• A méhen belüli hormontartalmú fogamzásgátlók

    WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes

    Napjainkban egyre népszerűbb az új, hormont is tartalmazó méhen belüli fogamzásgátló eszköz. A lényege, hogy egy hormont is tartalmazó eszközt helyez az orvos a méh üregébe, ami helyben fejti ki a hatását.

    A hagyományos méhen belüli eszközök, vagyis a spirálok anyaga valamilyen fém. A méh üregébe helyezve steril gyulladást váltanak ki, ezzel megakadályozva a megtermékenyített petesejt beágyazódását.

    Hirdetés

    A méhnyakon át egy jelzőszál vezet a hüvelyből az eszközhöz, ami fokozhatja a méh üregébe feljutó baktériumok számát, ezért használatuk alatt gyakrabban alakulhatnak ki felszálló fertőzések, kismedencei gyulladások, esetenként súlyos formában is.

    Miért más a hormontartalmú méhen belüli eszköz?

    A méhen belüli hormontartalmú eszköz könnyű műanyagból készül, T-alakú , ahol a T betű szára kissé vaskosabb, mint a többi része. Ebben a vastagabb részben található a hormon, ami egy progeszteron-származék: levonorgestrel.

    Méhen belüli hormontar-
    talmú eszköz

    Az anyag folyamatosan szabadul fel a méh üregében, és fejti ki ott a hatását. A csak progeszteront tartalmazó minipill-ekkel szemben a hormontartalma sokkal alacsonyabb, és a méh nyálkahártyájára hat közvetlenül.

    Csak nagyon kevés mennyiség szívódik fel a véráramba. A hormon hatására a méh nyálkahártyája elvékonyodik, megváltozik a hám csillószőreinek mozgása és a nyakcsatorna nyáktermelése, ezáltal meggátolja a spermium bejutását a méh üregébe, tehát hasonlóan a fogamzásgátló tablettákhoz a petesejt és a hímivarsejt találkozását akadályozza meg.

    Ha mégis létrejönne a megtermékenyülés, a beágyazódás a vékony méhnyálkahártyába lehetetlen lenne. Mivel a módszer több ponton hat, még biztonságosabb, mint az eddigi fogamzásgátló módszerek, majdnem 100 %-os a hatékonysága. 1000 nő közül, akik 1 évig a hormontartalmú méhen belüli eszközt használják, mindössze egy fog teherbe esni.

    Az eredmény lényegesen jobb, mint a hagyományos eszközökkel, ahol 1000 nő közül egy év alatt 10-en lesznek terhesek.

    Szoptatás közben és idős korban is használható

    Az eszköz eredetileg fogamzásgátlónak lett kifejlesztve, de emellett jó hatása van a fájdalmas, bő vérzéssel járó menstruációra is, hiszen a méh nyálkahártyáját elvékonyítva sokkal kevesebb lesz a vérzés mennyisége, előfordulhat az is, hogy egyáltalán nem jelentkezik.

     A hagyományos spirál esetében gyakrabban jelentkező kismedencei fertőzések sem jelentkeznek olyan gyakran, hiszen a méhnyák összetételének megváltozása által a nyakcsatorna olyan anyagot fog termelni, amin a baktériumok szinte nem juthatnak keresztül.

     

    Méhen belüli fogamzásgátló eszköz (spirál)
    Méhen belüli fogamzásgátló eszköz (spirál)

    Kimutatták, hogy a nem túl nagy miómák kezelésében is segítséget nyújthat, a növekedésüket megakadályozza, sőt akár csökkentheti is, emellett a túl nagy mennyiségű vérzés is csökken. A nagyobb méretű miómák esetenként a méh üregét is torzíthatják, és megakadályozzák, hogy az eszköz a helyén maradjon, így ilyenkor nem alkalmazható biztonsággal.

    Mivel a méhnyálkahártyát elvékonyítja, hatásos lehet az időskori vérzészavarok kezelésében is, ellenben a változókori általános tüneteket, mint a hőhullámok, vagy levertség nem enyhíti.
    Szoptatás alatt is biztonsággal alkalmazható, a hormontartalma nem befolyásolja a tejtermelést. Elsősorban már szült nőknek ajánlott az alkalmazása, de kellő orvosi ellenőrzés mellett még nem szült nőknek is fel lehet helyezni az eszközt megfelelő indikációban.

     Ön tudta?

    A petesejtek korai alakjai már néhány hetes leány magzatok petefészkében is kimutathatók. Ezek száma a születés időszakára jelentősen lecsökken, azonban még így is körülbelül egymillió csírasejt marad. A nemi érés idejére további csökkenés megy végbe.

    Amikor a tablettaszedés ellenjavallt, vagy a rendszeres szedése nem megoldható, vagy nem biztonságos, a hormon tartalmú eszköz alkalmazható lehet.

    A spirálok alkalmazása esetén a méhen kívüli terhesség gyakrabban fordulhat elő, így alkalmazásuk nem javasolt, ha már valakinek volt méhen kívüli terhessége. A hormon tartalmú méhen belüli eszköz alkalmazása esetén a kockázat annyira lecsökken, hogy szükség esetén ezek a nők is használhatják.

    Ötéves biztonság

    A hormont is tartalmazó eszköz ára kicsivel több, mint 40.000 forint. Kárpótolhat ezért a tény, hogy az 5 éves használat alatt fogamzásgátló tablettára többet költenénk, nem is beszélve a betétekről, tamponokról.

    Sikeres alkalmazás esetén az ára biztosan megtérül. Ha az első hónapok folyamán probléma lép fel alkalmazása közben, például az eszköz kicsúszik a méh üregéből, garanciálisan visszatérítik az árát. Az eszköz a menstruáció utolsó napjaiban kerül felhelyezésre, és néhány napon belül kifejti fogamzásgátló hatását. Az első 3-4 hónapban gyakran fordul elő pecsételő vérzés, akár folyamatosan is.

     

     Pearl-index: fogamzásgátlási módszerek összehasonlítása
    A 100 nőnél egy évig alkalmazott módszer, illetve a módszer használatának egy éve alatt terhessé vált nők száma. (Forrás: szexualpszichologia.hu)

    • Nincs fogamzásgátlás -  85
    • Megszakításos védekezés - 35
    • Naptár-módszer - 14-40
    • Spermicidek - 5-20
    • Méhszájsapka - 7-11
    • Óvszer használata - 3-4
    • Női óvszer - 1-5
    • Pesszárium spermiciddel - 2-3
    • Hőmérőzés - 0.5-3
    • Injekció - 0.03-2
    • Hormonális IUD - 0.05-0.1
    • Fogamzásgátló tabletta 0.1-0.5
    • Sterilizáció - 0.1-0.3
    • Implantátum - 0

    Ez nagyon kellemetlen mellékhatás, de néhány hónap alatt a méhnyálkahártya elvékonyodik annyira, hogy megszűnik a barnás vérzés. Az 5 év letelte után az eszközt újra kell kicserélni, de hamarabb is el lehet távolítani, ha valaki meggondolja magát gyermekvállalás, vagy egyéb ok miatt.

    Mellékhatások

    A hormontartalmú eszköz nagyobb mérete miatt kissé hajlamosabb arra, hogy kicsússzon a méh üregéből. Ilyenkor erősebb vérzés, alhasi görcsök jelezhetik a folyamatot, de ritkán az is előfordulhat, hogy nem okoz tüneteket.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Fejfájás, vízvisszatartás, gyakoribb pattanások csak nagyon ritkán jelentkeznek, és általában néhány hétnél nem tartanak tovább, hiszen a hormonból csak nagyon kis mennyiség jut a véráramba.

    Az egyszerű petefészek ciszták körülbelül háromszor gyakrabban fordulnak elő a progeszteron-származék következtében, általában 2-3 hónapon belül kezelés nélkül felszívódnak, és az ellenőrzésen kívül nem igényelnek más teendőt.

    Az első hónap folyamán ritkán fordulhat elő a hosszabb menstruációs vérzés, és néhány hónapig pecsételő vérzés, amíg a gyógyszer kifejti teljes hatását.

     A felszálló fertőzés kialakulását csökkenti a méhnyak által termelt nyák minőségi változása miatt. A felhelyezést követő 20 napban viszont gyakrabban fordulhat elő fertőzés, ezért azon nők esetében, akinél a fertőzés nagyobb valószínűséggel fordulhat elő, a felhelyezés előtt szűrés javasolt.

    Az új hormon tartalmú eszköz tehát egy ideális megoldás lehet sok nő számára. Nőgyógyász orvossal közösen könnyen el lehet dönteni, alkalmas-e a páciens az eszköz viselésére, és az esetleges kellemetlen első hónapokat követően egy kényelmes megoldás lehet a fogamzásgátlásban.

    (WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes)

    Módosítva: 2013.10.21 07:11, Megjelenés: 2013.10.21 07:11
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Kenőcs a száraz bőr ellen

    Kenőcs a száraz bőr ellen

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    Ez az ápoló kenőcs használható a test bármely részén, egész évben, akár mindennap. (x)

    Bepisil, rohan a WC-re

    Bepisil, rohan a WC-re

    Dr. Sándor György

    Hogyan előzhetők meg a húgyhólyag és az alsó húgyutak funkcionális zavarai?

    Nyolc dolog, ami árt a bélflórának

    A bélflóra az egészség forrása lehet, azonban ha egészséges egyensúlya megváltozik, betegséget és fáradtságot okozhat. Éppen ezért az egészséges bélflóra felépítése és fenntartása nagyon fontos. Cikkünkből megtudhatja, hogyan érheti el ezt, illetve melyik az a nyolc dolog, amit kerülnie kell, ha bélflóráját egészségesnek szeretné tudni.

    Életünk titokzatos társa, a bélflóra

    Velünk él és alakul születésünktől fogva, befolyásolja egészségünk, közérzetünk alakulását, mégsem ismerjük eléggé.

    Fogamzásgátlók és fejfájás

    Régóta ismert tény, hogy a nők körében gyakoribb a fejfájás megjelenése, mint férfiaknál. Ez a különbség a nemek között csak serdülőkor után jelentkezik és a változó kor elmúltával ismét megszűnik.

    Hypertonia és fogamzásgátlás

    Milyen fogamzásgátlási módszer javasolt a magas vérnyomásban szenvedő betegeknek?

    Fogamzásgátlás és kényelem

    Sok szó esik a választható fogamzásgátló módszerek hatékonyságáról, megbízhatóságáról, esetleges mellékhatásairól. Mivel a nők nagy része sok évig használja egyik vagy másik megoldást, nem elhanyagolható szempont az egyes módszerek egyszerűsége, kényelme sem! A következő cikkben sorra vesszük a különböző fogamzásgátlási módszereket - elsősorban a kényelem szempontjából.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.