Dohányzó nőknél négyszer gyakoribb a méhen kívüli terhesség

Medipress
megjelent:

A dohányfüstben lévő mérgező anyagok megnövelik a méhen kívüli terhességek esélyét, állítják Edinburgh-i tudósok. A füst hatására PROKR1 nevű fehérje halmozódik fel a petevezetőben, mely elősegíti a megtermékenyített petesejtek méhen kívüli beágyazódását.

A nyugati világban a terhességek 2 százaléka méhen kívüli terhesség, a terhesség első három hónapjában ez a vezető halálok. Angliában évente 30 ezer méhen kívüli terhesség fordul elő, ezen terhességek 98 százaléka a petevezetőben tapad meg. A növekvő terhesség megrepeszti a petevezetéket, belső vérzést okoz, a későbbiekben pedig meddőséghez vezethet.

A PROKR1 hatására a megtermékenyített petesejt méhen belül ágyazódik be, ám ha a fehérje a petevezetőben is jelen van, az már méhen kívüli terhességet okoz. A kísérlet során dohányos illetve nem dohányos hölgyek szöveteit illetve méhen kívüli illetve belüli terhesek szövetmintáit elemezték. Azok a nők, akik dohányoztak és méhen kívüli terhességük is volt, azoknak kétszer akkora volt a PROKR1 szintje a petevezetőben, mint azoknak, akik nem dohányoznak.. A részletekről az American Journal of Pathology aktuális számában olvashatunk.

A kutatók úgy gondolják, hogy a PROKR1 fehérje gátolja a petevezető izomsejtjeinek működését, így a megtermékenyített petesejt nem tud kellő gyorsasággal előrejutni a petevezetőben. Az eredmények segítenek megérteni azt, miért gyakoribb a méhen kívüli terhesség a dohányosok között, illetve, hogyan hat a dohányzás a termékenységre. Dr Andrew Horne szerint azt könnyű belátni, hogy a dohányfüst károsítja a tüdőt, ám kísérletük során azt is bizonyították, hogy a véráram útján a szerevezet tetszőleges pontján, így akár a kismedencében is elváltozásokat okozhat.

(Medipress)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
A dohányzás számos betegséghez és különféle egészségkárosodáshoz vezet, és a test szinte minden szervét károsítja.
A HPV-tesztek típusai
A HPV-tesztek típusai

Milyen tesztek állnak rendelkezésünkre?

A vese betegségei
A vese betegségei

Mit lehet tenni a korai felismerésért?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.