A polarizált fény terápiás alkalmazásai

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - WEBBeteg
megjelent:

A népesség öregedésével a sebek, sérülések és betegségek kezelésének nem gyógyszerészeti lehetőségeinek szerepe is növekszik, ezek egyike a polarizált fényterápia (polarized light therapy, PLT). A terápia - amely elsősorban a Bioptron lámpa révén ismert - látható spektrumú polarizált fényt használ számos klinikai alkalmazáshoz, elsősorban szövetregeneráló és immunmoduláló hatásokat kifejtve.

A polarizált fény előnye, hogy akár 5 cm mélységig is képes behatolni a bőrbe, elérve a sebgyógyulásban részt vevő mélyebb szöveteket. A polarizált fényről kimutatták, hogy felgyorsítja a gyógyulási folyamatot bőrgyógyászati és mozgásszervi probléma esetén. Ezek közé tartoznak:

  • fekélyek,
  • műtéti sebek
  • bőrégési sérülések, valamint
  • néhány mozgásszervi sérülés,
  • egyes ízületi gyulladások,
  • a teniszkönyök (oldalsó epicondylitis), vagy
  • a kéztő (carpalis) alagút szindróma esetén.

Az áttekintett szakirodalom azt sugallja, hogy a polarizált fényterápia hatásos lehet bizonyos seb- és sérülésgyógyulási folyamatokban, bár a kutatások egyenlőre hiányosabbak más fényterápiás módozatokkal összehasonlítva. A hatásmechanizmus megértéséhez ezért elsősorban más fototerápiák, főként az alacsony szintű lézerterápiával kapcsolatos tanulmányok nyújtanak támpontot. A jövőbeni tanulmányoknak teljes mértékben meg kell magyarázniuk a PLT terápiás hatásait és az ezeket megalapozó fiziológiai mechanizmusokat, addig is azonban érdemes áttekinteni a bíztató klinikai és tapasztalati eredményeket.

Mi is az a polarizált fény, és milyen biológiai hatásai lehetnek?

Egyszerűen fogalmazva, a természetes fény esetén a fényhullámok minden irányban szóródnak. Polarizált fényben a fényhullámok párhuzamos síkon mozognak. A polarizátor a polarizálatlan fényt polarizált fénnyé alakítja át úgy, hogy a fény egy részét elnyeli, a többit pedig szelektíven átengedi.

A fényterápia (fototerápia)

A fényterápia a fizioterápiás módszerek egyik szakága. Többféle fény alkalmazható terápiás célra, egyedi hatásmechanizmusokkal és alkalmazási területtel. Ide tartozik az ultraibolya sugárzás, a látható fény (speciális forma a polarizált fény alkalmazása, azaz a bioptron lámpa), infravörös sugárzás és lézerkezelés. A gyógyászatban leggyakrabban a lézerterápia különböző eljárásait alkalmazzák, elsősorban bőrgyógyászati, reumatológiai, sebészeti kezelések részeként.
Tovább Bővebben a lézerterápia alkalmazási területeiről

A polarizált fény fő biológiai hatása a biostimulációs hatás: ennek elmélete szerint a síkban poláros fény valamilyen módon megváltoztatja a sejtmembránban lévő dipólusos molekulák konformációját, ily módon növeli azok energiáját. Ezen keresztül növeli a vörösvértestek oxigénkötő-képességét, aktivizálja a fehérvérsejteket, és általában minden sejtműködésre hatással lehet, ezáltal felgyorsíthatja a regenerációs folyamatokat és az új sejtek, szövetek képződését.

A sebgyógyulás kapcsán egyes kutatások bebizonyították, hogy a polarizált fényterápia javítja a szöveti mikrokeringést, serkenti a kollagénrostok lerakódását, és ezáltal elősegítheti a szervezet regenerációs folyamatait, miközben csökkentheti a gyulladást.

Milyen polarizált fényt kibocsátó eszközök ismertek, és hogy működnek?

Számos, polarizált fényt kibocsátó lámpa van forgalomban, a legközismertebb mind közül talán a Bioptron lámpa, melyet ilyen néven a Zepter forgalmaz. Mivel a szabadalmak lejártak, megjelentek a hasonló elven működő egyéb termékek, az eredetinél valamivel kedvezőbb áron.

A Bioptron-lámpa egy fényforrásból, egy polarizátorból, egy tükörből, színszűrőkből és lencsékből áll. A Bioptron fényterápiás rendszer egy olyan optikai egység, amely a nap által keltett elektromágneses spektrum egy részéhez hasonló fényt bocsát ki, de UV sugárzás nélkül. A fényforrás halogénizzó, a polarizátor egy Brewster-tükör. A tükrök és lencsék feladata a fény fókuszálása a kezelendő területre. A fényforrás spektrumát néhány típusban színszűrővel szűkítik.

Amikor a szórt fény (amelyet halogén izzó bocsát ki) kölcsönhatásba lép a Brewster optikai egységével, visszaverődik, és függőlegesen lineárisan polarizált fénnyel (VLPL) válik. A lámpa rendszeres használata elősegítheti a sebgyógyulást és jobb kozmetikai eredményeket, kevésbé látható hegeket, gyorsabban gyógyuló bőrt is eredményezhet.

A jobban ismert és használt lézerterápiához hasonlóan a Bioptron is alacsony fogyasztású fényforrás, de mégis különbözik tőle tulajdonságaiban. Az alacsony teljesítményű lézerfény a Bioptronhoz képest magasabb költséggel rendelkezik, több biztonsági megfontolást igényel mind a páciens, mind a terapeuta számára, a felhasználó készségeit igényli, és a lézersugár kis átmérője miatt csak korlátozott terület kezelhető. A Bioptron fényterápia nem invazív, könnyen alkalmazható, minden ellenjavallat nélkül. A Bioptron lámpa továbbá hordozható, otthoni használatra és mozdulatlan betegek számára is alkalmas.

A Bioptron lámpa története

A Bioptron a Zepter International vállalat egyik márkaneve, mely alatt polarizált fényű készülékeket forgalmaznak gyógyászati célokra. Kevesen tudják, hogy az első ilyen készüléket az 1980-as években Fenyő Márta fizikus, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetének egykori munkatársa fejlesztette, és Evolite néven kezdte Magyarországon forgalmazni. Fenyő Márta azt vizsgálta, hogy a lézer mely tulajdonsága felelős a felgyorsult sebgyógyulásért, és arra jutott, hogy a polarizáció. Találmánya, az Evolight, ami igazából egy egyszerű polárszűrővel ellátott nagy intenzitású fényforrás, 1987-ben nyert szabadalmat. Mivel azonban otthoni használatra történő gyártás és értékesítés beindítására Magyarországon nem adódott lehetőség, svájci befektetők vették meg a licencet, és a lámpa gyártására 1988-ban megalapították a Bioptron AG vállalatot. A termékfejlesztést innentől fogva a Bioptron végezte; a honlapon a feltaláló Fenyő Márta nevét meg sem említik. A Bioptront végül 1996-ban vásárolta meg a Zepter, így került a márkanév és a termék is az ausztriai vállalathoz. Fenyő Márta 1990-ben fényterápiás rendelőt nyitott, 2009-ben pedig Klein Péter vállalkozóval közösen szabadalmaztatta a teljestest-besugárzást lehetővé tevő Sensolite készüléket, mely a polarizáltfény-források mellett opcionális UV-forrást is tartalmaz.

Mikor és mire alkalmazzuk?

A terápia használható felnőtteknél és gyermekeknél kiegészítő terápiaként a fájdalom csökkentésére és a gyógyulás elősegítésére különféle állapotok esetén.

A Bioptron fényterápiás eszköz úgynevezett biostimuláló hatásokkal rendelkezik. Stimulálja a fényérzékeny intracelluláris molekulákat., ez sejtláncreakciókat indít be, és másodlagos válaszokat is kivált, hatása nem csak a kezelt bőrterületre korlátozódik. A Bioptronnak tulajdonított hatások közé tartozik a gyulladást elősegítő citokinek plazmaszintjének csökkentése, a gyulladásgátló citokinek szintjének és a fibroblaszt proliferációs faktorok növekedése, valamint a limfocita proliferáció módosítása.

Hatékonyságát a következő állapotok esetén vizsgálták: égési sérülések, kéztőalagút szindróma, teniszkönyök, műtét utáni sebgyógyulás, és fekélyek. A Bioptron terápiát a krónikus vénás fekélyek (pl. lábszárfekély) és nyomási fekélyek (felfekvés), valamint a közönséges akne (acne vulgaris, pattanás, mitteszer) kezelésére javasolják, de hatékony rövid távú kezelésnek bizonyult a teniszkönyök (oldalsó epicondylitis) és kéztő alagút szindróma kéztőalagút szindróma (carpalis alagút szindróma) kezelésére is.

Továbbá egy kutatás szerint a Bioptron fényterápia sikeres és hatékony a BAK tartósítószerrel végzett hosszan tartó glaukóma elleni terápia következményeként jelentkező száraz szem tüneteinek megszüntetésében, így a betegek kényelme és együttműködése is javult a súlyos zöldhályog kezelése során. A polarizált fényt kibocsátó lámpa minden zöldhályog (glaukóma) elleni kiegészítő terápiaként javasolt a betegeknek.

Mire nem alkalmas a polarizált fényterápia?

Mivel a Bioptron lámpa sejtszintű pontos hatásmechanizmusa nem ismert, és a pozitív hatások főleg a klinikai használaton és a felhasználók visszajelzésein alapulnak, a számos és lényeges pozitív hatás mellett nem szabad azt feltételezni, hogy egy mindenre hatásos csodamódszerről van szó. Így a közhiedelemmel ellentétben ez a típusú fényterápia sem mindenható, például nincs daganat-, vagy vírusellenes hatása sem. A hatásmechanizmusának pontos tisztázása pedig a további felhasználási lehetőségek miatt továbbra is elengedhetetlen.

Az viszont biztos, hogy a fényterápiának hangulatjavító hatása is van. Egy kellemes, biztonságos, nem forró fény használata pszichésen is megnyugtató, relaxáló hatású lehet, hasonlóan a fényterápiás boxok szezonális érzelmi zavarok kezelésére kínált kezeléséhez. A pozitív placebohatáson keresztül kiegészítő kezelésként tovább fokozhatja az egyéb, előírt kezelések hatásfokát, az önálló már bizonyított eredményességein kívül is.

Ez is érdekelheti

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos

Felhasznált irodalom:
Therapeutic applications of polarized light (ScienceDirect)
The effect of polarized polychromatic noncoherent light (Bioptron) therapy on patients with carpal tunnel syndrome (PubMed)
Polarized Light Therapy (Oxford Medical Instruments)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.