Vérzsír téma

A vérzsírok és eltéréseik a laborban

WEBBeteg - Dr. Tschürtz Nándor, belgyógyász, kardiológus, lipidológus - 2022-07-22 11:33
Ha még nem történt vérzsír-meghatározása, javaslom keresse fel családorvosát! Lényeges, hogy ne elégedjen meg 1-1 tényező, pl. a koleszterin meghatározásával, kiindulásként "teljes" vérzsírösszetételt kell meghatároztatnia.

Triglicerid (neutrális zsírok) - Normálérték és eltérések

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin - 2022-02-10 11:03
Triglicerid
A trigliceridek (neutrális zsírok) a táplálkozás során felvett zsírok legfőbb alkotóelemei, illetve a szervezet zsírraktárai is főként ezekből épülnek fel. Legfőbb szerepük, hogy szervezetünket energiával lássák el. A trigliceridek közé soroljuk a disznózsírt, a vajat, az olajat stb., melyekre más és más zsírsavösszetétel jellemző.

Divatos diéták - Hogyan hatnak az egészségre?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2020-11-19 07:06
Az egészséges életmód, a táplálkozás egészségre gyakorolt hatásának előtérbe kerülésével egymás után jelennek meg az újabbnál újabb sztárdiéták. Az óvatlan tájékozódó könnyen elveszhet a dömpingben, és az ultramodern étkezési irányzatokról is kiderülhet, hogy mégsem olyan egészségesek, mint azt a népszerűsítőik gondolják.

Mennyire egészséges a szója?

WEBBeteg - K. J., fordító - 2017-11-21 16:04
Szója
A tofu és társai fogyasztása, évekig a legegészségesebb táplálkozásnak számított, ám az utóbbi időben hirtelen negatív felhangú cikkekben találkozhattunk vele. Mi az igazság a szójababbal kapcsolatban, illetve mit mond a tudomány?

Milyen vizsgálatok szükségesek érelmeszesedéssel élő betegeknek?

Vanderlich Egészségcentrum - Dr. Holjencsik Tamás, érsebész - 2015-05-22 17:25
A kor előre haladtával nő az érelmeszesedés kockázata, ezért érdemes mielőbb orvoshoz fordulni, ha érelmeszesedés, alsó végtagi-, nyaki-, agyi- verőerek meszesedés tüneteit tapasztaljuk. Az alábbi vizsgálatok részint a rizikófaktorok felderítését, részint a társbetegségek meglétét, vagy minél korábbi felderítését célozzák.
Ki ne hallott volna már az emelkedett koleszterin, illetve vérzsír szint veszélyeiről. Egy időben ennek köszönhetően tiltották a koleszterindús ételek fogyasztását, hiszen ebben látták a szív-érrendszeri betegségek megelőzésének egyik kulcsát. Az elmúlt évek során bebizonyosodott, hogy az egészséges táplálkozás mellett, legalább annyira fontos a rendszeres testmozgás.
Az Amerikai Szív Társaság szerint az egészséges életmódbeli változtatások jelentősen csökkenthetik a szívbetegséggel és más betegségekkel összefüggő vérzsírok, a trigliceridek megnövekedett szintjét.
A teljes zsiradékot tartalmazó tejtermékek (speciális tej, joghurt és sajtok) olyan ritka zsírt tartalmaznak, mely csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát – olvasható az Annals of Internal Medicine decemberi 21-i számában.
A koszorúér-betegség ismert és eddig is figyelembe vett kockázati tényezői - magas vérzsír- és vércukorszint, magas vérnyomás, nagy testsúly és a dohányzás - mellé újabb, rizikót jelző adat csatlakozott: a szívburokban található zsírpárna mennyisége.

Triglicerid szint értelmezése

Orvos valaszol - Dr. Molnár Dóra - 2022-03-29 09:16
Tisztelt Doktornő! Vérképemben a koleszterint illetően az alábbi eredményeket kaptam (minden tökéletes, a triglicerid viszont magasabb értéket mutat, továbbá minden további elem is rendben volt): Koleszterin 4,40 mmol/l Triglicerid 2,88 mmol/

Laborlelet értékelése

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2009-10-15 14:12
Édesapámat tavaly műtötték vastagbéldaganatra kapott kemót. Eddig minden ereménye jó volt. A mostani laboreredménye szerint hepatomegalia diffúz jelekkel, illetve a következő értékek a vérnél: SGOT 50, SGPT 50, GGT 149, koleszterin 8, triglicerid 20