Dongaláb - Okok és kezelési lehetőségek

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

A lábat érintő fejlődési rendellenességek közül a dongaláb egy viszonylag gyakori elváltozásnak számít, amely kialakulhat a méhen belüli fekvés során rosszul elhelyezkedett végtag, vagy örökletes, genetikai eredetű tulajdonságok miatt is.

A lábfejek befelé fordulnak, a megtámaszkodás az ujjpárnákon történik, míg a sarok szinte nem is érinti a talajt. Súlyosabb esetben a járás a külső talpélen történik.

A láb hibás állása miatt az ínszalagok megrövidülnek, járáskor a lábikraizomzat megfeszül. A dongaláb az egészséges lábhoz képest kevésbé mozgatható, az elváltozás egyaránt érinti a lábfej csontjait, ínszalagjait, ízületeit, és akár az izmokat is.

A dongaláb okai

A dongaláb az esetek többségében több gén által meghatározottan ("csírakárosodás") örökölhető fejlődési rendellenesség. Az esetek 50 %-ában kétoldali. Kapcsolódhatnak hozzá egyéb rendellenességek is.

Kialakulhat emellett a méhen belüli fekvés során rosszul elhelyezkedett végtagok, nyomás miatt is. Ebben az esetben tehát tartási rendellenesség áll a háttérben, nem öröklődő genetikai eltérés.

Kockázati tényezők:

  • nem: a dongaláb kialakulása a férfiaknál gyakoribb, mint a nőknél;
  • családban előforduló dongaláb: ha korábban a családban előfordult valamelyik szülőnél, vagy más gyermeknél ez a lábtartási rendellenesség, akkor az új jövevénynél is nagyobb valószínűséggel alakulhat ki dongaláb;
  • terhesség alatti dohányzás: egy terhesség alatt dohányzó kismamának hússzor nagyobb valószínűséggel lesz dongalábú babája, mint egy átlagos nőnek;
  • ha a terhesség alatt nincs elegendő magzatvíz;
  • fertőzés vagy kábítószer használat a terhesség alatt.

A dongaláb kezelése

Jellegzetes a hordó dongájához hasonló alakzatot felvevő láb, ezért a diagnosztizálása már születés után megtörténik, és el is kezdődik a rendellenesség kezelése. Nagyon fontos a korai kezelés, melyet meg kell kezdeni a születés után. Csak a kezdeti stádiumban sikeres a terápia, ami általában gyógytornával, gipszkezeléssel történik, súlyosabb esetben műtétekkel korrigálható.

A tartási rendellenesség következetesen végzett gyógytorna és súlyos esetben gipszkezeléssel/ortézissel maradéktalanul gyógyítható. A valódi dongalábnak csak egy részét lehet konzervatív eszközökkel teljesen meggyógyítani, sokszor csak műtéttel lehet korrigálni.

A dongaláb a lábszár izomzatának fejletlenségéből, az izomegyensúly megbomlásából eredően az izmok betegsége is. Ezek erejének és működésének kiegyensúlyozása nélkül nincs sikeres kezelés, a gyógytorna elsősorban erre irányul.

A műtéti kezelés az Achilles ín és a felső, alsó ugróízületek mozgásainak felszabadítását jelenti. Ez után a gipsz és sín kezelést hónapokig folytathatjuk gyógytornával kiegészítve, majd a járás idejétől korrekciós ortopéd cipőt is viseltetünk így a csontok fejlődésére tartós hatást fejtünk ki.

(WEBBeteg - Forrás: Prof. Dr. István Lajos: Nagy egészségkönyv, Szülők Lapja; Lektorálta: Dr. Árki Ildikó)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.