• Mit tehetünk, ha szerettünk sclerosis multiplexben szenved?

    Dr. Kerekes Éva
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus

    A sclerosis multiplex (szklerózis multiplex, SM) betegek hozzátartozóinak igen fontos szerepe van a betegek életében, segítésében és támogatásában. Mindenképpen érdemes elkísérni a beteget az őt gondozó neurológushoz, és megbeszélni minden kezelést, valamint azt is, hogy milyen módon segíthet a család a beteg aktivitásának fenntartásában.

    Az SM téma fontos cikkei
    7/1 A sclerosis multiplex
    7/2 Hogyan alakul ki a sclerosis multiplex?
    7/3 A sclerosis multiplex kivizsgálása
    7/4 A sclerosis multiplex kezelése
    7/5 A sclerosis multiplex társbetegségei
    7/6 SM - Amit Ön is megtehet
    7/7 Mit tehetünk, ha szerettünk sclerosis multiplexben szenved?

    Tudnivalók a gondozók érdekében

    Gyakorlatilag minden esetben szükség lenne úgy a beteg, mint a hozzátartozó pszichológiai segítésére. Lehetőség szerint a családnak a diagnózis megszületését követően a beteggel együtt le kellene ülni és megbeszélni, hogy ki az, aki vállalja a beteg állandó gondozását, és melyik családttagok tudják őt időnként leváltani és helyettesíteni, mivel ha a gondozás terhe csak egy emberre hárul, az előbb-utóbb megbetegíti az illetőt és megmérgezi a családi légkört.

    Meg kell beszélni azt is, hogy a betegség milyen anyagi terhet jelent a  gondozó és a család számára, és milyen megoldásokra számíthatnak. Érdemes felvenni a kapcsolatot betegszervezetekkel, melyek sok tanáccsal, valamint szervezési javaslatokkal tudják támogatni a bajjal magukra maradt családtagokat. Érdemes segítséget kérni a regionális szociális szolgálattól is.

    Hirdetés

    Fontos tudnivalók a beteg gondozásához, támogatásához

    Testmozgás és az SM

    A rokkantsági foktól és a beteg szakképzettségtől függően lehetőleg törekedni kell arra, hogy a beteg minél tovább dolgozhasson.

    Az SM-beteg számára lehetőleg aktív életmód javasolt, az aktuális tünetek és rokkantság mértékének reális figyelmebevételével, a kifáradás és az elesés, egyensúlyvesztésből adódó balesetek kerülésével.

    Kontrollált tanulmányok az aerobik jótékony hatását bizonyították a sclerosis multiplexben, valamint javasolt az úszás, jóga, tajcsi, az izmokat nyújtó gyakorlatok. Évente két alkalommal rendelhető el a beteg számára gyógytorna, sok városban házi ápolás keretén belül is, amit betanulva naponta folytatni kell. A betegeket bártorítani kell, hogy részt vegyenek olyan fizikai aktivitásokban, melyet élveznek.

    Bővebben

    A környezet kialakítása

    A környezet átrendezésére ritkán van szükség, de érdemes lehet a fürdőszobát, WC-t, konyhát, lépcsőfeljárót átrendezni annak érdekében, hogy a beteg lehetőleg minél tovább önellátó legyen és képes legyen elvégezni azt a háztartási munkát, amit szeretne. Mozgásukban korlázott SM-betegeket feltélenül be kell utalni rehabilitációs szakrendelésekre, mert számos segédeszköz írható fel számukra. Fontos olyan segédeszközök felírása és használatuk betanítása, amivel a beteg eljárhat számára fontos közösségekbe, rendezvényekre. Betegszervezetek segítségével távolabbi utazásokon is részt lehet venni sepiciálisan mozgáskorlátozottak számára kialakított buszok segítségével.

    Hőmérséklet, lázas állapotok megelőzése

    Sclerosis multiplex esetén óvakodni kell a test túlzott felmelegedésétől (szellős öltözék, légkondicionálás), nyáron hideg italok gyakori fogyasztása javasolt. Kerülendő a forró fürdő, szauna, napozás, szolárium a túlhevülés veszélye miatt (ez utóbbi schubot provokálhat).

    Láz csillapítása és a lázzal járó fertőzésék megelőzése kiemelten fontos az sclerosis multiplexes betegeknél, ezért a védőoltások alkalmazása javasolt. A védőoltások beadását kísérő láz esetében lázcsillapítás szükséges! Korábban felvetették a hepatitis B, a kanyaró és poliovírus elleni vakcinálás szerepét az SM kialakulásában, de két nagy retrospectiv analízis, valamint kettős vak randomizált tanulmány nem észlelt összefüggést az SM és ezen védőoltás között. A BCG és influenza immunizálás jótékonynak bizonyult, mert csökkentette a schub gyakoriságát a vakcináltak közt.  Kontrollált tanulmányok támasztják alá, hogy a DiPerTe, rubeola vakvinázás hatékony és biztonságos SM-ben. Nem végeztek kontrollált tanulmányokat pneumococcus, varicella és hepatitis A védőoltásokkal. Immunszupresszív és szteroid kezelés alatt élő vírusvakcinák alkalmazása ellenjavallt (varicella, MMR: kanyaró, mumpsz, rubeola elleni védőoltás). Szteroid lökésterápia esetében a vakcinálás elhalasztása javasolt pár héttel.

    Táplálkozási tanácsok és táplálékkiegészítők

    Minden évszakban szükséges a napi 2 liter folyadék bevitele, valamint rostdús étrend. Ez utóbbi igen fontos a sclerosis multiplexnél gyakori székrekedés kivédésére. Fontos tudni, hogy a hashajtóként szedett szenna befolyásolja a szteroidok terápiás hatását.

    Ezt olvasta már? Miért fontos figyelni a folyadékfogyasztásra magas rostbevitel mellett?

    A táplálékkiegészítők közül vannak olyanok, melyek kedvezőtlenül befolyásolhatják az immunomoduláns terápiát. A szenna, ginseng csökkenti a szteroidok hatását. Az SM kezdeti stádiumát kísérő depresszióra alkalmazott antidepresszánsokat kedvezőtlenül befolyásolja a fagyöngy és a belladonna.

    A koffein és a zöld tea csökkenti a fáradékonyságot, de fokozza a vizeletürítési zavart.

    Műtéti beavatkozások esetén

    Műtéti beavatkozások kapcsán az SM-betegnél olyan, a sebészeti körülményeknek megfelelő fájdalomcsillapítás alkalmazandó, amit a sebész szükségesnek tart. Javasolni szoktuk, hogy - mivel a stressz relatív rizikója egy relapsusnak - olyan fájdalomcsillapítási módszer alkalmazandó, mely nem okoz félelmet a beteg számára.

    Terhesség, fogamzásgátlás

    A hormonális fogamzásgátlók szedése SM-ben szenvedő nőknek nem ellenjavalt.

    A terhesség lefolyását a betegség nem befolyásolja. Terhesség esetében a schub esélye minimális és gyakorisága a terminus előrehaladásával csökken. A szülést követő három hónapban azonban a relapsuskockázat magasabb. Az SM-schub kezelésének az egyedüli hatékony szere a szteroid, de ezt a terhesség alatt nem szabad alkalmazni, ezért az SM-ben szenvedő nőknek a terhességet tervezni kell és előtte 1-2 hónappal abba kell hagyni minden immunmoduláns kezelést, majd a szülés után ismételten tanácsos elkezdeni a megszakított immunmoduláns gyógyszer alkalmazását a visszaesés fokozott kockázata miatt, viszont ebben az esetben az anya nem szoptathat. Ha immunmodulációs kezelés alatt nem tervezett terhesség következik be, a kezelést fel kell függeszteni.

    Szülés kapcsán az SM-betegnél olyan, a szülészeti körülményeknek megfelelő szülésvezetés és fájdalomcsillapítás alkalmazandó, amit a szülész saját szakmai szempontjai miatt szükségesnek tart. Javasolni szoktuk, hogy - mivel a stressz relatív rizikója egy relapsusnak - olyan fájdalomcsillapítási módszer alkalmazandó, mely nem okoz félelmet a beteg számára (C típusú evidencia). A spinalis érzéstelenítés tehát abban az esetben nem ellenjavalt, ha a szülész és sebész ezt preferálja.

    Olvasson tovább! Új terápiák a sclerosis multiplex kezelésében

    Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus

    Módosítva: 2020.01.28 13:03, Megjelenés: 2020.01.28 13:03
   • Cikkajánló

    Koronavírus-járvány

    Koronavírus-járvány

    koronavirus.gov.hu

    Egészségügyi védőeszközök és a kezelésnél hatásos gyógyszer is érkezett hazánkba.

    Csecsemők

    Csecsemők

    Dr. Balogh Andrea

    Mi állhat a fájdalmak hátterében, a különböző hasi problémák mögött?

    Intő jel lehet a zsibbadás

    Mindannyian tapasztaltunk már rövidebb vagy hosszabb ideig tartó zsibbadást valamelyik testrészünkben. Gondoljunk arra, amikor beütjük a könyökünket egy érzékeny ponton, vagy éjjel elalusszuk a kezünket, a karunkat. Tipikus eset az is, ha úgy ülünk, hogy testsúlyunkkal elnyomjuk a magunk alá húzott lábunkban futó idegeket, ereket tanulás vagy más tevékenység közben. Ezek kellemetlen, de ártalmatlan zsibbadások, és nem is tartanak hosszú ideig. A hirtelen jelentkező szokatlan, vagy hosszabb ideje fennálló, esetleg visszatérő fájdalmak mögött azonban súlyos betegségek állhatnak!

    Ha valaki sclerosis multiplexben szenved, tud dolgozni?

    Mitől függ, hogy egy sclerosis multiplexben (szklerózis multiplex (SM)) szenvedő beteg meddig tud dolgozni?

    A sclerosis multiplex társbetegségei és kezelésük

    Milyen betegségek kísérhetik a sclerosis multiplexet (szklerózis multiplex, SM), és hogyan kezelhetőek ezek?

    Sclerosis multiplex - Az EDSS skála (Kurtzke-féle skála)

    A sclerosis multiplexben (szklerózis multiplex), azaz SM-ben szenvedő betegeknél a rokkantság és a klinikai progresszió mértékét az EDSS (angolul Explanded Disability Status Scale) pontszámmal, illetve annak változásával mérik.

    Hogyan alakul ki a sclerosis multiplex?

    Az orvosok és a kutatók jelenleg nem tudják pontosan, mi váltja ki a sclerosis multiplexet előidéző autoimmun folyamatot, ám úgy tűnik, hogy az arra érzékeny betegekben egy kiváltó tényező szükséges a folyamat elindításához.

    Sclerosis multiplex - Amit Ön is megtehet

    Néhány életviteli szabály betartásával és egyszerű gyakorlattal Ön is igen sokat tehet a sclerosis multiplex tüneteinek enyhítése, a betegség kézben tartása érdekében.

    Sclerosis multiplex - progresszió vagy fellángolások?

    Milyen gyakorlati nehézségekre kell felkészülnie a betegnek a betegség progresszív típusaiban, és milyenekre a betegség relapszáló-remittáló formájában?

    A sclerosis multiplex

    A sclerosis multiplex (SM, átírással szklerózis multiplex) egy krónikus, potenciálisan rokkantsághoz vezető betegség, amely a központi idegrendszert, azaz az agyat és a gerincvelőt érinti. A betegség világszerte mintegy egymillió embert érint.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.