Sclerosis multiplex - Az EDSS skála (Kurtzke-féle skála)

Dr. Kerekes Éva
Szerző: WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus

A sclerosis multiplexben (szklerózis multiplex), azaz SM-ben szenvedő betegeknél a rokkantság és a klinikai progresszió mértékét az EDSS (angolul Explanded Disability Status Scale) pontszámmal, illetve annak változásával mérik.

Az EDSS alapjául szolgáló Kurtzke-féle SM rokkantsági skálát régen, 1955-ben dolgozták ki, de a mai napig is ezt használják, mert egyszerű, objektív, könnyen átlátható úgy a neurológusok, mint a rehabilitációs szakemberek, valamint az SM-betegek és hozzátartozóik számára. Ez a skála csak a beteg klinikai tüneteit és a mindennapos életet megnehezítő megváltozott képességeket értékeli, egyéb szakmai leleteket nem vesz figyelembe.

A Kurtzke-féle SM rokkantsági állapot skála (Disability Status Skale) pontszámai:

 1. Negatív neurológiai lelet
 2. Funkciózavar nincs, de neurológus által tapasztalt tünetek vannak a beteg neurológiai státuszában (pyramis jelek, tremor, nystagmus).
 3. Minimális funkciózavar: enyhe bénulás, ataxia (egyensúlyzavar), vizuo-motoros zavarok (problémák a látással és járással, pontos fogással)
 4. Mérsékelt funkciózavar: egy végtag bénulása vagy féloldali bénulás, ataxia (egyensúlyzavar), kifejezett érzészavar (érzéskiesés, esetleg fájdalom), szemtünetek és látászavar, vizelethólyag-tünetek)
 5. Súlyos funkciózavar, de a beteg napi 12 órán át mindennapi tevékenységét folytatja
 6. Dolgozni nem tud, de segítség nélkül több háztömbnyi távolságot képes gyalogolni
 7. Csak segítséggel tud járni
 8. Tolószékhez kötött, de önállóan helyzetváltoztatásra képes
 9. Ágyhoz kötött, de a kezeit és karjait használja
 10. Teljesen magatehetetlen, ágyhoz kötött
 11. Elhalálozott SM következtében.

A skálát elsősorban a kezelőorvosok használják a kezelés megtervezése és annak hatékonyságának ellenőrzése céljából. A neurológus a kivizsgálás végén és az SM valószínűsíthető diagnózisának felállításakor értékeli először a beteget a Kurtzke-féle skálával. Szintén ezen skála alapján állapítják meg a beteg munkaképességét, rokkantsági fokát.

A korszerű SM-kezelés igen drága, és súlyos mellékhatásokat okoz, ezért szigorú kritériumok szabják meg annak indikációját és hosszát. Az adott terápia hatékonyságának megítélésére specifikus kritériumok léteznek, de az igazi hasznot a beteg számára viszonylag könnyű lemérni a fenti Kurtzke-féle skála segítségével. A skála egyszerű, objektív, igen jól használható a mindennapi praxisban.

Az SM-kezelés szerves része a neurológiai kezelés mellett a komplex rehabilitációs kezelés is, és a rehabilitációs szakorvosok is saját szakmai skáláik mellett szintén használják a Kurtzke-féle skálát a beteg hosszú távú rehabilitációs kezelése megtervezésére.

Mivel az SM krónikus betegség és hosszú távú, komplex kezelésre kell berendezkedni a betegnek és hozzátartozóinak is, ezért a maradék képességeket maximálisan kihasználó rehabilitációra és életmódváltásra kell felkészülni. Ennek megtervezésére is igen jól használható a Kurtzke-féle rokkantsági skála.

Olvasson tovább!

Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hypertonia Hypertonia

Mire számíthat a magas vérnyomással kezelt beteg?

Plazmaferezis Plazmaferezis

A plazmaadás a véradás egyik speciális formája.

A szemek egészsége, az agy épsége

A szemek egészségi állapota utalhat arra, ha adott egyénnél esetleg a demencia fokozott kockázata áll fenn. Kutatók legújabb megállapítása szerint...

A sclerosis multiplex kezelése

Hogyha a fellángolások enyhék vagy ritkák, orvosa javasolhatja Önnek, hogy várjanak még a kezeléssel, és nézzék meg, hogyan alakul a betegség...

Hogyan alakul ki a sclerosis multiplex?

Az orvosok és a kutatók jelenleg nem tudják pontosan, mi váltja ki a sclerosis multiplexet előidéző autoimmun folyamatot, ám úgy tűnik, hogy az arra...

Sclerosis multiplex - Amit Ön is...

Néhány életviteli szabály betartásával és egyszerű gyakorlattal Ön is igen sokat tehet a sclerosis multiplex tüneteinek enyhítése, a betegség...

A sclerosis multiplex

A sclerosis multiplex (SM, átírással szklerózis multiplex) egy krónikus, potenciálisan rokkantsághoz vezető betegség, amely a központi idegrendszert...

Új terápiák a sclerosis multiplex...

Biológiai terápiák, őssejt-transzplantáció, speciális fájdalomcsillapítási lehetőségek, orvosi kannabisz... Hogyan működnek ezek? Milyen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.