• Ugrásszerűen nőhet a parkinsonosok száma

    Szerző: FH

    A lakosság elöregedésével párhuzamosan ugrásszerűen fog nőni a Parkinson-betegek száma a világon, és ez már a következő évtizedekben is súlyos terhet fog róni a közegészségügyi rendszerekre - hívják fel a figyelmet szakértők a Parkinson-kór világnapján.

    A Parkinson-kór és más idegrendszeri leépüléssel járó időskori betegségek egyre gyakoribbá válnak, és ezt nem fogják bírni a nem intézményesített házi jellegű gondozási rendszerek, amelyek már mai is teljesítményük határán vannak.

    Az Európai Parkinson-társasaság szerint hiányoznak a megfelelő intézményi gondozók, szerepüket önkéntesek igyekeznek pótolni. Mivel egyre nő a társadalmakban az idősek aránya, az öregkori betegek gondozása csillagászati összegekbe fog kerülni, ha azonnal nem hoznak megfelelő intézkedéseket, hívja fel a figyelmet a Parkinson-társaság.

    Hirdetés

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a Parkinson-kór miatt 2030-ra 20 százalékkal fog csökkenni az egészségben leélt évek száma. Ez a mutató (angol rövidítéssel DALY) fejezi ki a betegségek miatti korai halált és a betegségben leélt életéveket, másképpen mondva a betegség miatt elvesztett egészséges életéveket.

    Az Alzheimer-kór esetében, amely - a Parkinsontól elérően - tipikusan csak idős korban jelentkezik - még drámaibb lesz az elvesztett egészséges életévek számának növekedés. WHO szerint 2030-ra 66 százalékkal lesz nagyobb az Alzheimer-betegség miatt elvesztett egészséges évek száma, 2005-höz képest.

     Kapcsolódó cikkek


      - A Parkinson kórról
      - Az Alzheimer kór és tünetei
      - Egyéb neurológiai tünetek
      - A Thomsen-kór

    A Parkinson-betegségben elpusztulnak azok az agysejtek, amelyek a mozgáskoordinációhoz szükséges dopamin hírvivő molekulát termelik. Ezért a betegnek nehézségei vannak az akaratlagos mozgással. A Parkinsont - tévesen - időskori betegségnek tartják, pedig például Franciaországban a Parkinson-betegek 10 százaléka 45 év alatti.

    A betegséget James Parkinson angol orvosról nevezték el, mert ő adta az első rendszeres leírását 1817-ben. Az ő tiszteletére tartják születésnapján, április 11-én a Parkinson-betegség világnapját.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.04.11 10:03
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az agykutatás új területe

    Az Alzheimer-kór kialakulásának megértésében is segíthet az a kutatás, amely az agy eddig ritkán vizsgált területével foglalkozik. A Debreceni Egyetemen országosan egyedülálló módszerrel vizsgálják az idegsejtek és a gliasejtek egymásra hatását.

    Alzheimer-kór: új kezelés a láthatáron

    Míg az Alzheimer-kór kezelésében a legtöbb gyógymód a memória javítását célozza meg, az Ohiói Állami Egyetem Wexner Orvostudományi Központjának kutatói mély agyi stimulációs eljárással próbálkoznak a betegek problémamegoldó és döntéshozó képessége csökkenésének lelassítására.

    Akár Alzheimer-kórra is figyelmeztethet a szaglás romlása

    Neurológiai betegségekre, például Alzheimer- vagy Parkinson-kórra is utalhat a szagláscsökkenés, amely akár tumorok vagy különféle endokrinológiai elváltozások első jeleként is megjelenhet – hívta fel a figyelmet Dr. Krasznai Magda.

    Őssejtkutatás - Továbbra is finanszírozzák

    Az amerikai fellebbviteli bíróság úgy határozott, hogy tovább folytathatják az őssejtkutatások szövetségi finanszírozását.

    Védőoltás Alzheimer-kór ellen - Már tesztelik

    Kipróbálási szakaszba lép egy Alzheimer-kór elleni kísérleti vakcina, amelyet hat európai országban tesztelnek betegeken – közölte az Affiris osztrák biotechnológiai vállalat.

    Az időskori elbutulás korai előjelei

    Német orvosok szerint már korai jelek utalhatnak a Parkinson- vagy az Alzheimer-kórra, még mielőtt a tényleges tünetek jelentkeznek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.