Bokasüllyedés és/vagy lúdtalp?

Dr. Szilágyi Annamária
szerző: Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos - WEBBeteg
megjelent:

A köztudatban sokan azt gondolják, hogy a bokasüllyedés és a lúdtalp szinonimái egymásnak. De ez nem így van. Mindkét kórkép kialakulhat egyszerre, sőt, sajnos előbb-utóbb egymáshoz vezetnek, de mégis más fogalmak. Melyik mit is jelent?

Mi a lúdtalp?

Az egészséges emberi láb három ponton támaszkodik fel: a sarokcsont talpi felszínén, az I-es és az V-ös lábközépcsont fejecsén. E pontok között boltozatok alakulnak ki. A sarokcsont és a lábközépcsont fejecsek közt a hosszanti lábboltozat, az I-es és V-ös lábközépcsont fejecsek között pedig a haránt boltozat. Ezen boltozatokat részben a csontok ék alakban történő elhelyezkedéséből adódnak, fenntartásukban pedig az ízületi szalagok és az izmok segítenek.

Amikor a rendszer valamilyen oknál fogva felborul - például meglazulnak a szalagok, megnyúlnak vagy gyengék az izmok, deformálódnak a lábtő csontjai - kialakul a lábboltozat-süllyedés, más néven lúdtalp. Megkülönböztetünk hosszanti boltozat süllyedést, haránt boltozat süllyedést és sajnos van, amikor minden lábboltozat megsüllyed.

Gyermekkorban gyógytornát, lábtornát szoktunk a lúdtalp megoldására javasolni, ami az izmok, szalagok erősítésével még javítani tud a kialakult deformitásokon. 14 éves kor felett erősen csökken az esélyünk korrekció elérésére. Ilyenkor lúdtalpbetét viselése a megfelelő kezelés.

Bokasüllyedés és lúdtalp fotó

Mi a bokasüllyedés?

A bokát számos ízület alkotja. A felső ugróízületben villaszerűen fogja közre a lábszárcsont és a szárkapocscsont az ugrócsontot. Ez az ízület teszi lehetővé, hogy sarkon állni és lábujjhegyen állni is tudjunk. Az alsó ugróízületet a sajkacsont-sarokcsont-ugrócsont alkotja. Ezen ízületben válik lehetővé a külső lábélen állás és a belső lábélen állás, a láb befele fordítása és kifele fordítása. Ezen ízületek egészséges felépítés esetén szépen egymás alatt helyezkednek el, és hátulról nézve egyenes tengelyt kell, hogy alkossanak.

Boka deformitások és bokasüllyedésA bokát támasztó szalagok és izmok gyengesége miatt ez a tengely megtörhet. A boka ilyenkor leggyakrabban befelé billen, azaz pronáló deformitás alakul ki. Ekkor beszélünk bokasüllyedésről (pes valgus, még szebben pes calcaneovalgus). Ha a boka kifele dől, supinálónak nevezzük a deformitást.

A bokasüllyedés eleinte nem jár feltétlenül együtt a lábboltozatok süllyedésével, azaz a lúdtalppal, de előbb-utóbb azzá alakul a megrogyott statika miatt. Hosszabb távon a bokasüllyedés a bütyök és a sarokcsont kinövés kialakulásával is összefüggésben áll.

A bokasüllyedést is lábtornával kezdjük kezelni gyermekkorban, de sarokdöntéssel szoktuk kiegészíteni. A sarokdöntést lehet létrehozni lúdtalpbetéttel, vagy a cipősarok ék alakú kiegészítésével. Ezt úgy is szokták nevezni a bokasüllyedés vagy pronáló deformitás esetében, hogy supináló sarokdöntés. Rendelkezésre áll ún. supinációs cipő a bokasüllyedés korrigálására, amit e néven lehet beszerezni a cipőboltokban.

Ez is érdekelheti A leggyakoribb gerinc- és mozgásszervi problémák gyermekkorban

Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvosForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
Kép és fotó: a szerző magánarchívuma

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Juhász Csaba, ortopédus, traumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.