A szemölcs eltávolítása, kezelése

Dr. Kádár Eszter
szerző: Dr. Kádár Eszter - WEBBeteg
megjelent:

A közönséges szemölcsök (verruca vulgaris) gyakran előfordulnak a kézen, lábon vagy más testrészen, és bár általában ártalmatlanok, az esztétikai zavarokon túl számos kellemetlenséget okozhatnak. Azonban szerencsére számos hatékony kezelési módszer létezik a közönséges szemölcsök eltávolítására.

A szemölcs téma cikkei

3/1 Mi okozza a szemölcsöt, és milyen típusai vannak?
3/2 A szemölcs eltávolítása, kezelése
3/3 Szemölcsök: A leggyakrabban feltett kérdések

Szemölcs fagyasztás (krioterápia)

Az egyik leggyakrabban alkalmazott módszer a szemölcsök eltávolítására a krioterápia, amely hideg (fagyasztott) gázzal vagy folyékony nitrogénnel történik. Ez a fagyasztási eljárás segít megölni a szemölcs sejteit, és általában néhány alkalmazás után eredményeket hoz.

Az eljárás során az orvos vagy a szakember egy speciális krioprob vagy applikátor segítségével közvetlenül alkalmazza a hideg anyagot a szemölcsre. A fagyasztás során a szemölcs sejtjei megfagynak és elhalnak. Az elhalt sejtek később leválnak, és a szervezet immunrendszere eltávolítja azokat. Az eljárás során jelentkező kis fájdalom vagy bizsergés általában átmeneti, és a bőr hamarosan regenerálódik.

A krioterápia nagyon hatékony, bár néha több kezelésre van szükség a teljes eltűnéshez.

Szemölcs fagyasztása (krioterápia)

Lézerkezelés

A lézerkezelés egy másik hatékony módszer, amely a szemölcs sejtjeit koncentrált fénnyel célozza meg, ezáltal megsemmisítve azokat. A lézerfény energiája célzottan irányul a szemölcsre, és hőt generál. A lézerfény által kibocsátott hő energiája a szemölcs sejtjeire hat, és ezek az energiától sérülnek vagy elpusztulnak.

A lézerkezelés előnye, hogy precíz és célzott módon képes befolyásolni a szemölcs területét anélkül, hogy károsítaná a környező egészséges bőrt. A lézerfény intenzitása és hullámhossza az adott lézer típusától függ, és az orvosnak vagy szakembernek megfelelően kell beállítania azokat a kezelés során. Ez az eljárás gyakran gyorsabb és kevésbé invazív, mint más szemölcskezelési módszer, és a páciensek hamarabb láthatnak eredményeket. Azonban a lézerkezelés ismételt alkalmazásokat is igényelhet, és az egyéni reakciók is változhatnak.

A kezelés után általában ajánlott óvintézkedéseket betartani, például fényvédelem, hogy minimalizálják az esetleges mellékhatásokat és elősegítsük a gyógyulást.

Szemölcseltávolítás savas kezeléssel

A savas kezelések is széles körben alkalmazott megoldások közé tartoznak, amelyek gyakran olyan készítményeket tartalmaznak, mint például a szalicilsav. Ezek a savak segítik a szemölcs felületének a lemaródását, elősegítve ezzel a gyógyulást. Az ilyen típusú kezelések otthon is alkalmazhatók, természetesen kevésbé koncentrált oldattal, de az igazán hatékony, koncentrált szerekhez szükség van orvosi felügyeletre is.

Elektrokauterizáció

Az elektrokauterizáció olyan eljárás, amely során az orvos elektromos áramot használ a szemölcs eltávolítására. Az orvos az elektromos áramot a szemölcsre irányítja, ami hőt generál és ezzel elpusztítja a szemölcs sejtjeit.

Az elektrokauterizáció során egy speciális eszközt, az elektrokautert használják, amely vezető anyaggal ellátott hegyével érintkezik a szemölcs területével. Az elektromos áram áthalad a szöveteken, és a generált hő hatására a sejtek elhalnak. Az elhalt sejtek később leválnak és gyógyulási folyamat indul meg. Ez a módszer hatékony, de fájdalmas lehet, és különleges orvosi felszereltséget igényel.

Otthoni módszerek a szemölcs eltávolítására

Kisebb, felületes szemölcsök esetén meggondolandó az otthoni kezelés is, amelynek alapja a hámlasztás. Alacsonyabb koncentrációban már gyógyszertárakban is elérhetőek a szalicilsavas, tejsavas, vagy tretinoin tartalmú ecsetelők, krémek. Fontos figyelni arra, hogy a környező ép bőrt védjük, ugyanis ezen készítmények valójában feloldják a szemölcsöt.

Otthoni krioterápiás eszközök is találhatóak a patikákban, egyszerű alkalmazásuk lehetővé teszi, hogy a páciens saját magának oldja meg a kezelést. Ezek a készülékek fagyasztott kezelőfejjel rendelkeznek, amelyet közvetlenül a szemölcsre lehet helyezni, és amely gyorsan lefagyasztja és eltávolítja azt.

Amennyiben az otthoni kezelésre több hét alatt sem reagál a szemölcs, érdemes bőrgyógyászt felkeresni, aki receptre kapható készítményeket is javasolhat, vagy a felsorolt bőrgyógyászati eljárásokat alkalmazhatja. A korai kezelés és az orvosi tanácsadás segíthet elkerülni a szemölcs terjedését és további kellemetlenségeket.

Kimetszés

Sebészeti eltávolításra is sor kerülhet súlyosabb esetekben, különösen akkor, ha más kezelési módszerek nem bizonyulnak hatékonynak. Ez az eljárás általában helyi érzéstelenítés mellett történik, és magába foglalja a szemölcs teljes kivágását.

A szemölcs kezelésének alapelvei

A közönséges szemölcsök kezelése számos hatékony módszerrel lehetséges, és az egyén egyedi körülményeitől függ, hogy melyik módszer lehet a legmegfelelőbb az adott esetben. Az immunrendszer állapota, a szemölcs mérete és elhelyezkedése mind fontos szempontok.

A kezelés során türelmesnek kell lenni, mivel a szemölcs eltávolítása időbe telhet, és néhány módszer esetében több kezelésre lehet szükség.

Végül, a kezelés után fontos odafigyelni az érintett területre, hogy elkerüljük a fertőzést és az esetleges szövődményeket. Rendszeres követés ajánlott, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a kezelés hatékony volt, és nincs szükség további intézkedésekre.

További tudnivalók a szemölcsökről

Dr. Kádár EszterForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Kádár Eszter rezidens

Cikkajánló

Szemölcsök - Mi okozza és milyen típusai vannak?

Bak Marianna, biológus szakfordító
Szemölcs
A szemölcsök kellemetlenek, és akár veszélyesek is lehetnek. Némelyek maguktól eltűnnek néhány nap alatt, mások viszont akár hónapokig vagy évekig is makacsul kitartanak.
A vércukorszint jelentősége
A vércukorszint jelentősége

Hogyan mérhető?

Vércukormérés
Vércukormérés

Fontos, hogy pontos legyen az otthoni mérés is.

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Magyar Zsuzsanna, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Magyar Zsuzsanna, újságíró-szerkesztő
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.