Határozza meg érbetegsége rizikóját!

Szerző: WEBBeteg - Dr. Tschürtz Nándor

Ne féljen! Ha ez eddigi oldalakat átfutotta könnyű dolga lesz! És ne féljen! Ha már tud érbetegségéről vagy kideríti, hogy nagy a betegség „rizikója” kezébe veheti a sorsát!

Nem kell tétlenül várnia, hogy a baj utolérje, hiszen ma már tudjuk, hogy az érelmeszesedés lelassítható, megállítható! Ehhez leginkább alacsony koleszterinszint fenntartása szükséges. Emlékezzen vissza, az érelmeszesedés kis zsírcsíkok lerakódásával kezdődik az érfalban.

Minél betegebb, annál kevesebb "rossz” (LDL) koleszterinhez "szabad juttatnia” ereit. Persze ezzel egyidejűleg minden más tényezőt (vérnyomás, cukor) tökéletessé kell tennie és tökéletesnek kell megőriznie. Persze ha súlyfeleslege van, el kell kezdenie lemorzsolni kilóit. Ugye a dohányfüstmentesség már Önnek is természetes! Tehát három "zsírra” koncentrálunk.

A "védő” "jó” koleszterinből (HDL) elsősorban mozgással, testsúlycsökkentéssel és a dohányzás elhagyásával "gyűjthet” sokat. Hölgyem! Önnek 1,3 felett ideális az értéke. Uram! Önnél 1 feletti értéket lenne ideális elérni!

Trigliceridből (Tg) ami a „rossz koleszterint még agresszívebbé teszi”, 1,7 alatti az ideális érték.
A „rossz” (LDL) koleszterin elérendő értéke érhelyzetétől függ!

Volt vagy van ilyen betegségem
Rám vonatkozik
1. szívinfarktus 1. koszorúérbetegségem szívinfarktussal vagy halmozozz érgörccsel "indult"
2. koszorúérgörcs (orvosilag igazolva)
3. Értágítás
4. Érműtét (ütőéren)
5. Szélütés
6. Átmeneti agyi keringészavar
7. 2-es típusú cukorbetegség 2. 2-es típusú cukorbeteg vagy metabolikus szindrómám vagy
8. Metabolikus szindróma 3. Dohányzom

Figyelem! Ha van a bal oldali oszlopban Önre vonatkozó adat akkor Ön sajnos érbeteg, vagy olyan beteg az ere (cukorbetegség, metabolikus szindróma) mintha már lett volna egy infarktusa. A "rossz koleszterint” (LDL) 2,5 alatt kell tartania! Figyelem! Ha a bal oldali oszlop első 6 eleméből van Önre vonatkozó, pillantson a jobb oldali oszlopra is! Talált valami? Ha igen, az érbetegség megállítása csak még alacsonyabb (1,8 alatti!) "rossz koleszterin” (LDL) érték mellett biztosítható!

Várjon!

Ha eddig semmi nem vonatkozott Önre, kérem, olvasson tovább, és gondolja át még egyszer a kijelentéseket!

- Koleszterinértékem (összkoleszterin) 8 vagy 8 feletti!

- Vérnyomásom rendelőben ismételten 180 vagy a „/” érték 110Hgmm feletti volt.

- "Extrém mértékben” elhíztam

Na, ez mit jelenthet? Ehhez mérje meg a testsúlyát! Ha otthoni szobamérleggel már nem sikerülne "laza öltözetben” mérje meg valamelyik gyógyszertárban. (pl. 116 kg) Ha megvan a testsúly, mérje meg a magasságát! Álljon a szobaajtóhoz és tegyen a fejére egy könyvet! Most a könyv aljánál tegyen egy kis jelölést (olyan ironnal, amit majd le tud mosni!) Ezután már csak a hasmérésre használt centi kell, hogy lemérje, hány méter. Nem, nem hány centi, hány méter! Például, ha 172 cm magas, akkor 1,72 méter magas. Ezt az értéket szorozza be „önmagával” (pl. 1,72x 1,72). Kapott egy számot. (esetünkben 2,958) Emlékszik még a testsúlyára? Most a testsúlyát ossza el ezzel a számmal. (esetünkben 116/2,958) Most egy bűvös számhoz ért (ne féljen nem kell tovább számolni) Ezt hívják az orvosok BMI-nek. Ideálisan értéke 25 vagy az alatti. 25 és 30 között Ön túlsúlyos, 30 felett pedig "kövér”. Példánkban az érték 39,2. Ne lélegezzen fel!!! Ha a szám 40 vagy 40-nél több, Ön extrém mértékben elhízott!

- Ismételt vizsgálattal kóros mennyiségű fehérjevizelésem (mikroalbuminuria igazolták)

- Veseműködésem (tehát nem az alakja, szerkezete, hanem a működés) egy bizonyos mértéknél jobban csökkent.

Ha készült már laborvizsgálata "vese funkcióra”, akkor a laborpapíron szerepel egy olyan érték, hogy „crea” vagy „se crea” vagy „creatinin”. Megtalálta? (Ha nem, kérje családorvosa segítségét!). Kicsit ismét számolnia kell (elnézést érte, de mi orvosok is így számolunk) Nem is kell mást tudnia, csak a testsúlyát és az életkorát. FIGYELEM! Más a számítás a hölgyeknél és más a férfiaknál! Hajrá! A számítás a következő módon történjen! 140-ből vonja ki az életéveit és ezt szorozza meg a testsúlyával! A kapott értéket ossza el a laborpapíron látható „crea” számértékével! Ha Ön hölgy, a kapott számot szorozza még be 1,04-el. Uram! Ön 1,23-al szorozzon! Ha a kapott érték 60 alatti, az ön veseműködése csökkent mértékű!

- Ha ultrahanggal, vagy akár röntgennel "érelmeszesedést” igazoltak.

- Ha "lábamon” bizonyos mértéknél alacsonyobb a vérnyomás, mint a karomon. Ez ugyanis nagy valószínűséggel lábérszűkületet jelez.

FIGYELEM! Ha akár egy állításra is igennel válaszolt, az érelmeszesedés rizikója nagy és a "rossz” koleszterinben (LDL) legalább 3,0 alatti értéket kell elérnie.

Kérem, ha a fentiek alapján nem tartozik az érbetegek vagy az érelmeszesedésre nagy rizikójúak közé, akkor is feltétlen kérje családorvosa segítségét, hogy pontosan meghatározzák a veszélyeztetettség mértékét! Attól, hogy a számítás "nem jelez”, még lehet beteg!

Mit tegyek, hogy...? Mit tegyek, ha ...?

Mit tegyek, hogy ne hízzak el?
Mit tegyek, hogy ne legyek cukorbeteg?
Mit tegyek, ha cukorbeteg lettem?
Mit tegyek, hogy ne legyek magas vérnyomás beteg?
Mit tegyek, ha magas vérnyomás beteg lettem?
Mit tegyek, ha vérzsírbetegségem van?
Mit tegyek, ha még dohányzom?
Mit tegyek, ha már érbeteg lettem?

(Szerző: Dr. Tschürtz Nándor - Rizikóriadó Program)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A sófogyasztás és a magas...

A hazánkban népbetegségnek számító magas vérnyomás (hipertónia) kialakulásában nem csupán a genetikának van szerepe, hanem többek között a...

Mi történik az erekkel magas...

A magas vérnyomás (hypertonia) mint közismert népbetegség leggyakrabban tünet nélkül kezdődik és több éven át fennállhat ilyen csendes formában....

Az érelmeszesedés

Az érelmeszesedés (arteriosclerosis) az ütőerek (artériák) belső falainak zsírok lerakódása miatt történő beszűkülésével és...

Melyik életkorban hogyan előzhető...

Az érelmeszesedés (atherosclerosis) folyamata korán kezdődhet, és egész életünket végigkísérheti. Eleinte ugyan nincs látható vagy érezhető...

Érszűkület: diétás tanácsok a...

A szív- és érrendszeri megbetegedések hátterében a legtöbb esetben érelmeszesedés (atherosclerosis) áll. Ez az elváltozás mindaddig nem okoz...

Alattomos betegség súlyos...

Az érelmeszesedés, tudományos nevén arterioszklerózis az ütőerek szisztémás megbetegedése. Az artériákban lerakódó anyagok az érfalak belső...

Érelmeszesedés és mozgás

Az első számú halálok az ipari országokban az arteriosclerosis (atherosclerosis), azaz az érelmeszesedés.

A potenciazavar súlyos bajra...

A potenciazavar sokakat érintő probléma. A 40 éves férfiak 39 százaléka tapasztalt már merevedési zavart. A 70 év fölötti férfiak kétharmada...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.