Hogyan kezelhető a bütyök?

WEBBeteg összeállítás
aktualizálta: Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos frissítve: 2022.11.18.

A bütyök elsősorban az idősebb korosztály körében fordul elő, azonban az örökletes tényezők miatt akár a fiatalokat is érintheti ez a lábdeformitás. Mit tehetünk ellene?

Hogyan alakul ki a bütyök?

A bütyök a harántboltozat süllyedésének a következménye. Az egészséges lábfej három ponton támaszkodik meg járáskor: a sarokcsonton, az I-es és az V-ös lábközépcsont fejecsén. A három pont így két boltozatot alakít ki: a hosszanti boltozatot a sarok és a lábközépcsontok között, valamint a harántboltozatot a lábközépcsont fejecsek között. Amikor a harántboltozat süllyedni kezd, a lábközépcsontok távolodni kezdenek egymástól, és a megrövidült inak az öregujjat a kisujjak felé húzzák.

Bütyök ortopédiai okai grafika

Mi okozza a betegséget?

A harántboltozat túlterhelése a bütyök leggyakoribb kiváltó oka. Lábunkat 3 cm-es cipősarok esetén terheljük megfelelően. Ha a cipő sarka ennél kisebb, akkor hátulra, a sarokcsontra, ha pedig magasabb, akkor előre, a lábközépcsont fejecsekre fog nagyobb terhelés esni. A magas sarkú cipők viselése tehát növeli a lábközépcsontok terhelését, a harántboltozat süllyedni kezd, elvezetve a bütyök kialakulásához.

Ugyanakkor okozhat ilyen deformitást örökölt kötőszöveti lazaság is. Mindannyian ismerünk olyan családot, ahol mindenkinek „bütykös” a lába, már akár fiatal korában is.

Tünetek

A kiszélesedett előláb miatt a beteg lába egyre kevésbé fog elférni a konfekció cipőkben, így a lábbelik a bütyökre állandó nyomást gyakorolnak. A nyomásnak kitett helyen gyulladás, bőrkeményedés fog kialakulni, amely már fájdalmat is okoz. Mindemellett a harántboltozat megszűnése miatt a lábközépcsont fejecsek a talpi felszínre kerülnek, ott is élénk fájdalmat, bőrkeményedést okozva.

Ha nem kezeljük megfelelő időben a statikai problémát, előbb-utóbb a többi ujjacska inai is megrövidülnek, és kalapácsujj deformitás alakul ki a II-III-IV-es ujjakon.

A bütyök kezelési lehetőségei

A bütyköt kezelni és a fájdalmat mérsékelni, fájdalomcsillapító tablettával, lábtornával, járást könnyítő cipőbetéttel, egyedi cipővel vagy sebészeti beavatkozással lehet.

  • Cipőválasztás: Legfontosabb a korai prevenció, már fiatal korban érdemes kényelmes, megfelelő sarokmagasságú cipőt választani.
  • Talpbetét, gyógylábbeli: A kialakult harántboltozat-süllyedést minél előbb kezelni érdemes, lúdtalpbetét, gyógypapucs vagy gyógycipő viselésével. Sajnos egyikkel sem fordítható vissza a folyamat, de kitolható a bütyök kialakulásának ideje.
  • Lábtorna: Javasolt a rendszeres lábtorna elvégzése, ami jótékony hatással lehet a betegségre, de fontos tudni, hogy a bütyök deformitás teljes korrekciója a tornával nem várható, a további kialakulásának üteme viszont lassítható.
  • Ortopéd cipő: Ha kialakult a bütyök, érdemes felkeresni egy ortopéd szakorvost. Először konzervatív kezelésekkel, ortopéd cipővel fogják csökkenteni a panaszokat.
  • Műtét: Ha már ezek sem segítenek, akkor szoktunk műtétet végezni. Ezzel kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy közel 200-féle műtét létezik egyedül a bütyök kezelésére. Ez nem véletlen, ugyanis egyik sem biztosít teljes korrekciót. Mivel statikai problémáról van szó, a korrekció nem fogja a kiváltó okot, a haránboltozat-süllyedést megszüntetni. Idővel újból „széttapossuk” a lábunkat, és a láb deformitása újra előjön.
Az öt leggyakoribb lábfej-fájdalom

A láb fájdalma egy nagyon gyakori probléma. A lábfejben huszonhat csont és 33 ízület, emellett több mint 120 izom, szalagok és idegek találhatók. Minden egyes lépés olyan erőkifejtést jelent a lábfejünkre, amely testsúlyunk két-háromszorosának felel meg. Az öt leggyakoribb lábfejfájdalom

Utókezelés műtét után

A bütyökműtét utáni utókezelésnél fontos, hogy kezdetben az előlábat teljesen tehermentesíteni kell, mivel az I-es lábközépcsontnak a korrigált helyzetben kell összecsontosodnia. Ehhez segédeszköz boltokban kapható előláb tehermentesítő cipőt érdemes venni. A tehermentesítés hosszát bízzuk az operáló orvosra! Később részterhelve, illetve fokozatosan terhelve lehet az operált lábat használni.

Mindenképpen érdemes a csontgyógyulás után életfogytiglan lúdtalpbetétet, gyógypapucsot, gyógycipőt viselni.

Sportolás bütyökkel

Nem kell véglegesen lemondania a sportról a bütyök kialakulása után. Kényelmes sportcipőben, a boltozatok megtámasztásával sportolhatunk, vagy próbáljon meg olyan sportot választani, amely nem gyakorol erős nyomást a harántboltozatra (pl. kerékpározás, úszás).

Tovább Bütyök és kalapácsujj - Ne fogjuk a genetikára

WEBBeteg logó

WEBBeteg összeállítás
Forrás:
Prof. Dr. István Lajos: Nagy egészségkönyv, Dr. Juhász Csaba ortopédus
Aktualizálta: Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Az alkohol és az aranyér Az alkohol és az aranyér

A túlzott alkoholfogyasztás okozhat aranyeret?

Defibrillátor Defibrillátor

Hogyan működik a szerkezet, és mikor szükséges használni?

A lábfej fájdalmának leggyakoribb okai különböző életkorokban

A lábfájás okai szerteágazóak lehetnek. Leginkább sérülések, ortopédiai elváltozások, idegi elváltozások, köszvény következtében, vagy...

A lábfejzsibbadás

A lábfejzsibbadásnak különböző okai lehetnek. Alapvetően 2 csoportot lehet elkülöníteni: az egyikben az idegszálak különböző szinten történő...

A szépség ára - gerincproblémák, bütyök, kalapácsujj és magas sarkú cipellő

Szokott-e fájni a dereka? Megfigyelt-e bütyköt, egymásra csúszó, esetleg elemelkedő lábujjakat, tyúkszemet a lábfején? Gyakran visel magas sarkú...

Bütyök és kalapácsujj - Ne fogjuk a genetikára

Testünket eredetileg arra tervezték, hogy kora reggeltől késő estig szinte folyamatosan mozgásban legyen, értelemszerűen mezítláb és természetes...

Rejtett betegségek jelei a lábon

A lábfejeken és a lábujjakon látható elszíneződésről, duzzanatról mielőtt cipődbe rejtve megfeledkezne, járjon utána, mi lehet kialakulásának...

Az öt leggyakoribb lábfejfájdalom

A láb fájdalma egy nagyon gyakori probléma. A lábfejben 26 csont és 33 ízület, emellett több mint 120 izom, szalagok és idegek találhatók. Minden...

Bütykös az ujja? Nem kell együtt élni a fájdalommal

Főként a középkorú és idősebb nőket érinti az a gyakran fájdalmas bütykösödés az ujjakon, amely nemcsak esztétikailag zavaró, de a mozgás...

Mi az a dongaláb?

A lábat érintő fejlődési rendellenességek közül a dongaláb egy viszonylag gyakori elváltozásnak számít, amely kialakulhat a méhen belüli fekvés...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.