melyik szűrővizsgálat mire való?

Milyen korosztálynak?

A Diagnoscan garantáltan várólistamentes központjai

Budapest Bank Center és Mammut II., 4. emelet.

Minden korosztály vizsgálható, de csecsemők, kisgyermekek, klausztrofóbiás, ill. eszméletlen, de akaratlan mozgást végző betegeknél szükség lehet nyugtatásra illetve altatásra.

Vannak-e mellékhatásai?

Amikor egy szerv működéséről, vagy a szervben lévő elváltozásról pontosabb képet kell kapnunk, intravénásan MR kontrasztanyag adása lehet szükséges. Ez a kontrasztanyag nem tartalmaz jódot, de előfordulhat túlérzékenységi reakció, ami döntően enyhe lefolyású.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálat fekvő helyzetben (döntően hanyatt, néhány esetben hason) történik. A vizsgálat több mérési sorozatból áll, egy-egy sorozat közben (2-4 perc) nem szabad mozogni, az operátor által beállított testhelyzetben kell feküdni. A mellkasi és hasi MR vizsgálatoknál a légzést vissza kell tartani az operátortól mikrofonon keresztül kapott utasítás szerint.

Mit tegyünk a vizsgálat előtt?

Tekintettel arra, hogy a mérések során rádiófrekvenciás gerjesztés történik, azoknál a betegeknél, akiknek pacemakert (szívritmus szabályozót) ültettek be, a vizsgálat nem végezhető el. Meg kell győződni arról, hogy nincs a szervezetbe műtéttel beépített- (csípő- vagy egyéb ízületi protézis, szög, csavar, fémbillentyű, ideg- vagy érsebészeti érszorító, fül implantátum stb.), vagy baleset során odakerült mágnesezhető anyag (vasból, acélból készült csípő- vagy egyéb ízületi protézis, szög, csavar, fémbillentyű, ideg- vagy érsebészeti érszorító, fül implantátum stb.), mert ezek a mágneses térben a helyükről elmozdulhatnak, és ezzel súlyos, akár életveszélyes sérülést okozhatnak, vagy a vizsgálatot értékelhetetlenné tehetik.

A vizsgálati idő testtájanként 15-40 perc.

Ultrahang

Privát Diagnoscan Központok

Mamut II. 4. emelet Cím: 1024 Budapest, Lövőház utca 2-6. Telefon: +36 40 91 81 91, Mobil: +36 30 944 68 60

Budapest Bank Center Cím: 1054 Budapest, Szabadság tér 7. Telefon: +36 1 803 64 64, Mobil: +36 30 629 27 26

Hasi, kismedencei ultrahang vizsgálatot hasi és alhasi panaszok esetén, lágyrész ultrahang vizsgálatot nyaki és egyéb lágyrész elváltozás gyanújakor, (pl. pajzsmirigy, nyirokcsomók, stb. megítélésére). Erek Doppler ultrahang vizsgálatát dohányzás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség, érelmeszesedés, stb. esetén ajánljuk.

Milyen korosztálynak?

Ultrahang vizsgálat bármely életkorban végezhető. 50 éves kor fölött mindkét nemnél javasolt rendszeres hasi-kismedencei UH és a nyaki erek ultrahang vizsgálata.

Milyen időközönként ajánlott?

1-2 évenként (általános állapottól és rizikófaktoroktól függően), illetve panasz vagy a kontrollvizsgálatok igénye szerint.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálatok fekvő testhelyzetben történnek, kontakt gél használatával. Egyes szervek jobb vizsgálhatósága érdekében a betegnek rövid időre vissza kell tartani a lélegzetét, illetve mindkét oldalára el kell fordulni.

Mit tegyünk a vizsgálat előtt?

Hasi UH vizsgálat előtt 6 órával már nem szabad enni, csak csapvíz ill. szénsavmentes ásványvíz fogyasztható. Kávé, tea, rostos üdítőital fogyasztásától, dohányzástól, rágógumizástól tartózkodni kell. Kismedencei UH vizsgálat tervezett időpontja előtt 2 órával 4-5 dl, fent ajánlott folyadék fogyasztása és a vizelet visszatartása javasolt. A vizsgálat átlagosan 15-20 percig tart.

Ha Ön is fontosnak tartja a megelőzést, tegyen egy próbát és jelentkezzen be valamelyik várólista mentes, privát központunkba!

DiagnoscanDiagnoscanDiagnoscanDiagnoscanDiagnoscanDiagnoscanDiagnoscanDiagnoscanDiagnoscanDiagnoscan

Diagnoscan

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Egészséges táplálkozással enyhíthetők. Mit együnk és hogyan?

Premenstruációs tünetegyüttes Premenstruációs tünetegyüttes

Lelki és testi tünetek a menstruáció előtti napokban.

Egyre több az 5 év alatti...

A háziorvosok tapasztalata szerint egyre több az új fertőzött, és meglepően sok közöttük a gyerek, különösen az öt év alatti. Az utóbbiak...

Hidegfront - komoly egészségügyi...

Az ingerlékenységen, fejfájáson és alvászavaron túl komoly egészségügyi problémákat is okozhatnak a frontok, ilyenkor növekszik a szívinfarktus...

Forradalmasíthatja a szív- és...

Forradalmasíthatja a szív- és érgyógyászatot, valamint az onkológiai diagnosztikát az az új CT-készülék, melyet a világon elsők között...

Kontrasztanyagos CT-vizsgálat

Milyen betegségek, panaszok esetében lehet szükség kontrasztanyagos CT-vizsgálatra? Milyen kontrasztanyagot használnak hozzá? Hogyan történik maga a...

Diagnosztikai módszerek: a CT...

A CT (komputertomográfia) röntgensugárzáson alapuló módszer, melynek során az emberi szervezet vizsgált tájékáról a test hossztengelyére...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.