Mikor beszélhetünk magas vérnyomásról?

WEBBeteg
megjelent: 2009.05.23.

Két szám, amely lehet, hogy már ismerősen cseng: 140/90 Hgmm. Ezen érték felett már gyógyszeres kezelés és/vagy életmód-változtatás javasolt, akkor is, ha Ön nem rendelkezik egyéb társbetegséggel vagy többletkockázattal.

Amennyiben egyéb társbetegsége is van (pl. cukorbetegség, vizeletfehérje kóros mennyiségű ürítése-albuminuria, vesebetegség vagy átesett szívinfarktuson, esetleg szélütésen), akkor az Ön számára kitűzött vérnyomás célérték még alacsonyabban van: 130/80 Hgmm.

Hogyan kezelhető a hipertónia?

A kezelés függ a magas vérnyomás súlyosságától, a beteg rizikóstátuszától, társbetegségeitől és a szövődményektől. Egy vonatkozásban hasonlít mindegyik kezelés, a célvérnyomás elérése elengedhetetlen a sikerhez. A vérnyomás célértékeket nem önkényesen állapították meg, hanem nagy betegszámot magába foglaló klinikai vizsgálati eredmények alapján.

Ezeknek a vizsgálatoknak az elemzésekor azt találták, hogy a vérnyomás célértéket elérő betegekben, kevesebb szív- és érrendszeri szövődmény fordul elő, mint a célértéket el nem érő populációban. A vérnyomás célértékek különböznek az egyes társbetegségek és szövődmények fennállása esetén.

(Dr. Tschürtz Nándor - Rizikóriadó Program)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alvás napközben Alvás napközben

Milyen a hatása? Miért is egészséges a szieszta?

Izomgyulladás (myositis) Izomgyulladás (myositis)

A betegség típusai, tünetei és kezelése.

A sófogyasztás és a magas...

A hazánkban népbetegségnek számító magas vérnyomás (hipertónia) kialakulásában nem csupán a genetikának van szerepe, hanem többek között a...

Mi történik az erekkel magas...

A magas vérnyomás (hypertonia) mint közismert népbetegség leggyakrabban tünet nélkül kezdődik és több éven át fennállhat ilyen csendes formában....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.