Sclerosis multiplex - Segíthet-e a Wahls-diéta?

Dr. Kerekes Éva
szerző: Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus - WEBBeteg
frissítve:

A sclerosis multiplexben szenvedők és hozzátartozóik érthető módon sok mindennek utánaolvasnak annak reményében, hogy találjanak olyan módszert, amivel lassíthatják a betegség lefolyását.

Bizonyára sokan hallottak már a Wahls-diétáról, számos internetes oldal foglalkozik vele, és a Youtube-on is megtalálható róla videó. Fontos azonban, hogy hiteles forrásból tájékozódjunk, és jó tisztában lenni azzal is, hogy az adott módszer az orvosszakma által elismert-e avagy sem. Jelen cikkemben a Wahls-diétával kapcsolatban írom le a neurológusok szakmai állásfoglalását.

A diéta szerepéről a sclerosis multiplex (SM, szklerózis multiplex) lefolyásában még nincs egyértelmű szakmai állásfoglalás. Mivel epilepsziában és más betegségekben léteznek a neurológusok által elismert, bizonyítottan hatékony diéták (ketogén, mediterrán diéta, cukor- és vesebetegek diétája), az SM-ben is folynak vizsgálatok különböző diétákkal, de eddig nem gyűlt össze ellegendő bizonyíték ahhoz, hogy a diéták mint hatékony kezelési módszerek helyet kapjanak az SM szakmai protokolljában.

Diétavizsgálatok szerint a többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag étrend előnyös, ezzel hozzák összefüggésbe azt a tényt, hogy ázsiai országokban, ahol a halak, valamint növényi olajok fogyasztása tradicionálisan gyakori, az SM incidenciája alacsony.

Többszörösen telítetlen zsírsavak (omega-3, omega-6, linolensav, gamma-tocopherol (E-vitamin)) kombinációja II. fázisú randomizált placebokontrollált vizsgálatban 30 hónapos követés során szignifikánsan csökkentette a relapszusok számát és a rokkantság progresszióját, de nagyobb esetszám szükséges ezen javaslat megerősítéséhez.

A többszörösen telítetlen zsírsavak többségében növényi eredetűek, szobahőmérsékleten folyékonyak – olajok, de a halaknak is magas a többszörösentelítetlenzsírsav-tartalma.

A Walsh-diéta története

A Wahls-diétát egy sclerosis multiplexben szenvedő orvos, Terry Wahls írta le, akinél 2000-ben diagnosztizálták a betegséget. A diagnosztizálást követően a relapszáló-remittáló betegséglefolyás 3 év múlva másodlagosan progresszívvé alakult át, és az akkori terápiás lehetőségek mellett Terry 52 éves korára tolószékbe került. Alternatív kezelési módszereket keresve találta meg Dr. Ashton Embry oldalát, ahol beszámoltak speciális étrenddel elért sikerekről SM-es betegnél.

Először a vergetariánus, majd a paleoszerű étrendre tért át, de a progresszión ez nem változtatott. A Pubmeden (orvosi cikkek, könyvek gyűjteménye online) olyan tanulmányokat keresett, amelyekben a Huntington-betegséget, a Parkinson-kórt, az Alzheimer-kórt, az amiotrófiás laterálszklerózist (ALS) vizsgálták egérmodelleken különböző diéták mellett. Több tanulmányt talált, melyekben egereknél étrend-kiegészítőket alkalmaztak az adott betegséggel járó sejtpusztulás megállítása érdekében. Ilyenek voltak a koenzim-Q, a karnitin és a kreatinin.

Az adagokat felszorozta a saját testtömegére és a neurológusával egyeztetve elkezdte a neki megfelelő dózisokat szedni (előtte kizárták a Wahls által szedett SM elleni gyógyszerekkel való keresztreakciókat), valamint paleo étrendet követett. A paleo diéta koncepciója, hogy azt kell ennünk, ami több ezer éve az ember rendelkezésére áll, és nem szabad azt enni, amit az utóbbi 200 évben kezdett el kitermelni az emberiség (például a gabonaféléket). További kutatásokat végezve Terry kiegészítette a gyógyszereit omega-3-zsírsavakkal is.

A diéta lényege

A funkcionális orvoslás rendszerétől ihletet kapva Terry Wahls létrehozta a Wahls Diet Protocolt. Ennek alapja a betegség holisztikus szemlélete: az általa módosított paleo diéta, étrend-kiegészítők és fizikoterápia (elektromos stimuláció, önmasszázs), valamint meditáció. A doktornő állapotában ezek alkalmazása mellett javulás következett be, ezért támogatást kapott klinikai vizsgálatokhoz és a 2011-ben a Youtube-ra feltett előadását rengetegen megnézték.

A Wahls-diéta által ajánlott ételek:

  • hús és hal
  • zöldésgek, különösen a zöld leveleszöldségek
  • színes gyümölcsök, mint az eper, málna, cseresznye stb.
  • állati és növényi zsírok, különösen az omega-3-at tartalmazó zsírok.

A Wahls-diéta által tiltott ételek:

  • gabonafélék (búza, rizs, zab)
  • olyan zöldségek, mint bab, lencse
  • olyan zöldségek, mint paradicsom, paprika, krumpli és padlizsán
  • cukor
  • tojás és tejtermékek

Bár Dr. Wahls személyes tapasztalatai igen biztatóak, nincs arra bizonyíték, hogy a diéta más sclerosis multiplexben szenvedő betegeken is segít. Dr. Wahls és az Iowai Egyetem nagyobb létszámú résztvevővel tanulmányt végez, hogy a Wahls diéta más diétákkal szemben hatásosabbnak bizonyul-e, de jelenleg nem bizonyították egyértelműen a diéta betegséglefolyást befolyásoló hatását. Vannak arra utaló adatok, hogy a Wahls-protokollt követők erőnléte javult.

A cikk elején említettem, hogy vannak kis létszámú tanulmányok, melyek bizonyították a telítetlen zsírsavakban gazdag ételek (halak, növényi olajok) hatékonyságát az SM progressziójának lassításában. Mint láthatjuk, a paleo étrendből kifejlesztett Wahls-diéta is preferálja a halakat és az omega-3-at tartalmazó növényi olajokat, ezért a Wahls-étrend nem téveszti meg az SM-betegeket, de nem is tartalmaz semmi olyat, ami forradalmi újdonság lenne az SM kezelésében.

A Wahls-protokollt követők – komplex rehabilitációs kezelések mellett – minden bizonnyal jobb erőnlétben élik a mindennapjaikat, mint azon SM-betegek, akik nem figyelnek oda az egészséges táplálkozásra és nem részesülnek komplex rehabilitációs kezelésekben.

Tovább

Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus

Cikkajánló

A sclerosis multiplex

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Sclerosis multiplex
A sclerosis multiplex (SM, átírással szklerózis multiplex) egy krónikus, potenciálisan rokkantsághoz vezető betegség, amely a központi idegrendszert, azaz az agyat és a gerincvelőt érinti. A betegség világszerte mintegy egymillió embert érint.
Az egészségügyi dolgozók jogai
Az egészségügyi dolgozók jogai

Törvényi rendelkezések.

Lázcsillapítási módszerek
Lázcsillapítási módszerek

Mi a teendő láz esetén?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.