• Sclerosis multiplex - Az EDSS skála (Kurtzke-féle skála)

    Dr. Kerekes Éva
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus

    A sclerosis multiplexben (szklerózis multiplex), azaz SM-ben szenvedő betegeknél a rokkantság és a klinikai progresszió mértékét az EDSS (angolul Explanded Disability Status Scale) pontszámmal, illetve annak változásával mérik.

    Az EDSS alapjául szolgáló Kurtzke-féle SM rokkantsági skálát régen, 1955-ben dolgozták ki, de a mai napig is ezt használják, mert egyszerű, objektív, könnyen átlátható úgy a neurológusok, mint a rehabilitációs szakemberek, valamint az SM-betegek és hozzátartozóik számára. Ez a skála csak a beteg klinikai tüneteit és a mindennapos életet megnehezítő megváltozott képességeket értékeli, egyéb szakmai leleteket nem vesz figyelembe.

    Hirdetés

    A Kurtzke-féle SM rokkantsági állapot skála (Disability Status Skale) pontszámai:

    1. Negatív neurológiai lelet
    2. Funkciózavar nincs, de neurológus által tapasztalt tünetek vannak a beteg neurológiai státuszában (pyramis jelek, tremor, nystagmus).
    3. Minimális funkciózavar:  enyhe bénulás, ataxia (egyensúlyzavar), vizuo-motoros zavarok (problémák a látással és járással, pontos fogással)
    4. Mérsékelt funkciózavar: egy végtag bénulása vagy féloldali bénulás, ataxia (egyensúlyzavar), kifejezett érzészavar (érzéskiesés, esetleg fájdalom),  szemtünetek és látászavar, vizelethólyag-tünetek)
    5. Súlyos funkciózavar, de a beteg napi 12 órán át mindennapi tevékenységét folytatja
    6. Dolgozni nem tud, de segítség nélkül több háztömbnyi távolságot képes gyalogolni
    7. Csak segítséggel tud járni
    8. Tolószékhez kötött, de önállóan helyzetváltoztatásra képes
    9. Ágyhoz kötött, de a kezeit és karjait használja
    10. Teljesen magatehetetlen, ágyhoz kötött
    11. Elhalálozott SM következtében.

    A skálát elsősorban a kezelőorvosok használják a kezelés megtervezése és annak hatékonyságának ellenőrzése céljából. A neurológus a kivizsgálás végén és az SM valószínűsíthető diagnózisának felállításakor értékeli először a beteget a Kurtzke-féle skálával. Szintén ezen skála alapján állapítják meg a beteg munkaképességét, rokkantsági fokát.

    A korszerű SM-kezelés igen drága, és súlyos mellékhatásokat okoz, ezért szigorú kritériumok szabják meg annak indikációját és hosszát. Az adott terápia hatékonyságának megítélésére specifikus kritériumok léteznek, de az igazi hasznot a beteg számára viszonylag könnyű lemérni a fenti Kurtzke-féle skála segítségével. A skála egyszerű, objektív, igen jól használható a mindennapi praxisban.

    Az SM-kezelés szerves része a neurológiai kezelés mellett a komplex rehabilitációs kezelés is, és a rehabilitációs szakorvosok is saját szakmai skáláik mellett szintén használják a Kurtzke-féle skálát a beteg hosszú távú rehabilitációs kezelése megtervezésére.

    Mivel az SM krónikus betegség és hosszú távú, komplex kezelésre kell berendezkedni a betegnek és hozzátartozóinak is, ezért a maradék képességeket maximálisan kihasználó rehabilitációra és életmódváltásra kell felkészülni. Ennek megtervezésére is igen jól használható a Kurtzke-féle rokkantsági skála.

    Olvasson tovább!

    Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus

    Módosítva: 2020.01.24 18:35, Megjelenés: 2020.01.24 18:35
   • Cikkajánló

    Koronavírus-járvány

    Koronavírus-járvány

    koronavirus.gov.hu

    Egészségügyi védőeszközök és a kezelésnél hatásos gyógyszer is érkezett hazánkba.

    Csecsemők

    Csecsemők

    Dr. Balogh Andrea

    Mi állhat a fájdalmak hátterében, a különböző hasi problémák mögött?

    Intő jel lehet a zsibbadás

    Mindannyian tapasztaltunk már rövidebb vagy hosszabb ideig tartó zsibbadást valamelyik testrészünkben. Gondoljunk arra, amikor beütjük a könyökünket egy érzékeny ponton, vagy éjjel elalusszuk a kezünket, a karunkat. Tipikus eset az is, ha úgy ülünk, hogy testsúlyunkkal elnyomjuk a magunk alá húzott lábunkban futó idegeket, ereket tanulás vagy más tevékenység közben. Ezek kellemetlen, de ártalmatlan zsibbadások, és nem is tartanak hosszú ideig. A hirtelen jelentkező szokatlan, vagy hosszabb ideje fennálló, esetleg visszatérő fájdalmak mögött azonban súlyos betegségek állhatnak!

    Ha valaki sclerosis multiplexben szenved, tud dolgozni?

    Mitől függ, hogy egy sclerosis multiplexben (szklerózis multiplex (SM)) szenvedő beteg meddig tud dolgozni?

    Mit tehetünk, ha szerettünk sclerosis multiplexben szenved?

    A sclerosis multiplex (szklerózis multiplex, SM) betegek hozzátartozóinak igen fontos szerepe van a betegek életében, segítésében és támogatásában. Mindenképpen érdemes elkísérni a beteget az őt gondozó neurológushoz, és megbeszélni minden kezelést, valamint azt is, hogy milyen módon segíthet a család a beteg aktivitásának fenntartásában.

    A sclerosis multiplex társbetegségei és kezelésük

    Milyen betegségek kísérhetik a sclerosis multiplexet (szklerózis multiplex, SM), és hogyan kezelhetőek ezek?

    Hogyan alakul ki a sclerosis multiplex?

    Az orvosok és a kutatók jelenleg nem tudják pontosan, mi váltja ki a sclerosis multiplexet előidéző autoimmun folyamatot, ám úgy tűnik, hogy az arra érzékeny betegekben egy kiváltó tényező szükséges a folyamat elindításához.

    Sclerosis multiplex - Amit Ön is megtehet

    Néhány életviteli szabály betartásával és egyszerű gyakorlattal Ön is igen sokat tehet a sclerosis multiplex tüneteinek enyhítése, a betegség kézben tartása érdekében.

    Sclerosis multiplex - progresszió vagy fellángolások?

    Milyen gyakorlati nehézségekre kell felkészülnie a betegnek a betegség progresszív típusaiban, és milyenekre a betegség relapszáló-remittáló formájában?

    A sclerosis multiplex

    A sclerosis multiplex (SM, átírással szklerózis multiplex) egy krónikus, potenciálisan rokkantsághoz vezető betegség, amely a központi idegrendszert, azaz az agyat és a gerincvelőt érinti. A betegség világszerte mintegy egymillió embert érint.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.