Hogyan kezelhető a Baker-ciszta?

szerző: Magyar Zsuzsanna, újságíró-szerkesztő - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Lesznyák Judit frissítve:

A Baker-ciszta egy folyadékkal telt ciszta, mely duzzanatot okoz a térdhajlatban és feszülő érzést eredményez. A fájdalom rosszabbodhat a térd teljes hajlításakor, nyújtásakor vagy terhelésekor.

A Baker-cisztát térdhajlati cisztának is nevezik, mely általában térdízületi probléma eredménye, mint az ízületi gyulladás (arthritis) vagy a porcleválás. Mindkét elváltozás azt eredményezheti, hogy a térdízület túl sok folyadékot termel, mely Baker-ciszta kialakulásához vezethet. Bár a Baker-ciszta vezethet térd-duzzanat kialakulásához és kellemetlen tüneteket okozhat, az alapprobléma kezelésével általában a panaszok enyhülnek.

A Baker-ciszta tünetei

Néhány esetben a Baker-ciszta nem okoz fájdalmat és nem is vehető észre. Ha mégis, akkor az alábbi panaszokat tapasztalhatja:

 • Duzzanat a térdhajlatban és néha a lábban is
 • Térdfájdalom
 • Ízületi merevség, nehéz és fájdalmas mozgatás

A panaszok fokozódhatnak fizikai aktivitásra, illetve hosszú ideig történő állás esetén.

Ha fájdalmat és duzzanatot tapasztal térdhajlatában, keresse fel orvosát, hogy kiderítse panaszai okát. Sajnos, a térdhajlati duzzanat sokkal súlyosabb állapot jele is lehet, mint egy folyadékkal telt ciszta.

A Baker-ciszta kialakulásának okai

Az ízületben lévő sajátos „kenőanyag”, az ízületi folyadék (synovia) segít a láb egyenletes lendítésében, és csökkenti a súrlódást a térdízület alkotói között, mozgás közben. Néha azonban a térdízület túl sok ízületi folyadékot termel, aminek eredményeképpen a térdhajlatban keletkezik egy folyadékkal telt zacskó, ami Baker-ciszta kialakulásához vezet.

Mindez azért történhet, mert:

 • Gyulladás lép fel a térdízületben, például a különböző arthritisek következményeképp.
 • Térdsérülés, például porcleválás.

A Baker-ciszta kivételes esetben megrepedhet, és az ízületi folyadék a lábikra régiójába szivárog, éles térdfájdalmat, duzzanatot vagy a vádli pirosodását okozva.

Ezek a jelek és tünetek nagyon hasonlóak lehetnek a lábban kialakuló vénás trombózis tüneteihez. Ha megvan dagadva a lába és a vádlija is bevörösödött, azonnali orvosi vizsgálatra van szükség, hogy kizárják a súlyosabb kórképet.

A Baker-ciszta kivizsgálása

A Baker-ciszta általában fizikális vizsgálattal kimutatható. A tünetek nagyon hasonlóak más, súlyosabb betegségek tüneteihez, mint például vénában lévő vérrög, aneurizma (verőértágulat) vagy daganat, ezért az orvos további, beavatkozást nem igénylő vizsgálatokat írhat ki Önnek, például ultrahangos vizsgálatot és (MRI) mágneses rezonancia vizsgálatot.

A Baker-ciszta kezelése

Sok esetben kezelés nem szükséges, a Baker-ciszta önmagától eltűnik. Ha azonban a ciszta nagyon nagy és nagy fájdalmat okoz orvosa az alábbi kezeléseket alkalmazhatja:

 • Gyógyszeres kezelés: Orvosa kortikoszteroid injekciót, például cortisone-t ad a térdébe, hogy ezzel csökkentse a gyulladás mértékét. Ez a gyógyszeres kezelés csökkentheti a fájdalmat, de nem minden esetben előzi meg a ciszta kiújulását.
 • A folyadék lecsapolása: Orvosa egy tű segítségével lecsapolhatja a felgyülemlett ízületi folyadékot a térdízületből. Ezt a műveletet tűvel végzett aspirációnak nevezik, mely beavatkozásra általában ultrahangos irányítás mellett kerül sor.
 • Fizikoterápia: Jegeléssel, kompressziós pólya felhelyezésével és mankók alkalmazásával csökkenthető a fájdalom és a duzzanat mértéke. Kíméletes, a mozgáspálya megtartására irányuló speciális gyakorlatok (range-of-motion, ROM) végzése, és a térd körüli izmokat erősítő gyakorlatok segíthetnek mérsékelni a panaszokat, és megőrizni a térd mozgástartományát.

Az orvosi kezelés elsősorban a Baker-cisztát kiváltó ok megszüntetésére irányul, és nem magára ciszta kezelésére.

Ha a térdízületben a túlzott ízületi folyadék (synovia) termelésének oka porcleválás, orvosa javasolhatja a műtéti beavatkozást a levált porc eltávolítására, vagy a sérült porc helyreállítására.

Ha a Baker-ciszta osteoarthritis-szel (degeneratív ízületi gyulladás) van kapcsolatban, a duzzanat az arthritisre kapott kezelés idején is megmaradhat.

Orvosával megvitathatja a ciszta műtéti úton való eltávolítását, ha az nem szívódott fel és befolyásolja a térdízület mozgását. Amennyiben a Baker-ciszta a tűvel való leszívást követően ismételten megtelik, a ciszta műtéti úton való eltávolítása is szóba jöhet megoldásként.

A Baker-ciszta otthoni kezelése

Ha orvosa megállapítja, hogy a Baker-cisztáját arthritis okozza, az alábbi tanácsok mindegyikét, vagy egyes lépéseket tartson be:

 • Kövesse a R.I.C.E. szabályait. Ez egy angol mozaikszó, mely az alábbi lépésekre épül: pihentetés (rest), jegelés (ice), nyomókötés alkalmazása (compression) és a végtag felpolcolása (elevation). Pihentesse lábát és jegelje a gyulladt területet! Helyezzen nyomókötést a térdére. Polcolja fel a beteg végtagját, amikor csak lehet, különösen esténként.
 • Alkalmazzon vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszereket. A fájdalomcsillapítók adagolásánál tartsa be a csomagoláson feltüntetett utasítást, és vigyázzon, hogy ne vegyen be többet a javasoltnál.
 • Csökkentse fizikai aktivitását.Fizikai kímélet esetén a térdízület terhelése is mérséklődni fog. Orvosa tájékoztatja arról, mennyi ideig szükséges betartania a fizikai kíméletet, sőt javasolhat alternatív, kímélő mozgásformákat is, addig míg visszatérhet korábbi mozgás szintjéhez.

Tovább A térdfájás lehetséges okai

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Magyar Zsuzsanna, újságíró-szerkesztő
Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum - Dr. Puskás Réka, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Rybaltovszki Henrik, ortopéd-traumatológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Molnár Anna
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.