A sclerosis multiplex társbetegségei és kezelésük

Dr. Kerekes Éva
szerző: Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus - WEBBeteg
frissítve: 2022.01.27.

Milyen betegségek kísérhetik a sclerosis multiplexet (szklerózis multiplex (SM)), és hogyan kezelhetőek ezek?

Az SM téma fontos cikkei
7/1 A sclerosis multiplex
7/2 Hogyan alakul ki a sclerosis multiplex?
7/3 A sclerosis multiplex kivizsgálása
7/4 A sclerosis multiplex kezelése
7/5 A sclerosis multiplex társbetegségei
7/6 SM - Amit Ön is megtehet
7/7 Mit tehetünk, ha szerettünk sclerosis multiplexben szenved?

Vizeletürítési zavar

A vizeletürítési zavar a sclerosis multiplex egyik fő tünete. A betegség elején mindössze a betegek 5 százalékában jelentkezik, de idővel növekszik a gyakorisága. Súlyossága általában korrelál a bénulás és a rokkantság súlyosságával.

Az érintett izmok bénulásától függően két típusa jelentkezhet a vizeletürítési zavarnak: tárolási zavar és vizeletürítési nehezítettség. A folyamatban részt vevő két izomzat beidegződése különbözik egymástól, ezért egymástól függetlenül károsodhat.

A tárolási zavar esetében gyakori és sürgető vizelési inger jelentkezik, gyakori az éjszakai vizelési inger, később teljes inkontinencia alakul ki (a beteg nem tudja kontrollálni a hólyag ürülését). Kezelésük elsősorban nem gyógyszeres: a folyadékbevitel csökkentése, főleg este, időzített vizeletürítés, hólyag- és intimtornák. Hólyaggyulladás kivédésére C-vitamin alkalmazása javasolt. Gyógyszeres kezelésre is van lehetőség - ezen készítmények fokozatosan titrálandók, és hozzászokás esetében szüneteltetésük hatékony lehet.

A vizeletürítési nehezítettség esetében a hólyag kitágul, de nem ürül ki. A vizelet nem indul el az inger ellenére, a beteg nem képes kiüríteni a hólyagot, majd a túlcsordult hólyagból a vizelet spontán kis mennyiségben szivárog. Ebben az esetben más típusú készítmények alkalmazása javasolt, illetve segíthet a hólyag területének masszírozása, szükség esetén önkatéterezés vagy tartós katéter felhelyezése a megoldás.

A két típusú vizeletürítési zavar kombinálódhat is. Ekkor is gyakori és imperatív (kényszerítő) a vizelési inger, de a vizelet ennek ellenére nehezen indul és a hólyag nem ürül ki.

Gyakori panasz az SM-es betegeknél a székrekedés is, a betegek felénél fordul elő.

Depresszió és egyéb pszichés tünetek

A depresszió gyakori tünet a kezdeti fázisban, ezt később a betegség homloklebenyre történő terjedésekor indokolatlan optimizmus és vidámság, valamint csökkent betegségbelátás és kritikai érzék váltja fel. Kényszersírás és kényszernevetés is jelentkezhet, amit emocionális labilitás és ingerlékenység kísér, mindez felkeltheti a bipoláris zavar gyanúját is, de lehet az SM tünete is. Depresszió esetében SSRI készítmények használhatóak.

Ritkán fordul elő, hogy szkizofreniára hasonlító pszichotikus állapot vezeti be a schubot (a betegség kiújulását). Ezt a pszichózist, mint a depressziót is, nem önálló kórképnek tekintik, hanem az SM egyik tünetének.

Fáradékonyság, alvászavar

A fáradékonyság a legtöbb betegnél jelen van a betegség kezdetétől fogva. A gyógyszeres kezelés által előidézett emelkedett testhőmérséklet ezt a panaszt fokozza. A legkifejezettebb délután és este. Az SM kezelésére használt gyógyszerek között az izomlazítók és a beta-interferon okoz fáradékonyságot. Célszerű a napi programot tervezni, több pihenő időszakot betervezni, nagy melegben légkondicionálást alkalmazni. Gyógyszeresen amantadin használható. Vannak biztató tanulmányok az L-karnitin hasznosságáról kóros fáradékonyságban.

Az alvászavar háromszor gyakoribb SM-ben, mint az egészséges populációban, és a fáradékonyság egyik okának tartják. Az alvászavar mögött állhatnak az SM-re jellemző fokozott izomtónus-belövellések, nyugtalan láb szindróma (Restless legs), ezek kezelése jelentősen javítja az alvást és ezzel együtt a fáradékonyságot.

Paroxysmalis jelenségek

Epilepsziának véleményezik a ritkán kialakuló, ismétlődő, rohamszerű tónusvesztéssel (izmok hirtelen ellazulása eleséssel, összecsuklással) járó eszméletvesztéseket. Bár epilepsziás roham is jelentkezhet SM-ben, az esetek felében a roham oka nem az SM-betegség, ezért ezeket a jelenségeket elkülönítve kezelik az SM-től. Viszont az SM tüneteihez sorolják azokat a paroxysmalis (hirtelen jelentkező) jelenségeket, melyek az SM betegek 10-15%-ában vannak jelen. Jellemzőjük, hogy pár héten át naponta akár több százszor jelentkeznek és fél-egy percig tartanak, majd elmúlnak. Rendszerint agytörzsben és gerincvelőben elhelyezkedő SM-es gócokhoz társulnak. Ez lehet Lhermitte-jel (villámszerű, gerincbe és a váll felé sugárzó érzés a fej előhajtásakor), arcidegzsába, rövid ideig tartó heveny szédülés, egyensúlyzavar, beszédzavar, kettős látás, illetve a nyak és a váll bőrének égő zsibbadása. A hirtelen jelentekező, rövid ideg tartó végtagbénulás, végtagmegfeszülés, intenzív izomfájdalom (mialgia) a capsula interna és pedunculus gócaival korrelál. EEG-elváltozás nincs, de antiepileptikus hatású carbamazepinre jól reagálnak, amit pár hónapig kell szedni.

Fájdalom

A fájdalom a betegek 50-60%-ában jelentkezik, és korrelál a rokkantság fokával, a betegség időtartamával, gyakoribb a nőkben. Az SM-es betegek izomfájdalmai nem mutatnak összefüggést a depresszióval, és elsősorban a betegségre jellemző fokozott izomtónussal, valamint mozgáskorlátozottsággal korrelálnak. Ennek ellenére első választandó gyógyszercsoport a triciklikus antidepresszánsok. Ezek fájdalomcsillapító hatása csak 1-2 hét szedés után kezdődik, a mellékhatások viszont azonnal (szájszáradás, székrekedés, vérnyomás csökkenése).

Amennyiben a beteg nem képes megszokni a triciklikus antideprsszánsokat, akor SSRI, kombinált antidepresszívum, gabapentin, topiramat próbálható. Arcidegzsába esetén elsőként választandó szer a carbamazepine, vagy gabapentine, pregabalin, amitriptyllin, topiramat, fenitoin adható. Ezen gyógyszerek mindegyikét egyénileg fel kell titrálni, a szokásos „3x1 tabletta” séma ezeknél a fájdalmaknál nem alkalmazható.

Gyógyszerekre nem csökkenő izomfájdalmak esetében elektromos idegstimuláció (TENS) javasolt.

Az USA-ban számos szájon át adható cannabioidot fogadtak el az SM betegek állandó generalizált vázizomfájdalmának kezelésére, az európai hatóság (EMA) a dronabiolt regisztrálta centrális és perifériás neuropátiás fájdalom kezelésére. A szer esetleges gyógyító hatását vizsgálták biztató állatkísérletek alapján, de a III. fázisú tanulmány nem tudta bebizonyítani a dronabiol gyógyító hatását SM-ben. Magyarországon a drogériákban elérhető cannabis nincs törzskönyvezve gyógyszerként, ezért az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet állásfoglalása szerint, ha a cannabist valamelyik betegnek orvos írja fel, azt külföldi gyógyszertárban kell beszereznie.

Látásproblémák, egyéb betegségek

Hogy melyik betegnél mennyire károsodik a látás, az jelentős egyéni különbségeket mutat. Az átmeneti látásvesztés, látótér kiesés jellemző tünete a sclerosis multiplexnek, emellett előfordulhat homályos látás és kettőslátás. A shub tüneteként jelentkező látásvesztést nagy adag szteroiddal kezelik. Az első shuboknál teljes remyelinisatio remélehető, így a látás viszatér. A másodlagos vagy primer progresszív formákban a remyelinisatio nem teljes, így a tünetek, beleértve a látászavart, nem múlnak el teljesen.

Az SM mint az idegrendszer krónikus gyulladásos betegsége járhat együtt más autoimmun betegségekkel, bélgyulladásokkal, pajzsmirigybetegséggel és myasthenia gravissal (súlyos izomgyengeség).

A sclerosis multiplex kezeléséről

Folytatás Mit tehetünk, ha szerettünk sclerosis multiplexben szenved?

Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vérszegénység Vérszegénység

Milyen típusai léteznek? Mi okozhatja ezeket?

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Mit tehetünk, ha szerettünk sclerosis multiplexben szenved?

A sclerosis multiplex (szklerózis multiplex (SM)) betegek hozzátartozóinak igen fontos szerepe van a betegek életében, segítésében és...

Sclerosis multiplex - Az EDSS skála (Kurtzke-féle skála)

A sclerosis multiplexben (szklerózis multiplex), azaz SM-ben szenvedő betegeknél a rokkantság és a klinikai progresszió mértékét az EDSS (angolul...

Sclerosis multiplex - progresszió vagy fellángolások?

Milyen gyakorlati nehézségekre kell felkészülnie a betegnek a betegség progresszív típusaiban, és milyenekre a betegség relapszáló-remittáló...

Új terápiák a sclerosis multiplex kezelésében

Biológiai terápiák, őssejt-transzplantáció, speciális fájdalomcsillapítási lehetőségek, orvosi kannabisz... Hogyan működnek ezek? Milyen...

Mikor gyanakodjunk autoimmun betegségre?

Az autoimmun betegségek lényege, hogy immunrendszerünk a szervezet saját sejtjeit nem ismeri fel, a felismerő rendszer működésében keletkezett zavar...

A sclerosis multiplex kivizsgálása

A sclerosis multiplex (SM) diagnózisát néha nehéz felállítani, számos más betegség tünetei is hasonlóak lehetnek - azonban más a betegségek...

A sclerosis multiplex kezelése

Hogyha a fellángolások enyhék vagy ritkák, orvosa javasolhatja Önnek, hogy várjanak még a kezeléssel, és nézzék meg, hogyan alakul a betegség...

Hogyan alakul ki a sclerosis multiplex?

Az orvosok és a kutatók jelenleg nem tudják pontosan, mi váltja ki a sclerosis multiplexet előidéző autoimmun folyamatot, ám úgy tűnik, hogy az arra...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.