A lábfájás

Szerző: WEBBeteg

A lábfájás okai szerteágazóak lehetnek. Leginkább sérülések, ortopédiai elváltozások, idegi elváltozások, köszvény, vagy valamely betegség szövődményeként jelentkezhetnek. A megfelelő kezelés érdekében részletes kivizsgálás szükséges.

A láb a mindennapi szóhasználatban az egész alsó végtagra értelmezhető, viszont orvosi értelemben csak a bokától lefele tartó részt jelenti. Ebben az értelemben olvasható az alábbiakban leírt lábfájások lehetséges okai.

A lábfájás okai

A lúdtalp

A lúdtalp a láb boltozatos szerkezetének hiánya, illetve csökkent volta. Boltozatos szerkezet újszülött korban még nincs, az csak a későbbi életkorokban alakul ki. A lúdtalpas állapot kezelésének célja tehát a megelőzés.
A lúdtalp>>
  • Lehetnek mechanikai sérülések, szúrás, zúzódás, törés, hámszövet sérülése. A láb ízületeinek sérülésekor, ficam, rándulás esetén, erős fájdalom, duzzadás és az ízületi működés csökkenése vagy kiesése jellemző.
  • A láb ortopédiai deformitásai, következményeként kialakult lúdtalp, vagy sarokcsontkinövés okozhat fájdalmat.
  • Neuropátiás fájdalom, az idegrendszer károsodása, működészavaraként jön létre, vagy jellemzően valamely más betegség szövődményeként jelentkezik. Leginkább vesebetegségben, cukorbetegségben, kötőszöveti betegségben vagy alkoholbetegségben szenvedő betegeknél alakulhat ki. Jelentkezésekor égő, szurkáló, bizsergő érzet válhat ki.
  • A köszvényre jellemző fájdalom, leginkább a nagylábujjat érintő ízületi gyulladás, mely égő érzéssel, erős fájdalommal járhat.
  • A lábat ellátó ideg is károsodhat, sérülhet, mely tarzális alagút szindrómához vezet. Ekkor a beteg a bokától kiinduló és a lábujjakig kisugárzó fájdalmat, zsibbadást érez. A tünet reflexkieséssel és izomgyengeséggel is járhat.

A lábfájások okai nagyon összetettek, ezért csak részletes kivizsgálással lehet pontos diagnózist felállítani. Fontos a kórtörténet ismerete, laborvizsgálatok, műszeres vizsgálatok végzése, valamint a képalkotó vizsgálatok is szükségessé válhatnak.

(WEBBeteg , Lektorálta: Dr. Kerekes Éva)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Körömgomba Körömgomba

Hogyan ismerhető fel és hogyan kezelhető a körömgomba?

Minden, amit a kollagénes...

A kollagén egy aminosavakból felépülő összetett fehérje, amely a testünkben szinte mindenütt megtalálható, sőt, magasan ez a leggyakoribb fehérje...

Kollagén étrend-kiegészítők -...

A kollagén az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje az emlős állatok és az ember szervezetében. Számos biológiai funkcióért felelős...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.