• Sclerosis multiplex - Az EDSS skála (Kurtzke-féle skála)

    Dr. Kerekes Éva
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus

    A sclerosis multiplexben (szklerózis multiplex), azaz SM-ben szenvedő betegeknél a rokkantság és a klinikai progresszió mértékét az EDSS (angolul Explanded Disability Status Scale) pontszámmal, illetve annak változásával mérik.

    Az EDSS alapjául szolgáló Kurtzke-féle SM rokkantsági skálát régen, 1955-ben dolgozták ki, de a mai napig is ezt használják, mert egyszerű, objektív, könnyen átlátható úgy a neurológusok, mint a rehabilitációs szakemberek, valamint az SM-betegek és hozzátartozóik számára. Ez a skála csak a beteg klinikai tüneteit és a mindennapos életet megnehezítő megváltozott képességeket értékeli, egyéb szakmai leleteket nem vesz figyelembe.

    Hirdetés

    A Kurtzke-féle SM rokkantsági állapot skála (Disability Status Skale) pontszámai:

    1. Negatív neurológiai lelet
    2. Funkciózavar nincs, de neurológus által tapasztalt tünetek vannak a beteg neurológiai státuszában (pyramis jelek, tremor, nystagmus).
    3. Minimális funkciózavar:  enyhe bénulás, ataxia (egyensúlyzavar), vizuo-motoros zavarok (problémák a látással és járással, pontos fogással)
    4. Mérsékelt funkciózavar: egy végtag bénulása vagy féloldali bénulás, ataxia (egyensúlyzavar), kifejezett érzészavar (érzéskiesés, esetleg fájdalom),  szemtünetek és látászavar, vizelethólyag-tünetek)
    5. Súlyos funkciózavar, de a beteg napi 12 órán át mindennapi tevékenységét folytatja
    6. Dolgozni nem tud, de segítség nélkül több háztömbnyi távolságot képes gyalogolni
    7. Csak segítséggel tud járni
    8. Tolószékhez kötött, de önállóan helyzetváltoztatásra képes
    9. Ágyhoz kötött, de a kezeit és karjait használja
    10. Teljesen magatehetetlen, ágyhoz kötött
    11. Elhalálozott SM következtében.

    A skálát elsősorban a kezelőorvosok használják a kezelés megtervezése és annak hatékonyságának ellenőrzése céljából. A neurológus a kivizsgálás végén és az SM valószínűsíthető diagnózisának felállításakor értékeli először a beteget a Kurtzke-féle skálával. Szintén ezen skála alapján állapítják meg a beteg munkaképességét, rokkantsági fokát.

    A korszerű SM-kezelés igen drága, és súlyos mellékhatásokat okoz, ezért szigorú kritériumok szabják meg annak indikációját és hosszát. Az adott terápia hatékonyságának megítélésére specifikus kritériumok léteznek, de az igazi hasznot a beteg számára viszonylag könnyű lemérni a fenti Kurtzke-féle skála segítségével. A skála egyszerű, objektív, igen jól használható a mindennapi praxisban.

    Az SM-kezelés szerves része a neurológiai kezelés mellett a komplex rehabilitációs kezelés is, és a rehabilitációs szakorvosok is saját szakmai skáláik mellett szintén használják a Kurtzke-féle skálát a beteg hosszú távú rehabilitációs kezelése megtervezésére.

    Mivel az SM krónikus betegség és hosszú távú, komplex kezelésre kell berendezkedni a betegnek és hozzátartozóinak is, ezért a maradék képességeket maximálisan kihasználó rehabilitációra és életmódváltásra kell felkészülni. Ennek megtervezésére is igen jól használható a Kurtzke-féle rokkantsági skála.

    Olvasson tovább!

    Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus

    Módosítva: 2020.01.24 18:35, Megjelenés: 2020.01.24 18:35
   • Cikkajánló

    Derékfájás

    Derékfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Tanácsok a megelőzéshez. Hogyan tarthatja hátát egészségesen és erősen?

    Kipirosodott könyök

    Kipirosodott könyök

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes

    A könyök területén észlelhető bőrelváltozások hátterében több betegség is állhat.

    Craniopharyngeoma - Okok, tünetek és kezelés

    Mi az a craniopharyngeoma (ejtsd: kraniofaringeóma)? Mi okozhatja a kialakulását? Milyen tüneteket okozhat? Hogyan lehet felismerni? Hogyan kezelhető?

    A sclerosis multiplex

    A sclerosis multiplex (SM, átírással szklerózis multiplex) egy krónikus, potenciálisan rokkantsághoz vezető betegség, amely a központi idegrendszert, azaz az agyat és a gerincvelőt érinti. A betegség világszerte mintegy egymillió embert érint.

    Sclerosis multiplex - progresszió vagy fellángolások?

    Milyen gyakorlati nehézségekre kell felkészülnie a betegnek a betegség progresszív típusaiban, és milyenekre a betegség relapszáló-remittáló formájában?

    Agyi ciszták

    A ciszta egy tokkal körülvett folyadék- vagy gáztartalmú üreg definíció szerint. Ilyen eltérések minden szervben, többek között az agyban is előfordulhatnak. A központi idegrendszer speciális helyzetben van, ugyanis egy zárt térben helyezkedik el, így minden itt lévő, növekedő eltérés súlyos tüneteket tud okozni az agyszövet összenyomása miatt, így banális eltérések is ijesztő tüneteket tudnak okozni.

    Új terápiák a sclerosis multiplex kezelésében

    Biológiai terápiák, őssejt-transzplantáció, speciális fájdalomcsillapítási lehetőségek, orvosi kannabisz... Hogyan működnek ezek? Milyen eredmény várható az alkalmazásuktól?

    Mit tehetünk, ha szerettünk sclerosis multiplexben szenved?

    A sclerosis multiplex (szklerózis multiplex, SM) betegek hozzátartozóinak igen fontos szerepe van a betegek életében, segítésében és támogatásában. Mindenképpen érdemes elkísérni a beteget az őt gondozó neurológushoz, és megbeszélni minden kezelést, valamint azt is, hogy milyen módon segíthet a család a beteg aktivitásának fenntartásában.

    A sclerosis multiplex társbetegségei és kezelésük

    Milyen betegségek kísérhetik a sclerosis multiplexet (szklerózis multiplex, SM), és hogyan kezelhetőek ezek?

    Hogyan alakul ki a sclerosis multiplex?

    Az orvosok és a kutatók jelenleg nem tudják pontosan, mi váltja ki a sclerosis multiplexet előidéző autoimmun folyamatot, ám úgy tűnik, hogy az arra érzékeny betegekben egy kiváltó tényező szükséges a folyamat elindításához.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.