• Mit tehetünk, ha szerettünk sclerosis multiplexben szenved?

    Dr. Kerekes Éva
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus

    A sclerosis multiplex (szklerózis multiplex, SM) betegek hozzátartozóinak igen fontos szerepe van a betegek életében, segítésében és támogatásában. Mindenképpen érdemes elkísérni a beteget az őt gondozó neurológushoz, és megbeszélni minden kezelést, valamint azt is, hogy milyen módon segíthet a család a beteg aktivitásának fenntartásában.

    Az SM téma fontos cikkei
    7/1 A sclerosis multiplex
    7/2 Hogyan alakul ki a sclerosis multiplex?
    7/3 A sclerosis multiplex kivizsgálása
    7/4 A sclerosis multiplex kezelése
    7/5 A sclerosis multiplex társbetegségei
    7/6 SM - Amit Ön is megtehet
    7/7 Mit tehetünk, ha szerettünk sclerosis multiplexben szenved?

    Tudnivalók a gondozók érdekében

    Gyakorlatilag minden esetben szükség lenne úgy a beteg, mint a hozzátartozó pszichológiai segítésére. Lehetőség szerint a családnak a diagnózis megszületését követően a beteggel együtt le kellene ülni és megbeszélni, hogy ki az, aki vállalja a beteg állandó gondozását, és melyik családttagok tudják őt időnként leváltani és helyettesíteni, mivel ha a gondozás terhe csak egy emberre hárul, az előbb-utóbb megbetegíti az illetőt és megmérgezi a családi légkört.

    Meg kell beszélni azt is, hogy a betegség milyen anyagi terhet jelent a  gondozó és a család számára, és milyen megoldásokra számíthatnak. Érdemes felvenni a kapcsolatot betegszervezetekkel, melyek sok tanáccsal, valamint szervezési javaslatokkal tudják támogatni a bajjal magukra maradt családtagokat. Érdemes segítséget kérni a regionális szociális szolgálattól is.

    Hirdetés

    Fontos tudnivalók a beteg gondozásához, támogatásához

    Testmozgás és az SM

    A rokkantsági foktól és a beteg szakképzettségtől függően lehetőleg törekedni kell arra, hogy a beteg minél tovább dolgozhasson.

    Az SM-beteg számára lehetőleg aktív életmód javasolt, az aktuális tünetek és rokkantság mértékének reális figyelmebevételével, a kifáradás és az elesés, egyensúlyvesztésből adódó balesetek kerülésével.

    Kontrollált tanulmányok az aerobik jótékony hatását bizonyították a sclerosis multiplexben, valamint javasolt az úszás, jóga, tajcsi, az izmokat nyújtó gyakorlatok. Évente két alkalommal rendelhető el a beteg számára gyógytorna, sok városban házi ápolás keretén belül is, amit betanulva naponta folytatni kell. A betegeket bártorítani kell, hogy részt vegyenek olyan fizikai aktivitásokban, melyet élveznek.

    Bővebben

    A környezet kialakítása

    A környezet átrendezésére ritkán van szükség, de érdemes lehet a fürdőszobát, WC-t, konyhát, lépcsőfeljárót átrendezni annak érdekében, hogy a beteg lehetőleg minél tovább önellátó legyen és képes legyen elvégezni azt a háztartási munkát, amit szeretne. Mozgásukban korlázott SM-betegeket feltélenül be kell utalni rehabilitációs szakrendelésekre, mert számos segédeszköz írható fel számukra. Fontos olyan segédeszközök felírása és használatuk betanítása, amivel a beteg eljárhat számára fontos közösségekbe, rendezvényekre. Betegszervezetek segítségével távolabbi utazásokon is részt lehet venni sepiciálisan mozgáskorlátozottak számára kialakított buszok segítségével.

    Hőmérséklet, lázas állapotok megelőzése

    Sclerosis multiplex esetén óvakodni kell a test túlzott felmelegedésétől (szellős öltözék, légkondicionálás), nyáron hideg italok gyakori fogyasztása javasolt. Kerülendő a forró fürdő, szauna, napozás, szolárium a túlhevülés veszélye miatt (ez utóbbi schubot provokálhat).

    Láz csillapítása és a lázzal járó fertőzésék megelőzése kiemelten fontos az sclerosis multiplexes betegeknél, ezért a védőoltások alkalmazása javasolt. A védőoltások beadását kísérő láz esetében lázcsillapítás szükséges! Korábban felvetették a hepatitis B, a kanyaró és poliovírus elleni vakcinálás szerepét az SM kialakulásában, de két nagy retrospectiv analízis, valamint kettős vak randomizált tanulmány nem észlelt összefüggést az SM és ezen védőoltás között. A BCG és influenza immunizálás jótékonynak bizonyult, mert csökkentette a schub gyakoriságát a vakcináltak közt.  Kontrollált tanulmányok támasztják alá, hogy a DiPerTe, rubeola vakvinázás hatékony és biztonságos SM-ben. Nem végeztek kontrollált tanulmányokat pneumococcus, varicella és hepatitis A védőoltásokkal. Immunszupresszív és szteroid kezelés alatt élő vírusvakcinák alkalmazása ellenjavallt (varicella, MMR: kanyaró, mumpsz, rubeola elleni védőoltás). Szteroid lökésterápia esetében a vakcinálás elhalasztása javasolt pár héttel.

    Táplálkozási tanácsok és táplálékkiegészítők

    Minden évszakban szükséges a napi 2 liter folyadék bevitele, valamint rostdús étrend. Ez utóbbi igen fontos a sclerosis multiplexnél gyakori székrekedés kivédésére. Fontos tudni, hogy a hashajtóként szedett szenna befolyásolja a szteroidok terápiás hatását.

    Ezt olvasta már? Miért fontos figyelni a folyadékfogyasztásra magas rostbevitel mellett?

    A táplálékkiegészítők közül vannak olyanok, melyek kedvezőtlenül befolyásolhatják az immunomoduláns terápiát. A szenna, ginseng csökkenti a szteroidok hatását. Az SM kezdeti stádiumát kísérő depresszióra alkalmazott antidepresszánsokat kedvezőtlenül befolyásolja a fagyöngy és a belladonna.

    A koffein és a zöld tea csökkenti a fáradékonyságot, de fokozza a vizeletürítési zavart.

    Műtéti beavatkozások esetén

    Műtéti beavatkozások kapcsán az SM-betegnél olyan, a sebészeti körülményeknek megfelelő fájdalomcsillapítás alkalmazandó, amit a sebész szükségesnek tart. Javasolni szoktuk, hogy - mivel a stressz relatív rizikója egy relapsusnak - olyan fájdalomcsillapítási módszer alkalmazandó, mely nem okoz félelmet a beteg számára.

    Terhesség, fogamzásgátlás

    A hormonális fogamzásgátlók szedése SM-ben szenvedő nőknek nem ellenjavalt.

    A terhesség lefolyását a betegség nem befolyásolja. Terhesség esetében a schub esélye minimális és gyakorisága a terminus előrehaladásával csökken. A szülést követő három hónapban azonban a relapsuskockázat magasabb. Az SM-schub kezelésének az egyedüli hatékony szere a szteroid, de ezt a terhesség alatt nem szabad alkalmazni, ezért az SM-ben szenvedő nőknek a terhességet tervezni kell és előtte 1-2 hónappal abba kell hagyni minden immunmoduláns kezelést, majd a szülés után ismételten tanácsos elkezdeni a megszakított immunmoduláns gyógyszer alkalmazását a visszaesés fokozott kockázata miatt, viszont ebben az esetben az anya nem szoptathat. Ha immunmodulációs kezelés alatt nem tervezett terhesség következik be, a kezelést fel kell függeszteni.

    Szülés kapcsán az SM-betegnél olyan, a szülészeti körülményeknek megfelelő szülésvezetés és fájdalomcsillapítás alkalmazandó, amit a szülész saját szakmai szempontjai miatt szükségesnek tart. Javasolni szoktuk, hogy - mivel a stressz relatív rizikója egy relapsusnak - olyan fájdalomcsillapítási módszer alkalmazandó, mely nem okoz félelmet a beteg számára (C típusú evidencia). A spinalis érzéstelenítés tehát abban az esetben nem ellenjavalt, ha a szülész és sebész ezt preferálja.

    Olvasson tovább! Új terápiák a sclerosis multiplex kezelésében

    Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus

    Módosítva: 2020.01.28 13:03, Megjelenés: 2020.01.28 13:03
   • Cikkajánló

    Gyógyszerszedés szabályai

    Gyógyszerszedés szabályai

    Dr. Kónya Judit

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki.

    Hurutos köhögés

    Hurutos köhögés

    Dr. Zaránd Rajmund

    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?

    Hogyan alakul ki a sclerosis multiplex?

    Az orvosok és a kutatók jelenleg nem tudják pontosan, mi váltja ki a sclerosis multiplexet előidéző autoimmun folyamatot, ám úgy tűnik, hogy az arra érzékeny betegekben egy kiváltó tényező szükséges a folyamat elindításához.

    Lumbálpunkció - Mikor, miért és hogyan történik ez a vizsgálat?

    A lumbálpunkció (más néven gerinccsapolás vagy lumbal punctio) egy olyan diagnosztikus vagy terápiás eljárás, melynek során egy speciális tűvel a gerinccsatornából gerincvelői folyadékot nyernek.

    Sclerosis multiplex - Amit Ön is megtehet

    Néhány életviteli szabály betartásával és egyszerű gyakorlattal Ön is igen sokat tehet a sclerosis multiplex tüneteinek enyhítése, a betegség kézben tartása érdekében.

    A sclerosis multiplex kezelése

    Hogyha a fellángolások enyhék vagy ritkák, orvosa javasolhatja Önnek, hogy várjanak még a kezeléssel, és nézzék meg, hogyan alakul a betegség lefolyása. A megfelelő terápia kiválasztása ugyanis attól is függ, hogy Önt a betegség melyik formája érinti.

    Craniopharyngeoma - Okok, tünetek és kezelés

    Mi az a craniopharyngeoma (ejtsd: kraniofaringeóma)? Mi okozhatja a kialakulását? Milyen tüneteket okozhat? Hogyan lehet felismerni? Hogyan kezelhető?

    A sclerosis multiplex

    A sclerosis multiplex (SM, átírással szklerózis multiplex) egy krónikus, potenciálisan rokkantsághoz vezető betegség, amely a központi idegrendszert, azaz az agyat és a gerincvelőt érinti. A betegség világszerte mintegy egymillió embert érint.

    Sclerosis multiplex - progresszió vagy fellángolások?

    Milyen gyakorlati nehézségekre kell felkészülnie a betegnek a betegség progresszív típusaiban, és milyenekre a betegség relapszáló-remittáló formájában?

    Új terápiák a sclerosis multiplex kezelésében

    Biológiai terápiák, őssejt-transzplantáció, speciális fájdalomcsillapítási lehetőségek, orvosi kannabisz... Hogyan működnek ezek? Milyen eredmény várható az alkalmazásuktól?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.