Lábfej téma

Hogyan kezelhető a bütyök?

WEBBeteg összeállítás - 2022-11-18 20:00
Bütyök
A bütyök elsősorban az idősebb korosztály körében fordul elő, azonban az örökletes tényezők miatt akár a fiatalokat is érintheti ez a lábdeformitás. Mit tehetünk ellene?

A lábfej fájdalmának leggyakoribb okai különböző életkorokban

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos - 2022-11-18 17:00
Lábfájdalom
A lábfájás okai szerteágazóak lehetnek. Leginkább sérülések, ortopédiai elváltozások, idegi elváltozások, köszvény következtében, vagy valamely betegség szövődményeként jelentkezhetnek. A megfelelő kezelés érdekében részletes kivizsgálás szükséges.

Az öt leggyakoribb lábfejfájdalom

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-07-18 09:33
Fájdalom
A láb fájdalma egy nagyon gyakori probléma. A lábfejben 26 csont és 33 ízület, emellett több mint 120 izom, szalagok és idegek találhatók. Minden egyes lépés olyan erőkifejtést jelent a lábfejünkre, amely testsúlyunk két-háromszorosának felel meg.

A lábfejzsibbadás

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus - 2021-07-12 05:21
Lábfej
A lábfejzsibbadásnak különböző okai lehetnek. Alapvetően 2 csoportot lehet elkülöníteni: az egyikben az idegszálak különböző szinten történő becsípődése okozza a lábfej zsibbadását, a másikban az idegszálak anyagcserezavar vagy gyulladásos, autoimmun folyamat által károsodnak (neuropátia).

Rejtett betegségek jelei a lábon

WEBBeteg - Ötvenentúl.hu - 2018-07-13 13:01
A lábfejeken és a lábujjakon látható elszíneződésről, duzzanatról mielőtt cipődbe rejtve megfeledkezne, járjon utána, mi lehet kialakulásának oka!
A lábfejeken és a lábujjakon látható elszíneződést, duzzanatot nem szabad figyelmen kívül hagyni, a láb és a körmök fontos jelzést közvetítenek. Egyes betegségek nem jelentkeznek feltűnő panaszokkal, olykor csak a lábon megjelenő elváltozások hívják fel rájuk a figyelmet.

Mi az a dongaláb?

WEBBeteg - 2014-08-21 17:12
A lábat érintő fejlődési rendellenességek közül a dongaláb egy viszonylag gyakori elváltozásnak számít, amely kialakulhat a méhen belüli fekvés során rosszul elhelyezkedett végtag, vagy örökletes, genetikai eredetű tulajdonságok miatt is.

Végleg megszabadulhat a bütyöktől

Emineo Magánkórház - 2014-06-29 14:21
A nyár a könnyű szandálok, papucsok időszaka, sajnos azonban a lazaság olykor súlyos fájdalmakkal, kellemetlen tünetekkel bosszulja meg magát. Ráadásul mezítláb szembetűnőbbek is a láb különböző elváltozásai, így például a bütyök. Szerencsére ma már korszerű műtéti eljárással végleg megszabadulhatunk tőle.

Lábfej röntgenfelvételen

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-31 11:09

A köznyelvben lábfejként ismert testrész hivatalos, orvosi elnevezése a láb (habár a mindennapos szóhasználatban „láb” alatt általában az egész alsó végtagot értjük).

Mikor van szükség a láb (lábfej) röntgenvizsgálatára?

A lábfej röntgenvizsgálatával kimutatható például a törés, a ficam, a csontok viszonyainak megváltozásai, a csontritkulás vagy a kóros meszesedés. A röntgenfelvételek a lábhát irányából egyenes és félferde tartásban, valamint oldalnézetből készültek. Ezen túlmenően még más speciális felvételek is léteznek, pl. sarokcsontról is többféle felvétel is készülhet.

Az emberi láb(fej) 26 csontja közül a sarokcsont a legnagyobb. A sarok feladata, hogy biztosítsa a támasztékot a test súlyának, éppen ezért a sarkunk minden egyes lépésünknél komoly behatásnak van kitéve.

A röntgenfelvételen jól látszanak a lábfej csontozatát alkotó lábtő-, lábközép- és lábujjcsontok.

lábtő része az ugrócsont, a sarokcsont, a sajkacsont, a három ék alakú csont és a köbcsont. A lábközépcsontok hosszúkás csontok, a láb ujjperccsontjai közül az öregujjban csak két csont található. Az öregujjhoz tartozó lábközépcsont fejecsénél látható a két szezámcsont, melyek az inak lefutásába esnek és azok védelmét szolgálják.

Az emberi lábfej csontjai

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-31 10:43

Amit a köznyelv lábfejként ismer, annak az orvosi nyelvezetben csak láb az elnevezése.

Az emberi lábfej csontozatát 26 csont teszi ki, melyek három szintre tagolhatók: lábtő-, lábközép- és lábujjcsontok. A lábtő része az ugrócsont, a sarokcsont, a sajkacsont, a három ék alakú csont és a köbcsont. A lábközépcsontok hosszúkás csontok, a lábujjperc csontjai közül az öregujjban csak két csont található.

A belső bokát (belbokát) a sípcsont alsó végén lévő nyúlvány képezi. A külső bokát (vagy külbokát) a szárkapocscsont alsó végdarabja alkotja.

Lábfej

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-26 12:10

Az emberi lábfejet 26 csont építi fel, közülük a sarokcsont a legnagyobb. A csontok az izmok tapadási helyei. A lábhát izmai gyenge, lapos izmok. A talp bőre alatt széles zsírréteg található. A talp lágyrésze három fő részre oszlik: egy középsőre és két oldalsóra.

A mediális (középső) izmok megfelelnek a tenyér izmainak, de az öregujjat a kislábujj felé hajlító (opponáló) izom hiányzik. A laterális (oldalsó) izmok esetében már opponeus is van. A hosszú gilisztaizmok a lábujjak mozgatását szolgálják, ezek az izmok szintén megtalálhatóak a tenyérben is, de ott sokkal erősebbek.

A sípcsonton eredő és a 2. és 3. ujjpercen végződő izom a lábfej és a lábujjak hajlításáért felelős. A sípcsontot  az 1. lábközépcsonttal összekötő izomnak szintén a lábfej hajlításában van szerepe. A szárkapocsizmok a talp hajlításáért és a lábszél emeléséért felelősek.

Lábfej vénái

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-23 11:55

A vénák CO2-dal telt, használt vért szállítanak. A hajszálerek vékony vénákban folytatódnak, amelyek a szív felé haladva egyre nagyobb keresztmetszetűek lesznek, egyre több gyűjtőér összefolyásából. A vénák vékony, rugalmas falát főleg simaizomsejtek alkotják.

A végtagok vénás rendszerében a vér egyirányú áramlását a vénákban lévő billentyűrendszer biztosítja, és megakadályozza, hogy a vér visszafelé folyjon. A vénabillentyűk vékony, csapóajtó módjára működő lemezek.

A lábfej, a talp oxigéndús artériás vérrel ellátott szöveteinek kapillárisaiból a CO2-os vért kis vénák gyűjtik össze, melyek egyre nagyobb vénákba csatlakoznak, és a vért a szívbe szállítják, ahol megtelik oxigénnel, és az artériák újra eljuttatják a szövetekhez a friss vért.

Lábfej csontjai

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-23 11:13

Az emberi lábfejet 26 csont építi fel, közülük a sarokcsont a legnagyobb. A sarok feladata, hogy biztosítsa a támasztékot a test súlyának, éppen ezért a sarkunk minden egyes lépésünknél komoly behatásnak van kitéve.

A lábtő része az ugrócsont, mely a lábszárat a lábfejjel kapcsolja össze. A legnagyobb lábtőcsont a sarokcsont. Ide tartozik még a sajkacsont, a három ék alakú csont és a köbcsont.

A lábközépcsontok (ossa metatarsalia) közül legrövidebb az első, leghosszabb a második, a többi fokozatosan rövidül.

A láb ujjperccsontjai (phalanges digitorum pedis) a kéz hasonló csontjaitól főleg rövidségükben térnek el, kivétel az öregujj (nagylábujj), amiben a hüvelykujjhoz hasonlóan csak két csont található.

Kiütések a végtagjaimon

Orvos valaszol - Dr. Bodnár Edina - 2021-02-22 12:08
Üdvözlöm! Nagyjából egy héttel ezelőtt kezdtem apró, rendkívül viszkető kiütéseket felfedezni a lábfejemen. Azóta határozottan nőtt a számuk, és már a kézfejemen, a térdemen és a köldököm alatt is találtam hasonlókat. Az étrendem nem változott

Bőrkemênyedés

Orvos valaszol - Dr. Bodnár Edina - 2020-06-23 07:02
Üdvözlöm! Egy olyan problémával fordulok önhöz hogy a bal láb fejemen van egy gyerekkorom óta tartó bőrkeményedés. Csípőficamom van, ezért a teljes testsúlyom szinte a bal lábamon van. Olyan mintha meg lenne vastagodva ott a bőr. Nem fáj, igazából

Csontkinövés?!

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2010-08-03 18:39
Kedves Doktor nő! P. Zoltán vagyok.22 éves. A jobb lábamon vettem észre kb.1 hónapja, hogy a csontos eléggé kint van, kifele áll, és kezdem már a cipőben is érezni.Voltam a háziorvosomnál, és bokasüllyedést állapított meg.Este lábtorna, lúdtalpbet

Lábfej megdagadása

Orvos valaszol - Dr. Szamosi Szilvia - 2010-04-23 12:01
Tisztelt Doktornő/Úr! Néhány nappal ezelőtt írtam, hogy a bal lábfejem bedagadt és nyugalmi állapotban is fáj. Azóta voltam ultrahang vizsgálaton, ami a trombózist szerencsére kizárta. Szerdán volt egy hete, hogy kenem a háziorvosom által felírt ke

Csontkinövés vagy más?

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2010-01-11 11:28
Mindkettő lábamon középen egy olyan domborulat található amire még nincs válasz. Jobb lábamon jobb irányba középen egy 1, 12CM kinövés bal oldalon ugyan ez csak az 1, 11CM. A legfurcsább a kinövésben hogy mind a kettő kinövés 4 éves korom óta csak n

lábfej probléma

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2009-09-08 19:29
Jó napot! A problémám, hogy a bal lábfejem lóg és ezáltal nem tudok normálisan közlekedni. Ilyenkor járásnál, a lábujjak (cipőorr) éri először a talajt, ezáltal ugye súrlódik, ütközik. Az a baj, hogy járásnál felfelé, nem nagyon akar menni a